BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  POLİTİKA

Erdoğan'dan kritik koalisyon açıklaması

Cumhurbaşkanı Erdoğan, koalisyon görüşmeleri ve çözüm sürecine ilişkin önemli mesajlar verdi.

Abone ol

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, koalisyon oluşmazsa çarenin milli irade olacağını söyledi.

Erdoğan, Davutoğlu ile yaptığı görüşmede kendisine koalisyon şartlarını zorlayacağını söylediğini açıkladı.

Bayram namazını Ataşehir Mimar Sinan Camisi'nde kılan Erdoğan, çıkışta gazetecilere açıklamalarda bulundu.

Erdoğan, kendisini takip eden gazetecilerin Ramazan Bayramı'nı kutlayarak, "Tüm milletimin Ramazan Bayramı'nı tebrik ediyorum, tüm İslam dünyasının, tüm insanlığın barışına, huzuruna vesile olmasını temenni ediyorum" ifadelerini kullandı.

Seçimler sonrası sandıktan çıkan netice sebebiyle en fazla oyu alan AK Parti Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu'na hükümeti kurma görevini verdiğini hatırlatan Erdoğan, Başbakan Davutoğlu'nun şu an itibarıyla parlamentoda grubu olan AK Parti dışındaki 3 siyasi parti genel başkanını ziyaret ettiğini ve görüşmeler yaptığını anlattı.

erdogan-bayram.jpg

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, bayram namazını kıldığı Mimar Sinan Camisi'nden ayrılırken, gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını cevapladı.

KOALİSYON OLUŞMUYORSA KAPISI ÇALINACAK OLAN MERCİ MİLLİ İRADEDİR

Cumhurbaşkanı Erdoğan, şöyle devam etti:

"Görüşmelerden sonra öyle zannediyorum ki yetkili kurullarında da bunun değerlendirmesini yapacaklar ve bu değerlendirmelerden sonra da ikinci bir tur hangi siyasi partilerle yapacak bunları da göreceğiz. İkinci turun dışında da kendileri bana sivil toplum kuruluşlarıyla da bu süreçte bazı görüşmeler, değerlendirmeler yapacağını, yani işin temelini sağlam bir zemine oturtmanın gayreti içerisinde olduğunu, bu düşünceyle koalisyon şartlarını zorlayacağını ifade etti. Bütün bu şartlar neticesinde eğer böyle bir koalisyon oluşmuyorsa bu işte en önemli kapısı çalınacak olan merci, milli iradedir. O zaman milli iradeye gitmek, neticeyi alabilme noktasından da en isabetli yol olacaktır."

KENETLENMİŞ BİR TÜRKİYE'Yİ İMAR ETMEK DURUMUNDAYIZ

Kenetlenmiş bir Türkiye'nin imar edilmesi mecburiyeti bulunduğuna dikkati çeken Erdoğan, "Aydınlık yarınların Türkiyesi bizim için çok önemli. Bunun, birlik, beraberlik, kardeşlik içerisinde olması lazım. Biz özellikle Cumhurbaşkanı olarak, Türkün Kürde, Kürdün Türke ülkemizdeki Abhazasının, Gürcüsünün, Lazının, Arnavutunun, kim varsa 78 milyonuyla biz, kardeşlik bağları içerisinde birbirine kenetlenmiş bir Türkiye'yi imar etmek durumundayız" dedi.

KİMSE KENDİ ŞARTLARINI DAYATMASIN

Herkesin, kendi değerler silsilesi içerisinde bir siyaset yürütebileceğini ancak bunu ülkenin şartları olarak ortaya süremeyeceğini ifade eden Erdoğan, şöyle konuştu:

"Yani, 'Ülkenin şartları olarak bunlar kabul edilmelidir' diyemez. Siz eğer demokrasiyi bir uzlaşma şekli olarak görüyorsanız siz de şartlarınızı söyleyeceksiniz ama karşı taraf da şartlarını söyleyecek ve bu şartların bir bileşkesi ortaya çıkacak. Bu siyasi bileşke üzerinden de adımınızı atacaksınız. Eğer birbirinize şartlarınızı dayatmaya kalkarsanız zaten ortaya o zaman bir senfoni çıkmaz. Bir kakofoni çıkar. Ama biz senfoni arıyoruz. Bunun tadını alalım."

Erdoğan, özellikle Cumhurbaşkanı olarak, 78 milyonla kardeşlik bağları içerisinde, birbirine kenetlenmiş bir Türkiye'yi imar etmek durumunda olduklarını belirterek, herkesin, kendi değerler silsilesi içerisinde bir siyaset yürütebileceğini ama bunu ülkenin şartları olarak ortaya süremeyeceğini söyledi.

"Yani, 'Ülkenin şartları olarak bunlar kabul edilmelidir' diyemez" şeklinde konuşan Erdoğan, şöyle devam etti:

"Siz eğer demokrasiyi bir uzlaşma rejimi olarak görüyorsanız siz de şartlarınızı söyleyeceksiniz ama karşı taraf da şartlarını sürecek ve bu şartların bir bileşkesi ortaya çıkacak. Bu siyasi bileşke üzerinden de adımınızı atacaksınız. Eğer birbirinize şartlarınızı dayatmaya kalkarsanız zaten ortaya o zaman bir senfoni çıkmaz. Bir kakofoni çıkar. Ama biz senfoni arıyoruz. Bunun tadını alalım."

EN GÜZEL BAYRAM MESAJLARI