BIST 10.644
DOLAR 32,22
EURO 35,09
ALTIN 2.524,43
HABER /  POLİTİKA

Erdoğandan başarısız 4 imza

Baykal 'Hükümet ne zaman masaya otursa cebi boş kalkıyor' dedi. Sonra da cebini boşalttığı örnekleri tek tek saymaya başladı.

Abone ol

İNTERNETHABER

CHP lideri Deniz Baykal bugünkü grup toplantısına bir hayli hızlı bir başlangıç yaptı. Dün İstanbul'da yaşanan olayın sonuçlarından üzüntü duyduğunu dile getirdikten sonra hemen Ermenistan meselesine girdi.

OBAMA GELMİŞ GEÇMİŞ EN SERT KONUŞMAYI YAPTI

Türkiye'nin 24 Nisan'dan hemen önce Ermenistan'la yol haritası açıklamasına rağmen Obama'nın gelmiş geçmiş en sert konuşmayı yaptığını söyledi ve "AKP hükümeti ne zaman masaya otursa cebi boş kalkıyor" dedi. Cebini boşalttığı örnekleri de tek tek saydı: Ermenistan, Rasmussen, AB ve Sarkozy olayları!..

ERDOĞAN ADINA ÖZÜR

Türkiye'ye kırgın olan Azerbaycan'a da seslenen Baykal "Azeri milletvekiline 'fitne' diyen Erdoğan adına Azerbaycan'dan özür diliyorum. Azerbaycan unutmasın Tayyip Erdoğan bugün var yarın yok, ama Türkiye ile Azerbaycan'ın dostluğu ebedidir' diye konuştu.

ADALET BAKANI YALAN SÖYLEDİ

Baykal'ın üzerinde önemle durduğu ikinci konuysa Deniz Feneri konusuydu. "Adalet bakanı bize aylardır 'dosyayı tercüme ediyoruz' diyor. Oysa dosya Türkçe gelmiş. Göz göre göre yalan söyleyen adalet bakanı derhal ayrılmalıdır" diyerek Mehmet Ali Şahin'i istifaya davet etti.

ERDOĞAN OBAMA'NIN KONUŞMASI İÇİN DENGELİ DEDİ
 

[PAGE]



Baykal'ın konuşması şöyleydi:

"Obama 24 Nisan'da bir konuşma yaptı. ABD Başkanı, Ermenistan'ın ve Diasporanın yorumunu birebir sahiplendi. Terminolojiyi de sahiplendi. Bu konuda Ermenilerin kullandıkları deyim Sayın Obama tarafından iki kere tekrar edilmiştir. 1914 olaylarının öteki boyutu görmezden gelinmiştir. Türk ve Kürk kökenli vatandaşların haksız yere öldürülmesi, müslümanların öldürülmesi görmezden gelinmiştir. Bir de rakam verilmiştir. Tarihin kesinlikle reddettiği 1,5 milyon rakamı verilmiştir. Nereden çıktı bu rakam?

ERDOĞAN ÖNCE DENGELİ DEDİ

Sayın Başbakan ilk açıklamasında Obama'nın açıklamanın dengeli olduğunu ifade etmiştir. Sayın Obama aslında soykırım görüşünü ifade etmiştir. Bunu da Türkiye ziyaretininden hemen sonra bu konuşmayı yapmıştır. Türkiye'de büyük bir dostlukla karşılandıktan sonra, Türkiye Cumhurbaşkanı ve Başbakanıyla kapsamlı görüşmeler yaptıktan sonra bu açıklamayı yapmıştır.

Başbakan ve Cumhurbaşkanı Obama'ya Türkiye'nin görüşlerini aktarmadı mı? Obama rahatlıkla konuşmasının kabul edilebileceğini nasıl düşünüyor?

OBAMA'YA ABD'Lİ BİLİM ADAMLARININ GÖRÜŞLERİNİ OKUTSAYDINIZ

Hükümete yapabilecekleri şeyleri anlatmak istiyorum. Eğer Obama'ya bunları anlatacak vakitleri yoksa CHP'nin bir süre önce buraya çağırdığı Jastin Mc Carty'nin kitaplarını verselerdi... 74 ABD'li bilimadamının Ermeni soykırımı yoktur diye yaptığı açıklamanın metnini verebilirlerdi. Bunu yapan bilimadamları daha sonra nasıl baskı gördüler, niye bir daha görüşlerini dile getiremediler? Yine aynı şekilde İngiltere'de Avam Kamerası'nda her yıl soykırım yoktur açıklamalarını Obama'nın önüne koysalardı.... Tüm bunlar yetmiyorsa BM'nin soykırımın önlenmesi metni verilebilirdi.

