BIST 9.469
DOLAR 32,60
EURO 34,80
ALTIN 2.497,58
HABER /  POLİTİKA

Erdoğan'dan ikinci referandum sinyali şimdiden hatırlatıyorum...

MANİSA'da toplu açılış töreninde konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan flaş idam açıklaması geldi. Erdoğan idam konusunda da referandum yapılabileceğini dile getirdi.

Abone ol

Cumhurbaşkanı Erdoğan idam konusuna ilişkin çok önemli bir açıklama yaptı. Manisa'da halka hitap eden Erdoğan idam için de referandum sinyali verdi. Erdoğan "şimdiden hatırlatıyorum" dedi ve ekledi:

İdam talebi parlamentoya gelecek. Parlamentodan geçip bana geldiği anda onaylarım bir sıkıntı anayasa değişikliği gerektiriyor. 16 Nisan bunun için de referandum açabiliriz. Bir referandum talebini şimdiden hatırlatıyorum. Onun için de millete gideriz. Millet idam demişse bitmiştir.

İşte Erdoğan'ın konuşmasından önemli satır başları;

"REJİM DEĞİL YÖNETİM SİSTEMİNİ DEĞİŞTİRİYORUZ"

Rejimi değil yönetim sistemimizi değiştiriyoruz. Şuan bizim yönetim sistemi ile sorunumuz var.16 Nisan'da 'evet' yapılan hizmetlerin devamı demektir. ' Evet' demenin ne anlama geldiği çıkıyor. Evet demek, yüksek hızlı tren, bölünmüş yolların artması demektir. 'Evet' demek dünyanın en büyük havalimanına bu ülkenin sahip olması demektir. 2 senede Marmaray'dan 200 milyona yakın insan geçti.

16 Nisan'a hazır mıyız? Türkiye'nin, milletin aleyhine olacak hiçbir işin içinde yer almayız. Bazıları bir şeyler söylüyor. Cumhurbaşkanlığı hükümeti sistemini ülkemizin geleceği için istiyoruz. Mevcut sistemle Türkiye'nin hedefine ulaşabileceğine inansaydık anayasa değişikliği için adım atmazdık.

Düşünün ya, Başbakanım, ilk göreve geldim. Merkez Bankası’na atama yapacağız ve Merkez Bankası’na yapacağım atamada çok kaliteli vasıflı, allah rahmet etsin şimdi öldü, bir arkadaşımı oraya getirmek istedim. Yapmadı, sayın cumhurbaşkanı niye yapmıyorsunuz dedim? Uygun değil dedi. Niye uygun değil, bana söyleyin dedim. Parayı yönetme bu arkadaşımın en önemli kabiliyeti bu.

"SAYIN GÜL İLE BÖYLE SIKINTI YAŞAMADIM"

Arkadan ikinci bir teklif yaptım. Bu zihniyet var ya çok ilginçtir. Şu anda başbakan yardımcımız olan Mehmet Şimşek’i teklif ettim. O zaman da Şimşek, İngiltere’de. Ve bu da olmaz dedi. Yahu sayın cumhurbaşkanım niye olmaz? “Ben böyle uygun gördüm, bunun için olmaz” Yahu bunun eşi başörtülü zannediyorsunuz da mı hayır diyorsunuz? “Ben böyle uygun gördüm” dedi. “Mehmet beyin eşi Amerikalı dedim” Şimdiki eşi değil. Niye böyle yapıyorsunuz? Uluslararası bir kuruluşta çalışıyor, ona da hayır dedi. Maalesef ikisi de olmadı. Sonra Merkez Bankası’nın içinden bir başka arkadaşı Merkez Bankası’nın başına getirdik. Niye? Zihniyet uymuyor, ideolojik bakıyor. Bu zihniyet, rahmetli Ecevit’e kitap fırlattı. Cumhurbaşkanı, Başbakanı’na kitap fırlatacak…

Ha ben Sayın Gül ile böyle bir sıkıntı yaşamadım. Benimle de iki arkadaşım böyle bir sıkıntı yaşamadık. Eksikler, yanlışlar olursa aramızda düzeltiyoruz. Aynı ekolden geldik. Bunlar gücü ve yetkiyi farklı makamlar arasında dağıtanlar ülkemize maliyetini hiçbir zaman umursamadılar.

"TEK ADAMCILIK CHP'NİN YAPISINDA VAR"

Son değişikliği şahsıma bağlayanlar var. Biz bu sistemi milletimiz için istiyoruz. Tek adam diyorsanız tek adamcılık CHP'nin yapısında vardır. Hem il başkanı hem vali. Bu ülkeyi böyle yönettiler.

Gençler 16 Nisan sizin gününüz. Diyorlardı ya çoluk çocuğa mı bıracağız diye. 16 Nisan'da siz onlara cevap vereceksiniz. Biz geldiğimizde 30 yaşında seçilme yaşı vardı. Şimdi bunu 18'e indiriyoruz. 18 seçme oluyor da seçilme olmasın. Dünyada var neden olmasın? 51 gün kaldı. Çok koşacağız. MHP'nin Genel Başkanı'na teşekkür ediyorum. Parlamento görevini yaptı. Tüm partilere gönül veren kardeşlerim, HDP'ye gönül veren kardeşlerime sesleniyorum. Bu milli birlik seferberliğidir gelin birleşelim bu reformu halledelim.

"İDAM PARLAMENTODAN ÇIKMAZSA REFERANDUM OLABİLİR"

İdam talebi parlamentoya gelecek. Parlamentodan geçip bana geldiği anda onaylarım bir sıkıntı anayasa değişikliği gerektiriyor. 16 Nisan bunun için de referandum açabiliriz. Bir referandum talebini şimdiden hatırlatıyorum. Onun için de millete gideriz. Millet idam demişse bitmiştir.

"KANDİL OYUMUZ 'HAYIR DİYOR"

Ne diyor Kandil Dağı'ndaki oyumuz hayır diyor.Kandil'deki böyle diyor. Aynı anlayışı paylaşan onunda aynı değil midir? 

Meclis'i çalıştırmamak için ellerinden geleni yaptılar. CHP-HDP bunlar aynı düzen devam etsin istiyorlar. Bunu ortadan kaldırmak için 16 Nisan'da var mıyız? Güven oyu, gen soru bu yetki milletindir. Haftada, ayda bir yok böyle. 5 yıl yetki veriyor millet sonra bana geleceksin diyor.