BIST 10.229
DOLAR 32,31
EURO 34,80
ALTIN 2.405,42
HABER /  POLİTİKA  /  CHP

Erdoğan zabıtası değilsin

CHP ve MHP, Meclis Başkanı Cemil Çiçek’e başvurarak 4+4+4 komisyonunun içtüzüğe aykırı olduğunu savundular ve 'yok hükmünde' sayılmasını istediler...

Abone ol

Çiçek, Polonya gezisini iptal etti. CHP Grup Başkanvekili Muharrem İnce, “Çiçek, Erdoğan’ın zabıta müdürü değil, yasamanın başıdır, görevini yapmalıdır” dedi.

TBMM Milli Eğitim Komisyonu’ndan 7 gün süren tartışmalı ve kavgalı görüşmeler sonrası geçen, eğitimde 4+4+4 düzenlemesi, siyasete damgasını vurdu. TBMM Başkanı Cemil Çiçek, Polonya gezisini erteledi, parti temsilcileriyle bir dizi görüşme yaptı. CHP ve MHP, önceki günkü görüşmelerin “yok hükmünde” sayılmasını ve toplantının iptal edilmesini istedi. Çiçek, Genel Sekreterliğe inceleme talimatı verdi.


Üye olmayanlar oy kullandı

Meclis dün güne, 4+4+4 teklifinden kaynaklanan krizle başladı. Yurtdışı gezisini iptal eden Çiçek, önce MHP, ardından da CHP ve Ak Parti yöneticileriyle görüştü. Muhalefet, komisyonda son gün içtüzük kurallarının uygulanmadığı, komisyon üyelerinin konuşturulmadığı, önerge vermelerinin engellendiği, salona giremeyince oy kullanamadıklarını savundu.

CHP ve MHP, komisyon üyesi olmayan AK Partililerin maddelere oy kullandığını da iddia ettiler. İktidar partisi ise konuşma sürelerine sınır getirilerek görüşmelerin sürmesi önerilerinin muhalefet tarafından reddedildiğini, komisyon üyesi olmayan vekillerin çalışmaları engellediğini, Çiçek’in görüşmelerin sağlıklı yapılması için 4 kez devreye girdiğini iddia ettiler. Çiçek’in bu süreçte CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile görüşme yaptığını da belirttiler.

Recep Paşa dönemi başladı

CHP Grup Başkanvekili Muharrem İnce, düzenlediği basın toplantısında, AK Partili vekillerin “Önce buluşup dürüm yediğini” sonrada fedailik için komisyona geldiğini söyledi. İnce, şöyle devam etti: “Katkı sağlamaya değil, fedailik yapmaya gelmişler. Komisyon üyesi hiçbir arkadaşımız içeri alınmamıştır, konuşturulmamıştır. Önergelerimiz yok sayılmıştır. Meclis Başkanı Çiçek, Erdoğan’ın zabıta müdürü değil, yasamanın başıdır, görevini yapmalıdır. Ustalık değil, zorbalık ve eşkıyalık dönemi başlamıştır. 30 dakikada, 20 maddenin oylanması tarihte yoktur. Kenan Paşa dönemi bitmiş, Recep Paşa dönemi başlamıştır. 11 Mart günü demokrasinin darbe günüdür, leke günüdür, tecavüz günüdür. AKP terörürün Meclis’e geldiği gündür.

Başkanın iade yetkisi yok

Ak Parti Grup Başkanvekili Nurettin Canikli, “Bu bir yasama görevidir. İçtüzük’te Meclis Başkanının yetkileri de bellidir. ‘İade ediyorum, tekrar görüşülsün’ diyemez. Aksi halde kaşını beğenmedim, gözünü beğenmedim denilerek başka şeylerin yolu açılır. Bir itiraz varsa, Meclis Genel Kurulu’nda yasalaştıktan sonra Anayasa Mahkemesi’ne gidebilirler, onun dışında, başka hiçbir merci denetleyemez, iptal edemez ya da geri çeviremez. Teklifin Meclis Genel Kurulu’ndaki görüşmeleri bir sonraki haftaya da kalabilir” dedi.

Ak Parti Grup Başkanvekili Mahir Ünal ise önceki gün yaşananları, “Kaba kuvvet değil, arbede” olarak nitelendirdi. Ünal, “Bir şeyin yok hükmünde olması için onun hukuki zemininin olmaması gerekiyor. Eğer parlamenter sistem içerisinde Meclis’in çalışma şekline aykırı bir durum varsa, bu yok hükmünde kabul edilir. Yoksa birilerinin ‘bu yok hükmünde’ demesiyle, o şey yok hükmünde olmaz” dedi.

İçtüzüğe uygun yapılmadı

Ak Parti grup yönetimi, 4+4+4 süreci için önce Meclis Başkanı’nın son günkü komisyon toplantısıyla ilgili kararını bekleyecek. Ardından, “Komisyona baskın” görüntülerinin hafızalardan silinmesi için teklifi hemen Genel Kurul’a getirmeyecek. Komisyon raporunun yazılması gerekçe gösterilerek, tartışmalar bir hafta soğutulacak. Bazı yöneticiler, uzlaşma arayışlarına bağlı olarak, bir sonraki haftaya da kalabileceğini belirttiler. 

Toplantıyı geçersiz sayınız

CHP, TBMM Başkanı Cemil Çiçek’ten, “Meclis Başkanı olarak komisyonları denetleme görevinizi yerine getiriniz. Milli Eğitim Komisyonu’nun pazar günkü toplantısını geçersiz sayınız” talebinde bulundu.

CHP’nin yazılı başvurusunu, Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi, dün akşam saatlerinde yaptığı ziyarette Çiçek’e iletti. Başvuruda şöyle denildi: “Komisyon Başkanı Nabi Avcı, iktidar grubuyla anlaşmalı bir şekilde, toplantı saatinden çok önceki bir zaman diliminde komisyon salonunu açtırarak, komisyon çalışmalarının sürdürülemeyeceği bir şekilde iktidar partisi milletvekilleri tarafından komisyon salonunun işgaline olanak sağlamıştır. Muhalefet milletvekillerinin can güvenliklerinin olmadığı bir ortamda toplantıyı başlatmış ve devam ettirmiştir. Bu açıdan çalışma ortamı oluşmadan, üyelerin ve milletvekillerinin katılımı sağlanmadan toplantının açılması İçtüzüğe aykırıdır. TBMM’nin görev ve yetkilerinin kullanılması engellenerek Anayasa ihlal edilmiştir.”