BİR ÜLKE SOYKIRIMLA NASIL SUÇLANIR! BM'NİN KURALLARI BELLİ 
 

[PAGE]



"Bir ülkeyi soykırımla suçlamak çok ağır bir ithamdır. Eğer yetkili bir hukuki karar olmadan siz bir ağır insanlık suçuyla itham ediyorsanız, yargısız infaz yapıyorsunuz demektir. Masumiyet ilkesini ihlal ediyorsunuz demektir. Peşin fikirle hüküm veriyorsunuz demektir. Hukuk eğitimi almış her siyasetçinin bunu bilmesi lazım.

BM SOYKIRIMI TARİF ETMİŞ

BM'de oybirliğiyle bir sözleşme kabul ederek bu konuda yapılacakları bir çerçeveye oturtmuştur. Bu konuda bir iddiası olan ona baksın. Soykırım nedir? BM bunu tarif etmiştir. Yetkili mahkemeler karar vermiştir. Almanya'da Nürnberg'de öyle oldu. Irak'ta öyle oldu. Bu konuda yapılacaklar açık şekilde bellidir. Bu olmadan bir ülkeye sen soykırım yaptın diye itham etmek, taa Magna Carta'dan beri hukukun temel ilkelerine aykırıdır.

Ruanda ve Uganda'da uluslararası BM kararıyla geçiçi nitelikte mahkemeler kurulmuştur. Ve öyle karar verilmiştir. Avrupa İnsan Hakları sözleşmesinin 6. maddesi "bir suçla itham edilen kimse suçu ispat edilene kadar masumdur" diyor. Sistematik olarak bu Türkiye'ye bu suçlamaların yapılmış olması, hukuk bilinciyle bağdaştırılamaz

TÜRKİYE'NİN TAVRI ÜZÜNTÜ VERİCİ

Bu tablo karşısında Türkiye'nin takındığı tavır üzüntü verici olmuştur. Ne bu konuşmadan önce, ne de konuşmadan sonra konuya nasıl baktığımızı etkili bir şekilde anlatamamıştır. Obama bundan önceki ABD başkanlarının çok üstünde bir konuşma yapmıştır. Başbakan da önce dengeli diyerek, ardından da toparlamaya çalışarak kararsız bir tavır takınmıştır.

TAVİZ VERDİKÇE KAYBEDERSİNİZ

Bu konuşma Türkiye ile Ermenistan arasındaki görüşmelerin hangi noktada olduğunu açıklamasının ardından ortaya çıktı. Türkiye gece 24'te "Biz Ermenistan'la yol haritası sağladık" diye konuştuktan sonra Obama neden konuşmuştur?

Taviz vererek karşı tarafı idare etmeye mecbur olduğunuz sürece artık vereceğizi taviz yoktur. Türkiye böyle bir sürece sokulmuştur. Bizim bu tablo karşısında takındığımız tavır, olayın başında da, içinde de, sonrasında da maalesef yanlış olmuştur.

ERDOĞAN ADINA ÖZÜR DİLİYORUM
 

[PAGE]




Bu süreç Ermenistan'la ilişkilerimiz düzelmemiştir, soykırım noktasında dünyanın Türkiye'ye bakışı düzelmeden, Azerbaycan'la ilişkilerimiz bozulmuştur. Azerbaycan'ın tepkisini normal karşılamak lazım. Başbakan bu tepkinin ortaya çıkmasında da kızgın. Emredici, itham edici görüşler belirtiyor. Başbakan "fitne" diyor. Buraya gelip büyük samiyetle Türkiye ile Azerbaycan'ın dost kalması için çaba sarf eden Azerbaycan milletvekiline "fitne" demek Türkiye başbakanına yakışmaz. Ben Azerbaycan'dan Başbakanın bu sözü için özür diliyorum.

TAYYİP ERDOĞAN BUGÜN VAR YARIN YOK

Ben çok uzun süredir Cumhurbaşkanı Azerbaycan'a gitsin diyoruz. Ortadoğu şeyhlerine gösteridiğimiz ilgiyi niye onlardan esirgiyoruz.

Azerbaycanlılar bilsinler ki, Tayyip Erdoğan bugün var yarın yok, geçicidir. Ama Türkiye ile Azerbaycan dostluğu ebedidir. Bu dostluk bu bölgenin en temel dostluğudur. Ebediyen var olacaktır. Bugünlerin geçeceği hesaba katılmalıdır.

ERDOĞAN'IN BAŞARISIZ OLDUĞU GÖRÜŞMELER
 

[PAGE]



Genel olarak söylüyorum; AKP iktidarı ne zaman masaya otursa, masadan kalkarken cebi boşalmış oluyor. Kazan kazan diyoruz, ortaya çıkan tablo kaybet kazan oluyor. Ne yazık ki kaybeden de hep Türkiye oluyor.

ERMENİSTAN'LA İLİŞKİLER

Ermenistan'la ilişkilerden ne kazandık, Obama'nın konuşmasını kazandık, Büyük felafeketi kazandık, soykırımının dünyaya yeniden kabul edilemsini kazandık...

