BIST 10.159
DOLAR 32,23
EURO 35,10
ALTIN 2.469,98
HABER /  GÜNCEL

Erdoğan'dan şaşırtan baraj önerisi

Başbakan Erdoğan'a göre siyasi istikrar önemli. Bu nedenle yüzde 10 barajının kaldırılmasına karşı. Erdoğan kamuoyunun uzun süre tartışacağı bir öneri sundu.

Abone ol

AK Parti Ankara İl Başkanlığı Siyaset Akademisi'nin 3. döneminin kapanış toplantısına katılarak bir konuşma yapan Başbakan Erdoğan, çeşitli konulara değindi.

Kurulduktan 16 ay sonra, halkın, yüzde 34.4 oy vererek AK Parti'yi Parlamento'ya taşıdığını belirten Erdoğan, halkın gerekli yerlere, gerekli cevabı verdiğini söyledi. Erdoğan, "Tabii yüzde 34.4 oyla bu kadar milletvekili alınmazdı. Ama bunların hepsi bir plan tabi. İşin neticesinde bakıyorsunuz ki kendi hazırladıkları seçim sistemi, bizim işimize yaradı. Bu seçim sistemini biz hazırlamadık. 1987'de Özal döneminde hazırlandı. Yüzde 10 barajı o zaman getirildi.

Şimdi (yüzde 10 barajı düşürülsün) falan diyorlar. Boşuna heveslenmeyin, bizim öyle bir derdimiz yok. Çünkü, istikrar için, buna ihtiyacımız var. Bu ülkenin istikrarını bozmak isteyenler var'' şeklinde konuştu.
CHP'nin istemesi durumunda bir araya gelerek bir düzenleme yapabileceklerini kaydeden Erdoğan şunları söyledi:

"Ne yaparız? 550 milletvekili mi var Parlamento'da, 450'sini biz yüzde 10 barajına tabi tutalım, 100 tanesine hiç baraj uygulamayalım. Bir parti yüzde 1 oy mu aldı 1 milletvekiliyle, yüzde 3 oy mu aldı 3 milletvekiliyle, yüzde 9 oy mu aldı 9 milletvekiliyle Parlamento'ya girsin. Büyük partiler diyelim ki yüzde 40, yüzde 30, yüzde 20 oy aldı, onlar da yine oradan alacaklar. Bunu getirmenin farklı faydaları da var.

Bir; bütün siyasi partilere Parlamento'da temsil imkanı doğar. Bir de siyasi partiler illerden değil de belki de bürokrasiden Parlamento'ya taşımak istedikleri bazı isimleri, bu sistemle Parlamento'ya çok daha rahat taşıyabilirler. Bu istikrarı devam ettirir. Türkiye'de koalisyon kültürü yok. Koalisyon kültürü olmadığı için biz, geçmişte çektiğimiz sıkıntıları çekmeye devam ediyoruz"