BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
HABER /  GÜNCEL

DTPli eski başkana hapis

Nevruz kutlamaları sırasında yaptığı konuşma nedeniyle hakkında dava açılan Cizre Belediyesi eski Başkanı'na hapis cezası.

Abone ol

Şırnak'ın Cizre İlçesi'nde geçen yıl yapılan nevruz kutlamaları sırasında yaptığı konuşma nedeniyle hakkında dava açılan Cizre Belediyesi eski Başkanı Aydın Budak'a 3 yıl hapis cezası verildi.

Cizre'de geçen yıl nevruz kutlamaları sırasında yaptığı konuşmada, "Merhaba Kandil, Merhaba İmralı, 3.5 milyon insanın siyasi irade olarak kabul ettiği sayın Öcalan zehirleniyor, Kırsal kesimdeki operasyonlarda gerillaya karşı kimyasal silah kullanılıyor" dediği için 3 ay tutuklu kaldıktan sonra tahliye edilen Aydın Budak'ın yargılanmasına Diyarbakır 5'nci Ağır Ceza Mahkemesinde devam adildi. Duruşmaya, belediye başkanlığı görevinden alınan sanık Budak katılmazken avukatları Sezgin Tanrıkulu ile Tahir Elçi hazır bulundu. Sezgin Tanrıkulu savunmasında, "İşkenceyi Önleme Komitesi (CPT) İmralı ile ilgili raporunda `zehirlenme yok' dedi. Ancak, oradaki koşullarında kabul edilemez olduğunu açıkladı. Bu durumda onlara da dava açmak gerekir. Müvekilimin açıklamaları şok edici, rahatsız edici olabilir. Benimsemeye biliriz. Ancak, açıklamada hiç bir şekilde şiddete çağrı yok. İfade özgürlüğü bu dosya için gereklidir. Müvekkilim kendi fikirlerini açıklamıştır beraatini isteyoruz. Zana davası ve birçok örnek davada söylenen sözlerin ifade hürriyeti kapsamında değerlendirilmesi gerektiği AİHM tarafından kabul edilmiştir" dedi.

Avukat Tahir Elçi ise, müvekkilinin yerel yönetici ve halkın seçtiği bir Belediye Başkanı olduğunu, çatışmaların devam ettiği bir bölgede görev yaptığını anlatırken, "Halkın hissiyatını ve taleplerini gözeterek operasyonların sona erdirilmesi ve benzeri şekilde açıklamalarda bulunmuştur. İfadesi bütün olarak değerlendirildiğinde uslübu farklı, görüşleri hoşumuza gitmeyebilir. Ancak bu nedenle mahkum edilmesi de doğru değil" diye konuştu.

Mahkeme heyeti verdiği kısa aradan sonra sanık Aydın Budak'a 3 bin 713 Sayılı Terörle Mücadele Yasası'nın 7/2 Maddesi uyarınca işlediği suçun yoğunluğu, propaganda suçunun işlenmesinde hedef alınan kalabalık, suçun nedenleri, suç konusunun önem ve değerleri ile oluşan tehlikenin ağırlığını dikkate alarak `Yasa dışı örgüt propagandası yapmak' suçundan 3 yıl hapis cezası verdi. Mahkeme sanığın cezası yargılama aşamasındaki olumlu tutum ve davranışları nedeniyle bu cezayı 2.5 yıla indirdi.