RASMUSSEN OLAYI

Sonra geçenlerden Rasmussen genel sekreter olmamalı dedi, masaya oturdu. Masadan rasmussene oy vererek kalktı. Özür dilenecekti, ROJ tv kapanacaktı, Türk yardımcı atacanacaktı o da olmadı

AB İÇİN KIBRIS'I VERİP KALKTI

AB ile ilişkiler konusunda 'tam üyelik' diye yola çıktık. Bizi de Brüksel'de bir toplantıya çağırdılar. Sonra biz sakın ha imzalamayın "Kıbrıs'ı ön şart olarak istiyorlar" dedik. O da güya istemedi. sonra masaya oturdu. Kıbrıs'ı verip kalktı.

BİZ SARKOZY'YE EVET DEDİK, O BİZE HAYIR DEDİ!

NATO'nun askeri kanadı oylaması vardı. Belki AB ile müzakereler konusunda Fransa'nın tavrı değişir dedik. Ama bu şansı iyi kullanamadık.  Biz Fransa için oy verdik. Ama Sarkozy, Obama'nın AB'ye Türkiye'yi de alın demesine rağmen 'o iş başka, bu iş başka' dedi.

ŞİMDİ DE KIBRIS'A DİKKAT DİYORUM

[PAGE]



ŞİMDİ DE KIBRIS'A DİKKAT DİYORUM

Kıbrıs'ta seçim yapıldı. Seçimi kazanan parti görüşmeye çağrılmadı. Seçimin ardından ağır üslupla konuşmak Türkiye başbakanına da cumhurbaşkanına da yakışmıyor. İktidarın açıklamalaları Talat'ı zor durumda bırakacak nitelikler. Etrafınızdaki monşerlere sorun bakalım ne diyorlar. Kıbrıs'ta bir müzakere devam ediyor. Bir süredir sayın Talat'ın götürdüğü ve AKP'nin de destek verdiği anlayış tek devlet, tek millet... Ama sonuçta kuzeyde Türkler ve Rumlar, güneyde ise sadece Rumların olduğu tek vatan, tek millet anlayışı var... Ayrı bir eşitlik hakkı tanınmadan var olan bugünkü devlete monte edilecek bir müzakere yürüyor. Ama seçimi kazanan Ulusal Parti bu müzakereye hayır dedi. İki toplum kendi iradeleriyle bir araya gelmeli dedi...
AB ile ilişkilerimizin geldiği noktayı gördük, Ermenistan'la ilişkilerimiin geldiği noktayı gördük. Şimdi size "Kıbrıs'a dikkat" diyorum.

ADALET BAKANI'NIN YALANI ORTAYA ÇIKTI
 

[PAGE]

Deniz Feneri konusunda yayın yapmak yasak, Ergenekon konusunda serbest. Bu ne biçim adalet. On binlerce insan dinleniyor. Kaç kişi dedik, 70 bin dediler. Sanki memnun olmalıyız.. Türkiye'de 70 milyonu dinlemek için alt yapı kurmuşsunuz. Onu başbakana bağlamışsınız. Elde ettiğiniz bilgileri de internetten insanların onurunu zedelemek için servis ediyorsunuz.

ADALET BAKANI YALAN SÖYLEDİ

Deniz Feneri konusunda savcı "tek dosya var ve Türkçe gönderdik" diyor. Türkiye aylardır tercüme edilmesini bekliyordu. Bunu kim söylüyordu Adalet Bakanı. Şaka gibi bir şey bu! Türkiye'ye yakışıyor mu? Derhal o adalet bakanının oradan ayrılması lazım. 70 milyonu aldatmaya çalışacaksınız. Metnin Türkçe geldiği Almanya'dan yapılan açıklamayla anlaşılacak. Siz Deniz Feneri'ni koruyacaksınız diye, o sanıkları koruyacaksınız diye bu kadar kaba yalanı nasıl söylersiniz. O yalan ortaya çıktıktan sonra o yalanı söyleyenin Adalet Bakanı diye ortalıkta dolaşması Türk halkına hakaret değil midir?

DENİZ FENERİ'NİN ALTINDAN NE ÇIKACAK?

Deniz Feneri davasında 16 kişi aranıyor. Tercüme yok ama o aranan ve hakkında bilgi istenen kişiler İstanbul belediyesinde ballı ihaleleri almaya devam ediyor

Yok anayasa değişecekmiş, yargıyı adam edecekmiş... Sen önce var olan hukuk düzenini işlet. En temel haklar ihale ediliyor. Deniz Feneri olayı bu hükümet için dokunulmaz bir konu... Altından ne çıkacak diye korkuyorlar bilmiyorum. Neden bu kadar telaş içindeler anlayamıyorum. Bir ülkenin Almanya'da yargılanmış konuyu kendi ülkesinde yargılamaktan kaçınması anlaşılır gibi değil...