BIST 10.167
DOLAR 32,39
EURO 34,72
ALTIN 2.400,38
HABER /  DÜNYA

Türkiye derin dondurucuda

Türkiye ile yapılan müzakereleri sekiz başlıkta dondurma kararını Avrupa basını 'ilişkiler derin dondurucuda' dedi.

Abone ol

Avrupa Birliği Dışişleri Bakanları’nın, Türkiye ile yapılan müzakereleri sekiz başlıkta dondurma kararını, "AB, müzakereleri derin dondurucuya koydu" şeklinde değerlendirdi.

The Independent gazetesi, AB dışişleri bakanlarının dün Brüksel’de konuyu ele aldıklarına dikkat çekti ve "AB dışişleri bakanları Türkiye ile müzakerelerin dörtte birinin derin dondurucuya konulmasını öngörüyor" ifadesini kullandı.

Gazete, dün alınan kararın ardından Türkiye’nin karşıtlarının da, destekçilerinin de "zafer kazandıklarını" öne sürdüğünü yazdı.
Türkiye’nin üyeliğini destekleyen ülkelerin başında gelen İngiltere’nin en fazla üç başlığın askıya alınmasında ısrar ettiğini de hatırlatan Independent, Dışişleri Bakanı Margaret Beckett’in de ortada bir tren kazası bulunmadığını söylediğini hatırlattı. Independent, "Şimdi bütün gözler Ankara’nın vereceği tepkiye çevrildi" ifadesini kullandı.

LE MONDE: TÜRKİYE’NİN AB YOLU FİİLEN YAVAŞLATILDI
Fransız Le Monde, 25’lerin Türkiye’nin AB yolunu fiilen yavaşlattıklarını belirterek Dışişleri Bakanlarının uzlaşıya vararak liderlerini zorlu bir zirve ile karşı karşıya kalmalarından kurtardıkları yorumunu yaptı.

LİBERATİON: TÜRKİYE’NİN SAVUNUCULARI BİLE CEZA İSTEDİ
"Müzakerelerin kısmen donduruldu" başlığını kullanan Fransız Liberation da, Ankara’nın en ateşli savunucuları bile Türkiye’nin cezalandırılması gerektiği konusunda hem fikir olduğunu belirtti.

LE FİGARO: MÜZAKERERELER KAYDA DEĞER BİÇİMDE YAVAŞLAYACAK
Fransa’nın büyük gazetelerinden Le Figaro da, AB üyesi ülkelerinin Türkiye konusunda anlaşmaya vardıklarına dikkat çekerken alınan kararın müzakereleri kayda değer bir biçimde yavaşlatacağını yazdı.

EL PAİS: KARARIN ANKARA VE AVRUPA İÇİN OLUMSUZ ETKİLERİ OLACAK
İspanya’nın El Pais gazetesi, AB dışişleri bakanlarının, Türkiye ile müzakerelerin 8 başlıkta askıya alınmasını kararlaştırmasının, "Türkiye ve Avrupa için olumsuz sonuçlar getireceğini" yazdı.
Gazetede, "Türkiye cezalandırıldı" başlığıyla yer alan yazıda, Türkiye’nin "jestine" karşın AB dışişleri bakanlarının aldığı kararın, "özellikle hassas olunan bir dönemde İslam dünyasına kötü bir mesaj vermek" anlamına geldiği ifade edildi.

Kararın aslında 25 AB ülkesinin, AB’nin görünümü ve sınırları hakkında ne kadar derin görüş ayrılıklarına sahip olduğunun bir göstergesi olduğunu yazan El Pais, "Problemi çözmek için bu günün Türkiyesini değil, Avrupa’ya televizyon ihracatında başta gelen ülke olan, Avrupa ekonomisinde yer alan, bu hızla devam ederse 10 yıl sonra büyük bir güç olacak Türkiye’yi düşünmek gerekir" değerlendirmesinde bulundu.
Diğer İspanyol gazeteleri de AB dışişleri bakanları toplantısında Türkiye ile ilgili alınan kararlara geniş yer ayırdı. İspanya Dışişleri Bakanı Miguel Angel Moratinos’un toplantı sırasında, müzakerelerin 8 değil, 3 başlıkta dondurulmasını talep ettiği, ancak bu görüşün reddedildiği belirtildi.
Moratinos, basına açıklamasında, "Biraz yavaşlama olacak ama sonunun gelmesi yolunda müzakereler devam edecek" dedi.

ABC: TÜRK HÜKÜMETİNİN TEPKİSİ MERAK EDİLİYOR
İspanyol ABC gazetesi ise, Türkiye için daha sert bir ceza isteyen ülkelerin varılan anlaşmaya kabul ettiğine dikkat çekerek "Türk hükümetinin nasıl bir tepki gösterecek, onu görmek lazım" ifadesi kullandı.

GUARDIAN: TÜRKİYE YAZILI ÖNERİ GETİRİRSE LİDERLER TARTIŞIR
Guardian gazetesi, AB liderlerinin Perşembe ve Cuma günü yapacakları zirvede, dışişleri bakanlarının kararına uymasının beklendiğini ancak İngiltere Dışişleri Bakanı Margaret Beckett’in, "Türkiye önerilerini yazılı hale getirirse İngiltere teklifin zirvede resmen tartışılmasını isteyecek" dediğini aktardı.

