BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  POLİTİKA  /  AK PARTİ

Erdoğan ve Davutoğlu'ndan cuma sonrası Babacan kararı

Eski Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, 1 Kasım seçimlerinde milletvekili adayı olmasıyla ilgili kararın Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Başbakan Davutoğlu tarafından verildiğini söyledi.

Abone ol

AK Parti'nin 3 dönem kuralına takılan ve 7 Haziran seçimlerinde aday olamayan Ali Babacan'ın yeniden adaylığı kulisleri hareketlendirmişti.

1 Kasım seçimleri için milletvekili adaylığı başvuru yapmayan Babacan'ın adı, AK Parti aday listesinin üst sıralarında yer almıştı.

Başvuru yapmamasına karşın aday gösterilen Babacan bugün NTV yayında adaylığına ilişkin süreci değerlendirdi. 

Adaylığının son dakika kararıyla kendisine bildirildiğini söyleyen Babacan, kararın Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Başbakan Davutoğlu tarafından verildiğini açıkladı. 

Babacan şunları söyledi:

"Ben başvuru yapmadım. Planlarımı ona göre hazırlamıştım. Son gün son saatlerde, sayın Cumhurbaşkanımız ve Başbakanımız cuma namazı kılmışlar ve konuşurlarken Başbakanımız beni aradı ve 'Seni listeye yazdık' dedi. Liste YSK’ya 16.30 gibi verildi, başbakan beni 14.30 gibi aradı.Tekrar vatana hizmet çağrısı gelince reddetmek zor oluyor. Reddetmenin vebali ağır bir vebal ve heralde taşıyamazdım.

3 DÖNEM KURALI

Parti kurallarını yazarken 3 dönem kuralını yazdık. Daha önceki olumsuz gelişmelerden çok büyük ders alınmıştı. Başta liderlik pozisyonları olmak üzere mutlaka görev süreleri sınırlı olsun, kurum devam etsin ama kişiler yumuşak rotasyonla değişsin. Bu pek çok siyasi partide yaşamış bir sorundu bizde yaşanmasın istedik. Bu amaçla bunları koyduk. Arkasından farklı gelişmeler oldu. 7 Haziran’da aday olmadık. 7 Haziran’dan sonra tekrar seçim gündeme gelince 3 dönem kuralı kendiliğinden devreden çıktı.

AH ŞU DA YAPILSAYDI DEDİĞİNİZ BİR ŞEY VAR MI?

13 yıllık süreçte iki konuda keşke daha fazla şey yapılsaydı diyorum.

Bunların birisi adalet. Adalet noktasında işler iyiye gitmedi. Kanun çıkarmak ve müdahale yapmak hükümetin görevlerinden biri. Bunu yargı tek başına yapamaz. Bir yandan yargının bağımsızlığını korurken bir yandan da gerçek anlamda işleyen bir adalet mekanizması bir ülkenin olmazsa olması. Hukuk sisteminin işlemediği bir ülkeye yatırım gelmez. İyiki bu bakan var da ben yatırım yapıyorum. Bunun örnekleri çok fazla yok dünyada.

Genç nüfusla övünüyoruz ama Türkiye’nin bundan sonraki kalkınmasında eğitim en önemli katkı olacak. Mevcut eğitim sistemimiz Türkiye’yi bir orta gelir ülkesi olarak ayakta tutuyor. Fert fert daha iyi eğitime ihtiyacımız var. Eğitimde kolay kolay reform yapamadık. Her iki konuda beyannamemizde çok detaylı çalışmalar var. Eğitimde ilk üç önceliğimiz öğretmenlerden geçiyor.