BIST 10.083
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.422,48
HABER /  POLİTİKA

Erdoğan'dan Marmaray duası cevabı

Başbakan Erdoğan, Marmaray'ın açılış töreninde yapılan duaya tepki gösterenlere İstiklal Marşı ve ilk Meclis'in açılışını örnek gösterdi.

Abone ol

"Bu ülkenin bizzatihi İstiklal Marşı'nda dua vardır" diyen Başbakan Erdoğan, marşın 8. kıtasını okudu.

Erdoğan "Bu ülkenin ilk meclisi Gazi Mustafa Kemal ve arkadaşlarının iştirak ettiği dualarla açılmışken,  Marmaray'ın dualarla açılması sizi neden rahatsız ediyor?" diyerek eleştirilere cevap verdi.

AK Parti 21. İstişare ve değerlendirme toplantısında vekillere hitap etti. İşte Erdoğan'ın konuşmasından öne çıkan satır başları:

11 yılda Türkiye'nin yerleşik teorilerini alt üst ettik. Türkiye partisi olmadığını sınırlarını aşan bir dünya partisi haline gelmiş olduk. Uluslararası üniversitelerde hamdolsun partimiz hakkında tezlerin yazıldığını görüyoruz.

SİYASETİN TEORİSİNİ YENİDEN YAZDIK

AK Parti siyasetin teorisini de demokrasi tarinini de yeniden yazmış bir siyasi harekettir. "Yanlış yaptığımda beni uyarın" diyen Hz. Ömer'i anlayamanlar bizi anlayamazlar. "Yeter söz milletin" diyen Adnan Menderes'i anlayamayanlar bizi anlayamayanlar bizi anlayamazlar. Yüreğinde Ahmet Kaya'nın gurbette ölümünün acısını hissetmeyenler bizi anlayamazlar.

Tarihe silinmeyecek iz bırakacak olan eserdir, hizmettir. Bu hareketin lideri olarak elbette sorumluluk benim üzerinedir. Biz kadro hareketiyiz. Bacası tütmeyen hanenin derdi benim olduğu kadar sizin de derdidir.

FETRET İKLİMİNE ASLA MÜSAADE ETMEYECEĞİZ

AK Parti içinde 11 yıldır sen ben kavgası bekleyenler var. Bütün siyasi ikbalini, istikbalini bir şeyler üretmek üzerine değil AK Parti içinde, temenni ettikleri nifak üzerine kurmuş, bunun için pusuda, dışarıda bekleyenler var. 11 yıldır işte bunların hevesini kursaklarında bıraktık, bundan sonra da onları hayal kırıklığına uğratmaya hep birlikte devam edeceğiz.

Bizim fetretimiz milletin fetretidir. Bir fetret dönemine bir fetret iklimine asla müsaade etmeyeceğiz. Biz işimizi belli çevrelerden aldığımız talimatla yürütmüyoruz. Kendi kararımızı kendimiz veriyoruz.

dua.20131102134043.jpg

16 AY BİLE DEĞİLDİ

Burada bir dezavantajımızı dikkatlerinize sunmak istiyorum. 11 yıl önce 10 yaşında olan, siyasetle ilgilenmeyen çocuklarımız bugün artık 21 yaşına ulaştı. Belki de bu seçimlerde ilk defa oy kullanacaklar. Bu gençlerimiz Türkiye’nin atlattığı badireleri yaşamadılar, koalisyon nedir hiç tecrübe etmediler.

56 yılda 43 hükümet görev yaptı bu ülkede. Bir hükümetin ortalama iktidar süresi sadece 16 ay bize gelene kadar. Böyle bir ülkede güven olur mu, istikrar olur mu?, Tek partili Menderes, Özal, Demirel dönemlerini kenara koyarsanız ortalama 16 ay bile değil.

PİJAMA DEĞİL KOT PANTOLON

Bu gençlerimiz bu ülke sermayenin hükümet kurup hükümet indirdiğini acaba biliyor mu? Kot pantolonla Başbakan uğurlandığını biliyor mu? Sonra pijama değil kot pantolon giydim dedi. Dediğine saygı duyalım.

TÜP GEÇİT DEDİM DE AKLIMA TÜP KUYRUKLARI GELDİ

Sevgili gençler, ‘tüp geçit’ dedim de aklıma tüp kuyrukları geldi. Bugün birçok genç, tüpün ne demek olduğunu, evde ne için kullanıldığını bile bilmiyor. Çünkü artık Türkiye’de birçok eve tüp girmiyor, doğalgaz giriyor. Ama bundan 20-30 yıl önce, büyükşehirlerde dahi, evde tencereyi kaynatacak tüp bulunamıyor, tüpçülerin önünde uzun kuyruklar oluşuyordu. Margarinin, kıymanın, şekerin kuyrukla alındığı, emekli maaşlarının, kitabın, defterin, kalemin, sağlık hizmetlerinin kuyrukla alındığı günlerden bugünlere geldik, sevgili gençler.

