BIST 10.644
DOLAR 32,22
EURO 35,04
ALTIN 2.503,92
HABER /  POLİTİKA

Erdoğan-Türk açıklaması

Görüşme sonrasında yapılan açıklamalar, görüşmeye ışık tuttu…

Abone ol

ZÜBEYİR KINDIRA

İNTERNETHABER

 

ANKARA-  Kürt sorunun çözümüne ilişkin biraya gelen Başbakan Tayyip Erdoğan’la DTP Genel Başkanı Ahmet Türk, görüşme sonrası yaptıkları açıklamalarda ihtiyatlı davrandılar.  Türk, “Biz genel olarak bu süreçte bir projeyle ortaya çıkmanın doğru olmadığını ifade ettik” derken Başbakan Erdoğan, “Bu sürece yönelik olarak bugün yapmış olduğumuz toplantıyla geleceğe yönelik umutlarımızın daha da arttığı inancındayım'' dedi.

Başbakan Erdoğan, DTP eş başkanları Ahmet Türk, Emine Ayna ile Grup Başkanvekili Nurettin Demirtaş’ı, AK Parti Grup Başkanı sıfatıyla, çok sık kullanmadığı grupta ki makam odasında ağırladı. Başbakana Grup Başkanvekili Bekir Bozdağ, İçişleri Bakanı Beşir Atalay ile danışmanı Yalçın Akdoğan eşlik etti. Gazetecilerin ilgisinin yoğun olduğu toplantı sonrası medyanın karşısına çıkan Türk, kısa bir açıklama yaptı. Soruları yanıtlamayacağını vurgulayan Türk, önemli bir gün olduğunu belirterek, bir diyalog ortamının sağlanmasından dolayı umutlu ve mutlu olduklarını vurguladı. Türk, şunları söyledi:

KUCAKLAŞMA SÜRECİ

''Görmek istediğimiz tablo, halkımızın, Türkiye'nin kucaklaştığı süreçtir. Nelerin yapılması gerektiği konusundaki düşüncelerimizi ifade ettik. Umut ediyoruz ki daha çok demokrasi, herkesin sevgiyle kucaklaştığı bir süreç için olumlu gelişmelerle karşı karşıya kalırız. Hepimize önemli görev ve sorumluluklar düşüyor. Bu sorumluluk bilinciyle çabalarımızı sürdüreceğiz. Biz, genel olarak bu süreçte bir projeyle ortaya çıkmanın doğru olmadığını ifade ettik. Bunu zaman içinde daha olgunlaştıracak, toplumun her kesimini düşüncesini alacak bir sürecin başlaması konusunda, düşüncelerimizi ifade ettik. Umuyorum ve inanıyorum ki daha güzel günlere, daha mutlu günlere hep birlikte kavuşuruz, kucaklarız o günleri.”

ERDOĞAN UMUTLU

Başbakan Erdoğan, Türk’ten yarım saat sonra AK Parti grubundan ayrılırken, görüşmeyi değerlendirdi. Erdoğan da Türk gibi soru almayacağının altını çizdi. ''Bugün gerçekten demokratik parlamenter sistem içerisinde TBMM çatısı altında çok önemli bir toplantı gerçekleştirdik” diyen Başbakan Erdoğan, önemli bir sürecin içinde bulunduklarını anımsattı. ''Bu sürece yönelik olarak bugün yapmış olduğumuz toplantıyla geleceğe yönelik umutlarımızın daha da arttığı inancındayım” diyen Erdoğan, “Zira milletimiz, birlik istiyor, beraberlik istiyor, dayanışma istiyor. Tabii anneler gözyaşları dinsin istiyor. Kan, ölüm olmasın istiyor. Hepimiz bunu istiyoruz. Hepimiz bunun beklentisi içindeyiz. Bütün bunlara yönelik olarak da Türkiye'de İçişleri Bakanlığımızın koordinasyonunda bir çalışma başlattık ve bu çalışmanın içerisinde teori var, bu çalışmanın içerisinde pratik var. Hepsi burada buluşsun istiyoruz” dedi.

ŞÜPHELER KALKIYOR

Bu çalışmayla ilgili siyasi partilerden, sivil toplum örgütlerinden, akademisyenlerden ve medyada bu konuda söyleyeceği çok şey olanların katılımıyla çalışmanın sürdüğüne işaret eden Erdoğan, şunları söyledi:

“Şahsen şu 1 saatlik görüşmemizde de karşılıklı olarak birbirimizden istifade ettiğimize ve bütün bu görüşmelerin de geleceğe yönelik olarak güvene dayalı olarak, olumlu adımlar olacağına inanıyorum. Bazı şüphelerin kalkmasına yönelik adımlar olacağına inanıyorum. Bunları belki kısa zaman içerisinde aşmak mümkün değil ama kısa, orta ve uzun vadede bunları aşacağımıza inanıyorum. Bundan dolayı gerek ben gerekse Sayın Genel Başkan, arkadaşları, arkadaşlarım, birlikte bu toplantıyı tamamlamış olduk ve bu vesileyle de tüm halkımın, milletimin Berat Kandilini kutluyorum, tebrik ediyorum. Milletimizin birliğine, beraberliğine, Türküyle, Kürdüyle, Lazıyla, Çerkeziyle, Gürcüsüyle vesile olmasını temenni ediyorum.”

KANDİL ESPRİSİ

Görüşme sonrası gazeteciler Selahattin Demirbaş’a, “İçeride kandili konuşmuşsunuz?” diye sordular. Demirtaş önce bir ara soruyu anlamadı ancak ardından, “Evet Evet kandili konuştuk ama Beraat kandilini” diyerek yanıt verdi. Espri gazeteciler ve DTP’liler arasında bir süre gülüşmelere neden oldu.