BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  DÜNYA

Erdoğan’dan BM’ye tepki

Başbakan Recep Tayip Erdoğan, Birleşmiş Milletler’in (BM) 5 daimi üyenin dudakları arasına kilitlenmiş olduğunu belirterek, “Belirli kişiler...

Abone ol

Başbakan Recep Tayip Erdoğan, Birleşmiş Milletler’in (BM) 5 daimi üyenin dudakları arasına kilitlenmiş olduğunu belirterek, “Belirli kişilerin egemen olduğu bir BM Güvenlik Konseyi’nin dünyada huzura destek sağlamasının mümkün olduğuna inanmıyorum” dedi.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Asya Pasifik Perakende Kongresi ve Fuar açılışına katıldı. Kongrenin açılışında konuşan Başbakan Erdoğan, Suriye ve Mısır’da yaşanan olaylara değindi.
Birleşmiş Milletler’in (BM) Suriye konusundaki tavrını da eleştiren Erdoğan, "Suriye’de bin 700 insanın kimyasal silahlarla öldürüldü. Hala BM Güvenlik Konseyi bununla ilgili kararını veremiyor. 110 bin insan bombalarla yaklaşık 3 yıldır öldürülüyor. Hala BM güvenlik konseyi bununla ilgili kararını veremiyor. BM neye yarar. BM barış için kurulmuş bir kuruluştur. 196 tane üyesi var. Görevinin şu anda yapabiliyor mu, maalesef yapamıyor. O zaman sorarlar niye kurduk biz BM teşkilatını. 5 tane daimi üyenin dudakları arasına kilitlenmiş olan bir dünya adil bir dünya olamaz" dedi.
Türkiye’de başlatılan "Dünya 5’ten büyüktür" isimli kampanyayı hatırlatan Erdoğan, "Dünyanın artık görevini yapması lazım. Eğer barış istiyorsak, huzur istiyorsak bu adımları atılması lazım. İki tane üye bakıyorsunuz bütün adımları kilitleyebiliyor. Bir üye de kilitleyebilir. Bu sistemin dönerli olması şart. Belli kişilerin egemen olduğu bir BM Güvenlik Konseyi’nin dünyada huzura destek sağlamasının mümkün olduğuna, 11 yıllık başbakanlık tecrübemle ben inanmıyorum. Yine son G 20 zirvesinde de bunarlı açıkça ortaya koyduk. İstiyorlar ki dünyayı sadece biz yönetelim. Hakkı ve haklıyı her zaman söylemek zorundayız" diye konuştu

MISIR’DAKİ OLAYLAR
Mısır’da 70 yıldan sonra halkın yüzde 52’sinin oyuyla seçilen Cumhurbaşkanı Mursi’nin darbeyle indirildiğini kaydeden Erdoğan, şunları söyledi:
"Hani demokrasi, hani halkın iradesi. Saygı diyordunuz. Kimsenin bu saygısı yok. Askeri darbeden memnun olduğun ifade eden batılı ülkeler var. Eğer demokrasi diyorsak bu adımların da atılması lazım. Orada bakıyorsunuz binlerce insan katlediliyor. 17 yaşında kızlarımız orada katlediliyor. Nerede dünyadaki kadın hakları insan hakları savunucuları, ortada yok. Çünkü öldüren ve ölen meselesi çok önemi. Suriye’de şu anda 7 milyon göçmen durumda. 500 bin bizim ülkemizde. Şu ana kadar 2 milyar dolar yatırımız var. Bize şu ana kadar yurt dışından gelen destek sadece 135 milyon dolar. Milletime çok teşekkür ediyorum çünkü böyle bir durumda hükümetin arkasında durabiliyor"
(İHA)