Bizim hakkıyla yerine getirdiğimiz vazifeyi on yıllar boyunca hükümetler niye yerine getirmedi? Osmanlı devletinde cumhuriyet tarihimizde de Marmaray rüyası gerçeğe dönüştürülememişti. Gençler acaba 'neden' diye soruyor mu?

NEREYE KAÇ KM RAYLI SİSTEM DÖŞEDİNİZ

Biz İstanbul'da cumhurbaşkanımızla bakanlarımızla konuk cumhurbaşkanıyla konuk başbakanlarla en önemlisi de yüz binlerce vatandaşımızla Marmaray coşkusunu yaşarken, Muhalefetin Genel Müdürü Ankara Tandoğan'da son derece seviyesiz, son derece edep dışı bir biçimde, bu ülkenin Başbakanı'na hakaret ediyor. Onlar hep birlikte 10. Yıl Marşı'nı söylerken biz, 90. yıla Marmaray'ı hediye ediyor, 100. yılın hedeflerinden bahsediyoruz. Bunlar hep bugüne kadar onuncu yı marşını söylediler Peki ne yaptınız arkadaş? Nereye kaç km raylı sistem döşediniz? Sıfır. Ama biz bunları yaptık. Hep böyle tekrar. Ama biz icraat.

MARMARAY'DA YAPILAN DUA

Marmaray'ın dualarla açılmasını, Diyanet İşleri Başkanımızın orada güzel bir dua etmesini, Japonya başkanı dahil orada ellerin semaya açılmış olmasını birileri pek yadırgadı. Bu ülkenin ilk meclisi Gazi Mustafa Kemal ve arkadaşlarının iştirak ettiği dualarla açılmışken,  Marmaray'ın dualarla açılması sizi neden rahatsız ediyor? Bu ülkenin ilk meclisi 23 Nisan 1920'de Gazi Mustafa Kemal'in bizzat bir cuma gününü seçmesiyle cuma namazının ardından hatimlerin mevlitlerin akabinde eski meclis binası önünde yapılan dualarla açılmıştır. 

İSTİKLAL MARŞINDAKU DUAYI OKUDU

Şunu da söylemek isterim. Yahu bu ülkenin bizzatihi İstiklal Marşı'nda dua vardır. Nedir bu dua? "Ruhumun senden İlahî, şudur ancak emeli: Değmesin mabedimin göğsüne namahrem eli. Bu ezanlar, ki şehadetleri dinin temeli, Ebedî, yurdumun üstünde benim inlemeli." Acaba bu dörtlüğün İstiklal marşında olduğunu biliyorlar mı? İnanın bunu da bilmiyordur. Bunlar iki dörtlükten istiklal marşı olduğunu zannediyorlar. Marmaray'ın açılışında dua edilmesinden rahatsız olanlar, bu toprakları tanımadıkları kadar istiklal marşımızı da tanımıyorlar. Kendi tarihine, kendi medeniyetine bigane olacak kadar bu medeniyetin yabancısıdır bunlar.

erdogan.20131102134118.jpg

İMTİYAZLARA YER YOK

Karanlığı yaşam tarzı haline getirmiş olanlar aydınlıktan ürküyorlar. Uzlaşma aramamız gereken meşru demokratik zeminin korunması her fikre açık olmasıdır.

Kendinizi cumhuriyetin yegane sahibi olarak görürseniz oradan demokratik kültür hasıl olmaz. Eğer kendinizi herkesten üstün görüyor, yaşma tarzınızı başkalarına dayatıyorsanız uzlaşma olmaz. Azınlığın çoğunluğa baskı uygulaması yeni Türkye'de yer bulamayacak. Yeni Türkiye'de imtiyazlara yer yoktur, olamaz. Türkiye'nin sahibi 76 milyonun tamamıdır.

NORMALLEŞME

Başörtülü kızlarınızın üniversiteye girmesi değil, kapısından çevrilmesi anormaldir. Normal olan inançların gizlenmesi değil özgürce yapılabilmesidir.

BAŞI AÇIK KADINLARIN TERCİHLERİ TEMİNATIMIZ ALTINDADIR

Bugüne kadar yaptığımız hiçbir reform birilerine imtiyaz sağlamak için yapılmamış, tam tersine eşitliği, normalliği tesis etmek adına yapılmıştır. Başörtülü kadınlarımız gibi başı açık kadınlarımızın da bu tercihleri bizim teminatımız altındadır.

