BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
HABER /  POLİTİKA  /  AK PARTİ

Erdoğan yerel seçim tarihini açıkladı

Yerel seçimler ne zaman yapılacak? Merak edilen soruya Başbakan Erdoğan cevap verdi.

Abone ol

Yerel seçimler Mart 2014'te yapılacak. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan partisinin grup toplantısında yerel seçimlerin zamanında yapılacağını açıkladı.

Erken seçim tartışmalarını sona erdiren Erdoğan, bu hafta görüşülecek büyükşehir yasa tasarısıyla ilgili eleştirilere cevap verdi:

MART 2014

"Artık biz 27 Ekim olayını (Anayasa değişikliği) geride bıraktık. Yerel seçimi zamanında yapacağız. 2014 Mart. Madem ki böyle isteniyor, öyleyse biz 2014 Mart'ında bunu yapacağız. Bizim endişemiz yok. Ama muhalefet niçin karşı çıktığını izah edemedi. Büyükşehir statüsü elde eden illerimizdeki İl Özel İdareleri’ni de kaldırıyoruz."

Erdoğan, “Artık tek meclisli bir sisteme geçiyoruz. Niye, artık köy tüzel kişiliği vesaire bunlar olmadığına göre, il özel idaresinin veya il belediye meclisinin olmasının da bir anlamı yok” dedi.

MİMARI, MÜHENDİSİ PERSONELİ YOK

“Ana muhalefet partisinin genel başkanı bir şeyler söylüyor. Kardeşlerim bunlar belediyecilikten anlamaz. Bunlar bu işi yaşamış değiller” diyen Erdoğan, “Bizde öyle belediyeler var ki, belediye başkanından başka yanında personeli yok. Mimarı yok, mühendisi yok. Bir mimarın, bir mühendisin, bir çevre mühendisinin olmadığı yerde belediyecilik hizmeti mi olur Allah aşkına?” diye konuştu.

559 BELEDİYEDE 711 BİN KİŞİ

“Öyle muhtarlıklarımız var ki, 10 haneye hizmet veriyor. Derdi ne? İşte filanca köyün muhtarı. Elinde mührü var ya, o hava ona yeter” diyen Erdoğan şunları söyledi:

“Bu düzenlemeyle büyük şehir olmayan 52 ilimizde, nüfusu 2 binin altında olan yerleşim yerlerinin altında olan yerleşim birimlerindeki belediyeleri de kapatıyoruz. Bu kapsamda 52 ilimizde toplam 559 belediyenin tüzel kişiliği sona erecek. Bu 559 belediyenin sınırları içinde ne kadar vatandaşımız var biliyor musunuz? 711 bin kişi. Bu belediyeler arasında az önce söylediğim gibi isim vermeyeceğim, memuru işçisi, bulunmayan da var, sadece bir tek memurla hizmet vereni de var, 527 nüfusa karşılık. Bakın burası çok önemli, 26 memuru bulunan da var. Belediyeler aslında bütçe noktasında temel ilke personel bütçesinin yüzde 30’u aşmamasıdır. Ama burada öyle belediyelerimiz var ki, personelinin maaşını dahi ödeyemiyor. E personelinin maaşını bile ödeyemeyen bu belediyeleri ayakta tutmanın ne anlamı var? Peki bu hizmeti nasıl verecek? Hizmet vermesi zaten mümkün değil. O zaman ne yapıyor, eğer bulunduğu yer iyi bir yerse farklı yollara tevessül ediyor. Dikkatinizi çekiyorum, sözünü ettiğim son iki belediyenin bir tek işçisi, bir tek sözleşmeli personeli yok. Sadece memuru yok. Ötekinin başkan dışında hiçbir personeli yok.”

527 NÜFUSLU BELDEDE, 26 MEMUR
Daha önce bu belediyeleri kapatmaya kalktıklarını fakat CHP’nin karşı atağa geçmesiyle Danıştay tarafından engellendiğini söyleyen Başbakan Erdoğan, “Hizmet kapası olma vasfını yitirmiş bu belediyeleri ısrarla devam ettirmeye çalışmak, bizim bu millete olan sorumluluğumuzla bağdaşmaz. Hiç kimse 527 nüfuslu bir beldede 26 memurla çalışan bir belediyenin devam etmesi gerektiğini savunamaz” şeklinde konuştu.

“Yani bir yandan tüyü bitmemiş yetimin hakkından bahsedeceğiz, ondan sonra tüyü yetmemiş yetimin hakkını buralarda kullanacağız, harcayacağız” diyen Erdoğan, şunları söyledi:
“Başarılı bir devlet, başarılı bir işletme, başarılı bir finansman yönetimiyle olur. Başarılı bir insan yönetimiyle olur. Eğer siz başarılı bir finansman yönetimi ortaya koyamazsınız, başarılı bir insan yönetimi ortaya koyamazsanız, netice alamazsınız. Ama bunların böyle bir derdi yok. Ne CHP’nin böyle bir derdi var, ne MHP’nin var. Diğerlerini zaten konuşmaya gerek yok. Onların dertleri daha başka.”