BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  POLİTİKA

Erdoğandan ABDye ince mesaj

Erdoğan; "Temsilciler Meslisi'nden Ermeni soykırımı kararı çıkmasını beklemiyoruz, çıkarsa ilişkiler zedelenebilir" dedi.

Abone ol

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Nisan ayında ABD Temsilciler Meclisinden sözde Ermeni soykırımı iddialarına ilişkin olumsuz bir karar çıkmasını beklemediklerini belirterek, "Ama böyle bir sürprizle karşılaşmanın, geleceğimiz açısından stratejik ortaklığımıza bir gölge olması endişesini taşıyorum" dedi.

Amerikan Şirketler Derneği'nin (ABFT) 3. kuruluş yıl dönümü nedeniyle düzenlenen gala yemeğine katılan Erdoğan, Türkiye'nin ABD ile stratejik ortaklığını çok daha farklı alanlarda yaşamak durumunda olduğunu belirterek, Türkiye'nin bulunduğu bölgede özellikle NATO çerçevesi içinde on yıllardır yaptığı hizmetlerin bir kenara itilemeyeceğini söyledi.

Çok hassas bir döneme doğru gelindiğini belirten Erdoğan, "Nisan ayı geliyor ve şimdi Nisan ayında tekrar bu sözde Ermeni soykırımı gündeme gelecek. Artık, biz bundan gerçekten çok yorulduk. Ama Ermeni diasporası herhalde bundan yorulmadı. Ya bundan nemalanıyor, veyahutta bundan zevk alıyor. Biz diyoruz ki, bu tarihçilerin işidir. Biz arşivlerimizi açtık. Sizin de arşivleriniz varsa açın, bunlar da incelensin. Ama bu incelemeler yapılmadan kalkıp da Türkiye üzerinde böyle bir spekülasyona girmek ve olur olmaz, dünyada siyasi lobiler oluşturmak suretiyle Türkiye'yi vurma hakkına kimse sahip değildir. Bunu biz hazmedemeyiz, kabullenemeyiz" dedi.

Türkiye'de şu anda kaçak olarak yaşayan 40-50 bin civarında Ermeni bulunduğunu belirten Erdoğan, "Ama biz bunları buradan tutup da Ermenistan'a göndermiyoruz. Çünkü Ermenistan'da yaşam koşullarını bulamıyorlar. Bulmadıkları için buraya geldiler ve biz burada kendilerini kovmadık, kovmuyoruz" diye konuştu.

Aynı zamanda Türkiye'de yaşayan Ermeni vatandaşlar bulunduğunu da dile getiren Erdoğan, şunları kaydetti:

"Bu Ermeni vatandaşlarımız, burada yaşarken acaba biz onların burada inanç, mal güvenliği ve can güvenliği noktalarında neyini eksik bırakıyoruz? Hepsi yapılıyor. Bizim 42 tane büyükelçimiz şehit edildi. Bunun karşısında acaba dünya hangi tutumu takındı? Bunu söylemek de benim hakkım. Bunu kimse konuşmuyor. Ama biz hiçbir zaman onunla kalkıp da bir başkasını hemen dengeleme yoluna gitmeyiz."

İşadamlarının bu konuda ellerinden geleni yapacağına inancı olduğunu ifade eden Erdoğan, iki ülke arasındaki ekonomik, siyasi, askeri, ticari ve kültürel dayanışmanın bundan sonra da aynı şekilde devam edeceğine inandığını söyledi.