MARMARAY KİMSENİN TAPULU MALI DEĞİL

Ne cumhuriyet birilerinin tapulu malıdır, ne de Marmaray birilerinin tapulu malıdır. Hepsi milletindir.  Biz hizmetkarız bugün varız yarın yokuz. Milletimiz 'Allah razı olsun' diyorsa en büyük zenginliktir. Hepimizin ortak gurudur.

YENİ TÜRKİYE

Yeni Türkiye, Meclis'in açıldığı günkü Türkiye'dir. Yeni Türkiye 76 milyonu bir, beraber, eşit gören bir Türkiye'dir. Yeni Türkiye, imtiyazları ortadan kaldırmış, geleceğe umutla bakan, güvenle bakan ortak hedeflere birlikte yürüyen bir Türkiye'dir. Tıpkı 23 Nisan 1920'de olduğu gibi bugünün ve geleceğin Türkiyesinde de ayrımcılığa inanıyorum ki yer bulunmayacak. Tıpkı ilk Mecliste olduğu gibi bugünün ve geleceğin Türkiyesinde de aşağılama, horlama, ret, inkar ve asimilasyon olmayacak. Yeni Türkiye'de inşallah yeni acılar olmayacak. Yeni Türkiye'de geçmişin ağırlıkları, geçmişin prangaları, zincirleri olmayacak. Yeni Türkiye'de paryalar olmayacak, garipler olmayacak. Kendisine misafir gibi bakılan veya kendisini misafir gibi hisseden, kendisini yabancı gibi hisseden, kendisine uzaydan gelmiş gibi muamele edilen kesimler olmayacak

YENİ ŞEHİT KÜNYESİ ÇAKMAK İÇİN SABIRSIZLANANLAR VAR

Kızılcıhamam ilçesinin merkezinde şehit ağacı vardır. Türkiye her şehit verdiğine o şehit ağacına askerlerin künyesi çakılıyor. O ağacın üzerinde 8 bine yakın künye bize tarihimizi, şehitlerimizi hatırlatıyor. Son 1 yılda o şehit ağacına terör nedeniyle şehit olmuş askerimizin künyesi çakılmadı. Birilerinin o ağaca yeni künye çakabilmek için sabırsızlandığını biliyorum.

SİLAHLAR DEĞİL SİYASET DEVREYE GİRSİN

Savaş lobilerinin kıştırtmalarına rağmen bu baharın kalıcı olması için elimizi taşın altına koyuyoruz. Biz şiddetin ve silahların artık devreden çıkmasını siyasetin devreye girmesini istiyoruz. Ne varsa siyaset zemininde konuşulur çözüme kavuşturulur.

SÜRECİ BOZAN VEBALİN ALTINDA KALIR

Bu süreci bozan bunun vebalinin altında kalır. Ben anamuhalefete de diğer muhalefet partilerine de sesleniyorum. 'Gidin lütfen bölgede bir tabela partisi olarak kalmayın, orada siyaset yapın. Orada demokrasi mücadelesini verin.

TEMAYÜL YOKLAMASI BELİRLEYİCİ DEĞİL

Temayül yoklarımız 16 mevcut büyükşehir ve ilçelerinde yapıldı. Meclis listeleri ile ilgili il genel ve belediye meclisi listeleriyle ilgili süreyi 1 ay uzattık, 1 Aralık’a kadar uzattık. Bu çalışmayı yaparken biz temayül yoklamalarından gelen neticelere de 'Temayül yoklamasında böyle çıktı öyleyse böyle olacak' diyemeyiz. Çünkü teşkilatımız bu noktada bizi bir yerde mazur görsün. Temayül yoklamalarının da bazen ne şekilde olduğunu az çok biliriz. Teşkilat tecrübemiz bize bunu gösterir. Birçok yerlerde çok ciddi bir kurumsal milliyetçiliğin yapıldığını biliriz. Onun için de bize tabii ki yol gösterici olacaktır, onlardan istifade edeceğiz ama o yoklama neticesi belirleyici de olmayacak. Bu bakımdan ehliyeti, liyakatı ve AK Parti'nin belediyecilik anlayışını şehirlerimize taşıyacak kabiliyette insanları ve karşılığı olan, AK Parti'nin oradaki oylarına bir katma değer sağlayacak isimlerle çıkmak istiyoruz ki bu seçimlerin inşallah neticesi çok daha farklı olsun.

HER İKİ KİŞİDEN BİRİ AK PARTİ DİYOR

Araştırmalara baktımız zaman AK Parti gücüne güç katarak yoluna devam ediyor. Ülkemizde 2 seçimenden biri AK Parti diyor.  Muhalefet sandıktan umudunu kestiği için sokak olaylarını kışkırtmak suretiyle tehlikeli oyunların içine giriyor. CHP eli kanlı örgütlerle içli dışlı yer alıyor. Günü saati geldiğinde millet muhalefete hakettiği cevabı verecektir.