BIST 9.525
DOLAR 32,60
EURO 34,73
ALTIN 2.498,83
HABER /  GÜNCEL

Erdoğan ve Putin'den flaş S-400 açıklaması

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile baş başa görüştü.Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde basına kapalı gerçekleşen görüşme, bir buçuk saat sürdü. S-400 konusuyla ilgili Cumhurbaşkanı Erdoğan "S-400 anlaşmasını yaptık, o defteri kapattık." dedi.

Abone ol

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Putin ortak basın açıklaması yaptı. Açıklama sırasında Putin, "S-400'lerle ilgili süreci hızlandırma kararı aldık." dedi. Cumhurbaşkanı Erdoğan ise S-400 füzleriyle ilgili teslimatı erkene çekme konusunda mutabakta varıldığını söyleyip, savunma sanayisinde başka iş birliklerinin de gündem de olduğunu söyledi.

Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde dün basına kapalı gerçekleşen görüşme, 1.5 saat sürdü. Erdoğan ve Putin daha sonra 'Türkiye-Rusya Üst Düzey İş Birliği Konseyi Toplantısı'na geçti. Toplantının ardından Erdoğan ve Putin ortak basın açıklamasında bulundu. 

ERDOĞAN: TÜRK-RUS İLİŞKİLERİ ZORLU SINAVLARI ATLATTI

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamalarından satırbaşları:

Konsey toplantısında ilişkilerimizi tüm boyutları ile gözden geçirme imkanı bulduk. Askeri, siyasi, ticari ve kültürel alanlarda görüşmeler yaptık.

Akkuyu'nun temelini birlikte attık. Projenin ilk aşamasını 2023 yılına kadar tamamlamak istiyoruz. Her ne kadar 4 aşamalı ise de, temenni ederim ki çok daha hızlı gidip bunu öne çekmenin gayreti içerisinde oluruz.

Ticaret hacmimiz, bir önceki yıla göre bizim hesaplamalarımızda yüzde 32 arttı ve 22 milyar doları da aşmış bulunuyor. Siyasi diyalog ekonomik alana da yansıyor, iki ülke arasında hedef 100 milyar dolara ulaşmak.

Türkiye'yi ziyaret eden turistler arasında Rusya'dan gelenler birinci sıraya ulaşmış oldu, vizesiz seyahat arzumuzdur. 2017 yılında 4.7 milyon Rus turisti ağırladık. 

SİVİL CAN KAYIPLARI

Bölgesel konularda da fikir alışverişinde bulunduk. Astana sürecinde çatışmasızlık sürecini hayata geçirmiştik. Sivil can kayıplarının önüne büyük oranda geçtik. Yarın İranlı mevkidaşımızın da katılımıyla yapacağımız üçlü zirve toplantısında bu sürecin seyri hakkında görüş alışverişini farklı şekilde ele alma imkanımız olacak.

Zeytin Dalı Harekatı'nı da istişare ettik. Operasyonun sonuçları hakkında gerekli bilgileri aktarma fırsatı buldum. Komşumuz Suriye'nin toprak bütünlüğü açısından da harekatın önemini vurguladım. Bundan sonra da beraber çalışmayı sürdüreceğiz. Suriye'de Rus dostlarımızla aynı endişeleri paylaşıyoruz.

Suriye'de istikrarın tesisi, huzur ve güvenliğin sağlanması için beraber çalışmayı sürdüreceğiz. Türk-Rus işbirliğinden tüm bölge istifade etti. Kimi çevrelerin bu işbirliğini zehirleme gayretlerine de şahit olduk. Hamdolsun ilişkilerimiz bu zorlu sınavları atlattı.

PUTİN: S-400'LERİN TESLİMAT SÜRESİNİ AZALTMAYA KARAR VERDİK

Putin'in açıklamalarından satırbaşları:

Ziyaretimizin programı son derece yoğundu ve ikili ilişkilerin yanı sıra bölgesel konuları da ele aldık. İleride de karşılıklı yatırımların arttırılması niyetindeyiz.

2017 yılında Türk-Rus ticaret hacmi arttı. Ticaret hacmimiz 22.1 milyara doları aştı. Gelecekte yeni ticaret platformları kurmayı planlıyoruz. Karma ekonomi komisyona da son derece büyük bir rol düşüyor.

ORTAK HEDEF

Nükleer enerjide işbirliğimiz farklı bir düzeye taşındı. Bugün ilk nükleer güç santralini kuruyoruz. Ortak hedefimiz 2023'te ilk reaktörün devreye girmesi. S-400'lerin teslimatını da görüştük. Türkiye'ye teslimat sürelerini azaltmaya karar verdik.

Soçi'deki Suriye Ulusal Diyalog Kongresi'nin sonuçlarını ele alarak Suriye'deki durumu konuştuk. Gerilimi azaltma bölgelerindeki durumun iyileştirilmesi için neler yapılabileceğini ele aldık. Yarın İranlı mevkidaşımız Hasan Ruhani'yle birlikte bu konuda üçlü zirve yapacağız.

Dünyada kullanımda olan en iyi hava savunma sistemlerinden biri olarak gösterilen S-400, Rusya'nın Soğuk Savaş döneminde geliştirmeye başladığı füze savunma sisteminin dördüncü neslini temsil ediyor.

SORU CEVAP

ERDOĞAN: S-400 TÜRKİYE'NİN KENDİ KARARIDIR

Erdoğan: S-400 konusu Türkiye'nin kendi kararıdır. S-400 anlaşmasını yaptık, o defteri kapattık. Teslimatı erkene almak suretiyle Rusya bize olan samimiyetini çok daha güçlü hale getirmiştir. Akkuyu ile enerjimizin yüzde 10'unu karşılaycağız. Böyle bir projenin hayata geçirilmesinde Rusya'nın kolaylaştırıcı yaklaşımı, hele hele bir çok gencimizi yetiştirmeye yönelik adımlar böyle bir işbirliğini gerçekleştirmeye vesile olmuştur. Uluslararası enerjimize de enerji katacaktır.

PUTİN: SKRİPAL KONUSUNU DA GÖRÜŞTÜK

Putin: Dünyanın 20 ülkesinde bu tür kimyasal unsurların imalatı yapılabiliyor. Scotland Yard bu soruşturma için birkaç ay gerektiğini bildirdi.

S-400 konusunda Türk meslektaşlarımızın ricası oldu. Üretimine ivme kazandıracağız. Bu ticari bir meseledir. Şirketler tarafından çözüme bağlanıyor.