BIST 9.916
DOLAR 32,55
EURO 34,79
ALTIN 2.440,94
HABER /  SEÇİM

Erdoğan'dan Fatiha süresiyle mesaj

Başbakan Erdoğan, cumhurbaşkanlığı adaylığının açıklandığı toplantıda Fatiha süresinin mealini böyle okudu.

Abone ol

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, siyasetten ve AK Parti'den kopmayacağının mesajını Fatiha süresi üzerinden verdi.

1 saati aşkın konuşmasında gündeme ilişkin konularda görüşlerini açıklayan Erdoğan'ın kapanışı da dikkat çekti.

"Bu bir veda değildir, bir kapanış, bir bitiş değildir. Bu, bizim için çok farklı bir an, işte bu bir hatime değil inanıyorum ki bir fatihadır, bir açılıştır" diyen Erdoğan, daha sonra Fatiha süresinin mealini okuyarak konuşmasını tamamladı.

"Açan, açılabilecek şeylerin başı, ilk açılacak yeri" anlamına gelen Fâtiha Kur'ân'ın birinci sûresinin adı aynı zamanda.

FATİHA'NIN DİĞER İSİMLERİ

Diğer adları şunlardır: Ana kitap manasına "Ümmü'l-Kitâp" dinin asıllarını ihtiva eden manasına "el-Esâs", ana hatlarıyla İslâm'ı anlattığı için "el-Vâfiye" ve "el-Seb'u'l-Mesânî", birçok esrarı taşıdığı için "el-Kenz". 

KUR'AN'IN ANASI

FATİHA suresine 'Kuran’ın anası' anlamında 'Ümmü’l - Kur’an'da denilmiştir. Ayrıca şifa kaynağı anlamına gelen 'Suretü’ş Şifa'da denir.

HİCRETTEN ÖNCE İNDİ

Hz. Muhammed "Fâtiha'yı okumayanın namazı olmaz" diye buyurmuştur. Onun için, Fâtiha, namazların her rekâtında okunur. Manası itibariyle Fâtiha, en büyük dua ve münâcâttır. Kur'an'ın ihtiva ettiği esaslar ana hatları ile Fâtiha'da vardır. Zira Fâtiha'da, övgüye, ta'zime ve ibadete lâyık bir tek Allah'ın varlığı, O'nun hakimiyeti, O'ndan başka dayanılacak bir güç bulunmadığı anlatılır ve doğru yola gitme, iyi insan olma dileğinde bulunulur. Peygamberin Mekke'den Medine'ye hicretinden önce nazil olmuştur. 7 ayet ve 147 harften oluşuyor.

HER TÜRLÜ MAKSATLARIN ANAHTARI

Diyanet İşleri Başkanlığı KKTC Din hizmetleri müşaviri Çetin Karaman, 'Dua Ayetleri' kitabında Fatiha sûresi için şöyle diyor:

'Kuran okumaya ve namaza bu sure ile başlanır. İlk nazil olan suredir. Fatiha dünyada her türlü maksatların ve ahrette de cennet kapılarının anahtarıdır. Kur’an‘ın sır hazinelerinin kapıları bu sure açılmakta. Fatihanın 7 ayeti, Kur’an’ın yedide birinin yerine geçtiğine cumhur ulema ittifak etmişlerdir.

ANLAMI

 1. Rahmân (ve) rahîm (olan) Allah'ın adıyla.

2. Hamd (övme ve övülme), âlemlerin Rabbi Allah'a mahsustur.

3. O, rahmândır ve rahîmdir.

4. Ceza gününün mâlikidir.

5. (Rabbimiz!) Ancak sana kulluk ederiz ve yalnız senden medet umarız.

6. Bize doğru yolu göster.

7. Kendilerine lütuf ve ikramda bulunduğun kimselerin yolunu; gazaba uğramışların ve sapmışların yolunu değil!