BIST 10.158
DOLAR 32,37
EURO 34,69
ALTIN 2.397,60
HABER /  POLİTİKA

Erdoğandan Baykala veryansın

Başbakan Erdoğan, CHP lideri deniz Baykal'ın Kıbrıs'ta 'taksit taksit taviz veriliyor' eleştirilerine sert cevap verdi.

Abone ol

Başbakan Erdoğan partisinin haftalık grup toplantısında gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu.

Baykal'ın taviz iddialarına karşı Erdoğan, Kıbrıs üzerinden Türkiye'yi karalamanın kimsenin haddi olmadığını söyledi. Erdoğan meydanın boş bolmadığını belirterek Baykal'ın edep dışı bulduğu sözlere aynı karşılığı verecek seviyede olmadığını ifade etti.

Baykal aynaya konuşuyor
Kıbrıs'ta taviz verdiğimizi iddia edenler AK Parti iktidarı boyunca Türkiye ve KKTC'nin kazanımlarını görmek istemeyenlerdir. İbni Sina'nın dediği gibi hiç kimse görmek istemeyen kadar kör değildir. Özellikle bu son süreçte ana muhalefet partisi lideri yaptığı talihsiz açıklamaları hiçbir sorumlu siyaset anlayışı ile izah etmek mümkün değildir.
Baykal ya ayna karşısında konuşuyor ya da aksi seda alanı müsait bir atmosferde konuşuyor. Biz aynı şekilde konuşamayız. Çünkü biz yola çıkarken bir iddia ile çıktık. Siyasetteki bu söylem kirliliğini ortadan kaldıracağız diye çıktık.

Edep dışı konuşmam
" Sayın Baykal, 'küstah' gibi ağza alınmayacak sözlerle bizi eleştiriyor. Ancak biz aynı şekilde konuşamayız. Çünkü biz siyasetteki söylem kirliliğini ortadan kaldıracağız diye yola çıktık. Biz hiçbir zaman onların literatürün kabul etmeyeceğiz. Kaldı ki şahsen ne devlet adabı, ne bu güne kadar aldığım eğitim, ne de ahlak anlayışım, milli meseleleri, siyasi çıkarım böyle gerektiriyor diye, dünyanın gözü önünde ulu orta polemik konusu yapmaya izin vermez. Eğer sayın Baykal, Kıbrıs konusunda bizim ne yaptığımız taksit taksit görmek istiyorsa KKTC nereden nereye geldiğine bir baksın. Sayın Baykal, kaba muhalefet tarzı ile akıl gerektiren, ince diplomasiyi anlayamıyor.


Türkiye'ye haksızlık yaptılar
Erdoğan Ek protokol konusunda AB'nni Türkiye'ye haksızlık yaptığını verilen sözlerin tutulmadığına işaret etti. Erdoğan konuyla ilgili şunları söyledi:

"Annan Planı'nın Rumlar tarafından reddedilmesi üzerine KKTC'ye uygulanan izolasyonları kaldırma sözünü vermiştir. Ek protokolü imzalarken bunu Rumlar'ı tanıma anlamına geldiğini belirten bir deklarasyon imzalamıştık.

24 Ocaklı eylem planında yer aldığı gibi izolasyonları eş zamanlı kaldırılmasına yöneliktir. Ancak Rumlar kapsamlı bir çözümün parçası olan Maraş'ı ek protokole sokmak istemiştir. Bu nedenle çözüm olmamıştır."

AB de Rumlar'dan bıktı
Girişimler sırasında hiz yazılı öneride bulunmadık. Öneriler hükümetin bugüne kadar sürdürülen kararlı politikaların ürünüdür. Devlet politikası ile örtüşüyor. Tek taraflı adım atılması gündemde olmadı. AB son kararları ile Türkiye'ye haksızlık yapmıştır.

BM gözetiminde adil ve kalıcı çözümden yanayız. Ancak Rum ve Yunan tarafı çözümsüzlükten nemalanmaktadırlar. Bu gerçeği AB ülkelerinden bekliyoruz. AB de Rum tarafının tavrını biliyor. Onlar da biz bunlardan bıktık diyor.

KKTC'nin itibarı arttı
Bugün KKTC 4 yıl öncesine göre uluslararası alanda daha saygın bur konumdadır. Çözümsüzlüklükten çözüm bekleyenler dünya gerçekleri ile yüzleşmekten kaçanlardır. Ama Türkiye'nin böyle bir lüksü yok.

İKÖ'de KKTC Türk devleti olarak tanınıyor
İKÖ nezdinde bir toplum olarak değil Annan Planı'nda yer aldığı gibi Kıbrıs Türk devleti ile anılmaktadır. Hani bunlar KKTC'yi çok seviyorlardı. Devlet olarak sadece biz tanıyoruz. Rumlar'ı ise herkes tanıyor. Bu hassasiyeti görmeden nasıl adım atabilirsiniz.

Doğrudan ziyaretler yine bizim dönemimizde başladı. Türkiye dışında toplam 6 ülkede temsilciliği bulunuyor. Bütün bu adımlar KKTC'nin önünü açacaktır. Bunlar dün KKTC'nin sahip olmadığı bugün sahip olduğu kazanımlardır.

AİHM, bir Rum vatandaşın açtığı tazminat davasında KKTC'nin kurduğu komisyonunun verdiği kararı yeterli gördü. AİHM iç hukuk olarak KKTC'yi göstermiştir. Buradan sesleniyorum. Kıbrıslı kardeşlerimizin biz 4 yıl önce milli geliri neydi? Ekonomik verileri sizlere vereceğim. Şimdi ne durumda?

Kim Kıbrıs davasına sahip çıkıyor?
Diplomatik gelişmeler neyi gösterirse göstersin KKTC kendi ayakları üzerine durmalı. Yüzde 50 oranında büyüme istikrarı yakalandı. Milli geliri 4.500 dolar iken, şimdi 10 bin doları aştığını biliyor muydunuz?

Ercan Havaalanı'nın yeniden uçuşa hazır olması için 35 milyon dolar harcanmıştır. Biz mi KKTC'yi ihmal ettik. Öyle yalan yanlış ifadelerle halkı kandırmak ne izanla ne insafla bağdaşmaz. Kıbrıs davası uzun soluklu bir davadır. Hamasi çizgiden gerçekçi politakaya geçtik. Ver kurtul ve çözümsüzlük çözümdür mantığı ile yaklaşmadık.