BIST 10.277
DOLAR 32,32
EURO 34,85
ALTIN 2.389,06
HABER /  POLİTİKA

Erdoğana fahri doktora ünvanı

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a, Saraybosna Üniversitesi tarafından fahri doktora unvanı verildi.

Abone ol

Saraybosna Üniversitesi Rektörlüğü'nde yapılan törende konuşan Rektör Prof. Dr. Faruk Çaklovica, Bosna-Hersek'e katkılarından dolayı Türkiye'ye teşekkür etti. Çaklovica, şöyle konuştu:

''Zamanında muhacirlerimizi kolları açık karşılayan, bugün bizim daha hızlı ve insani girişimimizle, daha iyi ve mutlu bir yaşam sürmemize önemli katkılar sağlayan Türk milleti gibi bir topluma, Tanrı bilgelik, cesaret, haysiyet ve itibar vermiştir. Aynı zamanda bu toplumda örnek alınması, yolunda gidilmesi ve bu şekilde Tanrı'nın da yardımıyla arkamızdan gelecek nesiller için daha iyi ve mutlu bir gelecek yaratılmasını gerektiren seçkin bireyleri bulunmaktadır.

Türkiye, Bosna-Hersek'te yüksek öğrenime önemli yardımlarda bulunan devletler arasında yer almaktadır. Özellikle ücretsiz okul ve kalacak yer sağlayarak yüzlerce Bosna-Hersekli öğrencinin lisans ve yüksek lisans öğrenimine büyük katkı sağlamaktadır.

Uzun bir zamandır, uluslararası siyaset sahnesinde demokrasiye, istikrara, ilerlemeye ve dünyada barışa önemli bir desteği temsil eden Türkiye Cumhuriyeti'yle işbirliği içinde olmak, üniversitemiz ve Bosna-Hersek için büyük önem taşımaktadır.''

Prof. Dr. Hasan Muratoviç de Başbakan Erdoğan'a, fahri doktora verilmesi hakkındaki raporu okudu. Muratoviç, şunları kaydetti:

''Sayın Erdoğan, Türkiye Cumhuriyeti Başbakanlığı görevi süresince, son yıllarda Türkiye ekonominin en büyük problemi olan enflasyonu kontrol altına almayı başarmıştır. Türkiye'nin tamamında pek çok üniversite, okul, hastane, hidroelektrik santralleri ve otobanların yapımına katkı sağladı.

Efsanevi Kemal Atatürk'ün yolunda, laik devletin gelişimini hedeflediğini açık olarak ilan etmesi, Sayın Erdoğan'ın, Türkiye'nin modern tarihindeki rolünü göstermektedir. Bu durum, Türkiye'nin AB'ye katılmasıyla ilgili görüşmelerin de yolunu açmıştır.''

Muratoviç, Başbakan Erdoğan'ın, AB yolunda önemli reformlar yaptığını da ifade etti.

Başbakan Erdoğan'a, konuşmaların ardından, ''eğitimin ve bilimin gelişimine ve Saraybosna Üniversitesi'nin, Türkiye Cumhuriyeti üniversiteleriyle işbirliğinin artmasına olağanüstü katkılarından dolayı'' fahri doktora unvanı verildi.

Başbakan Erdoğan, cübbe giymesinin ve fahri doktora beratının verilmesinin ardından yaptığı konuşmada, fahri doktora unvanı almanın, kendisi için gurur verici olduğunu ve bundan çok büyük mutluluk duyduğunu söyledi.

Eğitime yatırımın, geleceğe yatırım olduğunu vurgulayan Erdoğan, Türkiye ve Bosna-Hersek'in tarihi ve kültürel olarak çok yakın iki ülke olduğunu ifade etti.

EMİNE ERDOĞAN'IN ZİYARETLERİ

Bu arada, Başbakan Erdoğan'ın eşi Emin Erdoğan da Saraybosna'da yetimhane ziyaret etti.

Emine Erdoğan, Srebrenitsa Katliamı'nın ardından kurulan Srebrenitsa Anneleri Derneği'ne bir ziyaret gerçekleştirdi.

Emine Erdoğan, tarihi Baş Çarşı'yı da gezdi.