BIST 10.269
DOLAR 32,27
EURO 34,81
ALTIN 2.454,98
HABER /  POLİTİKA

Erdoğan'dan Esad'a ağır suçlama

ABD'nin Suriye politikasını kökten değiştirecek kimyasal silah iddiasını Başbakan Erdoğan, gündeme getirdi.

Abone ol

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Suriye'de yaşanan çatışmalarda kullanılan kimyasal silahların Esed yönetimine bağlı güçler tarafından kullanıldığını savundu.

Erdoğan 16 Mayıs'ta ABD'ye yapacağı ziyarette Obama ile kimyasal silah konusunu ele alacaklarını belirtti.  

Başbakan Erdoğan, Japon Nikkei gazetesine verdiği röportajda, gündemdeki konuları değerlendirdi.

SURİYE'DEKİ KİMYASAL SİLAHLAR

Başbakan Erdoğan, Suriye'de yaşanan çatışmalarda kimyasal silah kullandığına ilişkin bilgilerin, ABD Başkanı Barack Obama tarafından da dile getirildiğini hatırlatılması üzerine de şunları söyledi:

"16 Mayıs'ta ABD ziyaretim esnasında Başkan Obama ile ikili görüşmemizde kimyasal silah konusunu da ele alacağız. Bunu Esed rejiminin kullandığı açık. Muhalefet karada üstün fakat rejim, kimyasal silah, savaş uçakları ve helikopterler kullanıyor. Rejimin muhalefetten tek önde olduğu alan hava üstünlüğü. Rejim artık son demlerinde fakat rejimin ne zaman yıkılacağını bilemeyiz. Bu aniden oluşacak bir durum olur. Uluslararası toplum geçiş sürecini mümkün mertebe hızlandırmak durumundadır."

ŞAM YÖNETİMİ TÜRKİYE'Yİ SUÇLAMIŞTI

Suriye Enformasyon Bakanı, geçtiğimiz günlerde Halep civarında kullanılan kimyasal silahın Türkiye'den gittiğini iddia etmişti. Öte yandan BM'nin Suriye'de kimyasal silah kullanıldığı iddialarını incelemekle görevlendirdiği heyet ülkeye girememişti.

ABD'NİN KIRMIZI ÇİZGİSİ

ABD Başkanı Barack Obama, iki gün önce Rus mevkidaşı Vladimir Putin’le yaptığı telefon görüşmesinde, Suriye’nin kimyasal silah kullandığına dair haberlerden duyduğu endişeyi dile getirmişti.

Obama, Suriye’de kimyasal silahlar olduğuna ilişkin iddiaların “derinlemesine inceleneceği” sözünü vermişti. ABD ve İngiltere, Suriye’de sarin gazı kullanıldığına dair kanıtlar olduğunu belirtmişti.