BIST 9.717
DOLAR 32,49
EURO 34,98
ALTIN 2.434,97
HABER /  GÜNCEL

Erdoğan'dan balkon mesajı: Bedelini ödeyecekler

Dün yapılan yerel seçimlerde AKP oyların yüzde 45'ini aldı. İstanbul'da AKP, İzmir'de CHP kazandı, Ankara'da kıran kırana geçen seçimin galibi netleşmedi. Başbakan Erdoğan ise zafer konuşmasında sert bir üslup kullanarak Gülen Cemaati'ni hedef aldı.

Abone ol

Dün yapılan yerel seçimlerde Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) oyların yüzde 45'ini aldı. İstanbul'da AKP, İzmir'de Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) seçimi kazandı. Başkent Ankara'da ise kıran kırana bir yarış var ve CHP adayı Mansur Yavaş ısrarla seçimi kazanacağını iddia ediyor.

Türkiye genelinde sonuçların netleşmesinin ardından Başbakan Recep Tayyip Erdoğan Ankara'da AKP Genel Merkezi'nin balkonundan destekçilerine hitap etti.

Balkon konuşmasında sert bir üslup kullanan Erdoğan, muhalefetteki CHP ve Milliyetçi Hareket Partisi'nin (MHP) yanı sıra Gülen Cemaati'ni hedef aldı.

"Millet istiklaline uzanan elleri sandığa gömmüştür" diyen Erdoğan, konuşmasında şu ifadeleri kullandı:

"Şu anda kaçanlar kaçtı yarından itibaren de kaçanlar olabilir. Bazıları için şahsen suç duyurusunda bulundum, bunlar kaçabilir dedim ve bundan sonra dedim ya inlerine gireceğiz. Hesabını bunu ödeyecekler. Bedelini ödeyecekler.

Eşi Emine Erdoğan ve oğlu Bilal Erdoğan'un da aralarında bulunduğu aile bireyleri ve bazı bakanlar da balkon konuşmasında Başbakan'a eşlik etti.

Erdoğan'ın konuşmasını AKP Genel Merkezi'nde izleyen BBC Türkçe'den Çağıl Kasapoğlu, Başbakan'ın "Vesayetçi odakların her türlüsüne bugün milletten tam bir Osmanlı şamarı gelmiştir" sözü üzerine kalabalıktan coşkulu bir alkış ve "Padişahım çok yaşa" sloganları yükseldiğini aktardı.

İstanbul'da AKP, İzmir'de CHP

Yerel seçimlerde ilk belirlemelere göre partilerin Türkiye genelinde yaklaşık olarak aldıkları oy oranları şöyle:

Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) Yüzde 45

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Yüzde 28

Milliyetçi Halk Partisi (MHP) Yüzde 15

Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) Yüzde 6

Şu anki sonuçlara göre AKP 49, CHP 13, BDP 10, MHP 8 ilde önde ya da seçimi kazandı. Mardin’de ise seçimin galibi bağımsız aday Ahmet Türk.

İstanbul'da AKP'den Kadir Topbaş yüzde 48, İzmir'de CHP'den Aziz Kocaoğlu yüzde 50 oyla yeniden belediye başkanı seçildi.

Ankara'da kıran kırana yarış

Başkent Ankara'da ise seçimin galibi hala netleşmiş değil. Gerek Ankara Belediye Başkanı ve AKP adayı Melih Gökçek, gerekse de CHP adayı Mansur Yavaş seçimi kazanacaklarını öne sürüyor.

Halen iki adayın da oy oranları yüzde 44 civarında.

Mansur Yavaş, 27 bin 507 oyla öne geçtiklerini iddia ederek, "Şu anda Kalaba, Karayolları ve Yenimahalle'deki seçime müdahale girişimleri var. Sandıkta kazandığımızı masada vermeyeceğiz, Ankara'yı yavaş yavaş kazanıyoruz. Yüzde 6 civarında oyun sayılmasını bekliyoruz. Gökçek dönemi bitmiştir, yeni dönem başlıyor. Kirli siyasetin sonunu getireceğiz.'' dedi.

CHP Genel Merkezi'nden bildiren BBC Türkçe'den Engin Esen, Ankara'da gözlerin oy sayım sürecinin tamamlanmadığı Çankaya, Yenimahalle ve Keçiören ilçelerine çevrildiğini, kutlamalara ise ara verildiğini aktardı.

Yerel seçimi AKP'nin Ankara seçim koordinasyon merkezinde BBC Türkçe için izleyen Sinan Onuş ise başkentte sandıkların yüzde 97'sinin açıldığını ama bazı bölgelerde özellikle de Keçiören’de itirazlar olduğu bilgisinin geldiğini bildirdi.