FT: AB TÜRKİYE MÜZAKERELERİNİ KISMEN DONDURDU
Financial Times gazetesi de AB’nin Türkiye ile yapılan müzakerelerin büyük bir kısmını dondurduğunu yazdı. Gazete, 35 müzakere başlığından dondurulan sekizinin açılabilmesi için Türkiye’nin di limanlarını Rumlara açması gerekeceğini belirtti. Haberde Olli Rehn’in, karar için "ültimatom değil" dediği kaydedildi.

BBC: LİDERLER ZİRVESİNİN TÜRKİYE ZİRVESİ OLMASI ÖNLENDİ
BBC de haberinde, dışişleri bakanlarının bir anlaşmaya vararak liderler zirvesinin bir kez daha Türkiye zirvesi haline gelmesini önlediğine belirtti. Haberde diplomatik kaynakların, Türkiye’ye verilen mesaj için "tamamen olumsuz değilö görüşü bildirdiği ifade edildi.

İTALYAN BASINI: AB'DEN TÜRKİYE'YE FREN
AB Genel İşler Konseyinin dün Brüksel’de yaptığı toplantıda Türkiye ile müzakerelerin 8 başlıkta askıya alınmasına dair uzlaşma sağlanması, bugünkü İtalyan gazetelerinin sayfalarına da yansıdı. Corriere della Sera gazetesi, dışişleri bakanları arasındaki tartışmalı toplantı neticesinde müzakerelerin 8 başlıkta askıya alınması kararı çıktığına işaret ederek, şu ifadelere yer verdi:

"İngiltere’nin liderliğinde, aralarında İtalya’nın da bulunduğu Türkiye yanlısı ülkeler müzakerelerin sadece 3 başlıkta askıya alınmasını istiyorlardı. Yunanistan, Kıbrıs Rum kesimi, Avusturya ve Hollanda ise Ankara karşısında daha sert bir tavır takınılması için müzakerelerin en az 10 başlıkta askıya alınması görüşündeydiler".
La Repubblica gazetesi, "Avrupa’dan Türkiye ile müzakerelere fren" başlığı altında, gelişmeler şu cümlelerle özetlendi:

"Üyelik dondurulmakla birlikte, Ankara’ya ültimatom da yok. Brüksel’de varılan uzlaşıya göre Türkiye, Kıbrıs Rum kesimini tanıyana dek, müzakere süreci de rölantide olacak".
La Stampa gazetesi, "AB, Türkiye ile müzakereleri dondurdu" başlığıyla verdiği haberde, KKTC’ye yönelik ticari izolasyonun kaldırılması konusunda da uzlaşma sağlandığını, konunun Ocak ayında ele alınacağını yazdı.
Merkez sağ çizgideki Il Giornale gazetesi ise "Türkiye’nin açılımları yeterli değil. Avrupa müzakereleri dondurdu" ifadelerine yer verdi.

BELÇİKA BASINI: TÜRKİYE'YE HAFİF CEZA
Belçika basını, AB Genel İşler Konseyi’nin dün aldığı Türkiye ile üyelik müzakerelerinin "kısmen dondurulması" kararını, "Ankara’ya hafif ceza" ve "Türk katılımına fren" gibi başlıklarla yansıttı.
Dışişleri bakanlarının uzlaşması sayesinde, 14-15 Aralık günlerinde yapılacak AB zirvesinin, Türkiye tartışmaları yüzünden bir "mayın tarlasına" benzemekten kurtulduğunu yazan gazeteler, katılım müzakerelerinde 8 önemli başlığın "buzdolabına kaldırıldığını" belirtti.

Türkler, Kıbrıs Rum kesimini tanımadıkça ve Ankara Anlaşması’nın ek protokolünden doğan yükümlülüklerini yerine getirmedikçe bu müzakerelerden söz edilmeyeceğini ifade eden basın organları, "her şeye rağmen Türkiye dosyasında durumun idare edildiğini, Ankara’nın AB’ye katılım sürecinin sorgulanmadığını ve tehdit edilmediğini" yazdı.

Brüksel’deki "uzun ve hararetli tartışmalar" hakkında bilgiler veren basın, Rum ve Yunanların Türkiye’ye bir takvim kısıtlaması getirilmesini, 2008’e kadar yükümlülüklerini yerine getirmemesi halinde katılım müzakerelerinin tamamen durdurulmasını istediklerini, Londra’nın buna karşı çıktığını bildirdi.

Kıbrıslı Rumların yalnız kaldıkları ve "daha az saldırgan" olmak durumunda bırakıldıklarını da yazan Belçika basını, Rumların "her AB üyesi ülke gibi" veto hakkını her zaman kullanabileceğini, Türkiye’nin katılım müzakerelerinde de bunun geçerli olduğunu hatırlattı.

AB’nin KKTC’ye izolasyonları kaldırmasına ilişkin "niyet beyanı" üzerinde de duran basın, bunun "temenni" boyutunda kalması olasılığına değinerek, siyasi uzlaşmanın ve oy birliğinin sağlanmasının güç olacağına işaret etti.
Belçika basını, Brüksel’de dün varılan uzlaşmanın "sorunlara ve belirsizliklere çözüm getirmediğini", ancak Türkiye’ye "somut bir uyarı" niteliğinde olduğunu, Ankara’nın son anda yaptığı net olmayan önerilerin bu durumu değiştirmek için yeterli olmadığını yazdı.
Basın, Ankara’nın karardan sonraki ilk saatlerdeki tepkisizlik ve sessizliğinin, "verilen cezayı kabullenme niyeti" olarak yorumlandığını da savunuyor.