BIST 9.668
DOLAR 32,59
EURO 34,86
ALTIN 2.495,85
HABER /  EKONOMİ

Patates sezonu açtığı fiyatla kapattı

Ödemişli patates üreticisi Mustafa Abacı, bu yıl yaz patatesinde sezon başında da sonunda da fiyatın 1 lira civarında olduğunu ifade etti.

Abone ol

Patates bu yıl üreticisinin yüzünü güldürdü.

Ödemiş’in yıllardır lokomotif tarım ürünleri arasında yer alan patates, bu yıl üreticisinin yüzünü güldürdü. Önceki yıllara oranla ekimi yarı yarıya azalan patateste yaz ürünü sezonu kapatmaya hazırlanırken, fiyatlar da kilo başına 1 lira civarında seyrediyor. Yaz patatesinde son hasatları yapan üreticiler, fiyattan memnun olduklarını belirterek, 2 yıldır patates üreticisinin emeğinin karşılığını almaya başladığını söyledi.
Ödemişli patates üreticisi Mustafa Abacı, bu yıl yaz patatesinde sezon başında da sonunda da fiyatın 1 lira civarında olduğunu ifade etti. Abacı, sözleşmeli üretim yapan bir grup üretici dışında patates üreticisinin kazançlı çıktığını kaydetti.

2012 yılında patateste adeta afet yaşandığını, 10 kilo patatesle bir bardak çay içilebildiğini hatırlatan Abacı şunları söyledi: “2012 yılındaki büyük patates krizinin ardından üretici başka ürünlere yöneldi. 2012 yılındaki o acı tablonun ardından son iki yılda ekim alanlarının yarı yarıya azalması, iç tüketimdeki talebin yüksek oluşu ve ihracat gibi faktörler sayesinde patates fiyatı artış gösterdi. Yani patatesi terk etmeyen üretici kazançlı çıktı. Yaz patatesinde fiyat sıkıntısından çekinen üretici erken hasat yaptı. Buna karşın fiyatlar fazla değişmedi. Sezonu 1 lira civarından açtık, sezon içinde bir ara 1 lira 35 kuruşa kadar yükseldi ama havaların ısınması ile fiyat yeniden 1 lira seviyesine geldi. Sezonu açtığımız fiyatla kapatıyoruz. Bir daha bu fiyatları görür mü görmez mi bilemiyoruz. Ama tarihi bir sezon yaşadık. Bu yıl patates eken yaşadı diyebiliriz. Yine de üreticimiz sürekli artan maliyetlerle de savaşıyor. Maliyetlerin yüksek oluşu üreticinin kazancını azaltıyor. Üretici daha da fazla kazanabileceği bu sezon kazandığını maliyetle bölüştü. Son iki yılın zararını karşıladı ama yine de her sezon öncesi bölgede bir belirsizlik oluyor.”