BIST 9.080
DOLAR 32,34
EURO 35,12
ALTIN 2.308,38
HABER /  POLİTİKA

Erdoğan'dan ABD'ye soguk duş: Alacağız

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Reuters ajansına İran ile ilgili yaptığı açıklama yankı uyandırdı. Erdoğan, Türkiye'nin ABD yaptırımlarına rağmen İran'dan gaz almaya devam edeceğini söyledi.

Abone ol

ABD ile Türkiye arasınra yaşanan S-400, F-35, papaz Brunson, FETÖ, YPG'ye destek gibi sorunlara İran'a ambargo da ekleniyor. ABD yönetiminin İran'ın petrol ticaretini hedef alan ikinci aşama yaptırımlarının devreye girmesine iki aydan az bir süre kala Cumhurbaşkanı Erdoğan, Washington yönetimine net bir çıkış yaptı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, dün BM Genel Kurulu'nda yaptığı önemli açıklamaların ardından Reuters haber ajansına verdiği röportajda gündemdeki konulara ilişkin değerlendirmelerde bulundu. İran'a yönelik ABD'nin ambargosuyla ilgili şunları söyledi:

İRAN’DAN DOĞALGAZ ALMAYA DEVAM EDECEĞİZ
"Şimdi gerçekçi olmak lazım. Sayın Obama döneminde buna benzer durumlar söz konusu olmuştu. Şu gerçeği göreceğiz, biz doğal gazı eğer alamazsak ben halkımı ne ile ısıtacağım? Şu anda benim ülkemin tükettiği doğal gazın yüzde 50’sini biz Rusya’dan alıyoruz, geri kalanını İran’dan Azerbaycan, Irak, bazen Cezayir’den alıyoruz. Ben bu doğal gazı almadığım takdirde halkımı kar kışta o soğukta üşütecek miyim? Bizim görevimiz halkımızın mutluluğu değil mi? Kimse kusura bakmasın atacağımız adımları kendi tasarrufumuz içerisinde atarız. Ve bunu atarken de halkımızın bir defa huzurunu, halkımızın menfaatlerini gözetmekle mükellefiz."

ABD'NİN İRAN'A YAPTIRIMLARI

Başta AB, Rusya ve Hindistan gibi ABD'nin yaptırımlarına karşı çıkan ülkelerin enerji şirketleri, İran'dan petrol sevkiyatını azaltmış durumda. İkinci aşama yaptırımların devreye girmesiyle İran'ın petrol ihracatında günlük 500 bin ila 1 milyon varil daha fazla düşüş öngörülüyor. Bu da yaklaşık 60 milyar dolar olan İran'ın yıllık petrol gelirinin yaklaşık 27 milyar dolar azalması anlamına geliyor.