BIST 10.056
DOLAR 32,25
EURO 34,79
ALTIN 2.424,23
HABER /  GÜNCEL

Erdoğan SONUNDA ÖZÜR DİLEDİ

Başbakan Erdoğan, "askerlik yan gelip yatma yeri değil" sözlerini söylediğine bin pişman.

Abone ol

Başbakan Tayyip Erdoğan, İstanbul Dolmabahçe Sarayı’ndaki çalışma ofisinde Uğur Dündar’a son gelişmeleri değerlendirdi.

Sayın Başbakan son günlerdeki en önemli gelişmelerden biri DYP Genel Başkanı Sayın Mehmet Ağar’ın bölücü PKK terör örgütünü kastederek "Dağda silah sesleri olacağına, düz ovaya gelsinler ve siyaset yapsınlar" şeklindeki açıklamasına Genelkurmay Başkanı Sayın Orgeneral Büyükanıt’ın çok sert bir şekilde; "Bu bir genel af çağrısıdır, şiddetle kınıyorum" diyerek cevap vermesi. Siz nasıl değerlendiriyorsunuz?

Bir defa AK Parti iktidarının gündeminde bir af kesinlikle yoktur, bunu söyledim. Yani vatandaşın babası ölmüş, anası ölmüş, yavrusu ölmüş, kardeşi ölmüş. Bunu yapanı bir defa affetme yetkimiz bizim kesinlikle zaten yoktur. Meclis grubu itibarı ile yasama organının içerisinde ağırlıklı bulunan bir partinin genel başkanı olarak, bizim düşüncemiz bu. Ben öyle zannediyorum ki şu anda parlamentodaki ana muhalefet de, diğer muhalefet de, bu noktada bizden farklı düşünmüyor. Burada adeta konsensüs var.

AĞAR POZİTİF

Peki mücadele konusunda asker "Dağda tek bir terörist kalmayıncaya kadar silahlı mücadele devam edecek" diyor. Bu konuda çok net çok kararlı bir tavır sergiliyor.

Bu çok iddialı bir ifade. Bu konuda bütün enstrümanlarını kullanmak başka bir şeydir, operasyonel olarak vazife sürdürmek başka bir şeydir. Son bir kişi kalana kadar bu işi sürdüreceğiz ifadesi, çok başka bir şeydir. Bunu dünyada kimse halledememiş ki, biz halledelim. Ha, siner veya pasif duruma geçebilir ama bitmez.

Burada Sayın Mehmet Ağar’ın yaklaşımını ben negatif bir yaklaşım olarak görmüyorum. Orada pozitif bir yaklaşım var. Yani ben, Sayın Ağar’ın bunu iyi niyetle söylediğine inanıyorum. Nedir o? Silaha karışmamış, bu tür olayların içerisine girmemiş, katil değil, böyle bir şey yok. Yapacaksan gel siyaset yap. Yani bir idealin varsa, gel siyaset yap, diyor.

Sayın Başbakan, siz son günlerde iktidara geldiğinizden bu yana en düşük oy potansiyeline indiğinizi söylediniz. O arada bir de kamuoyu yoklaması yayınlandı. Yüzde 26-27 dolaylarında gösterildi partinizin oy oranı. Bu düşüşe neden olarak da, sizin "Askerlik yan gelip yatma yeri değildir" şeklindeki sözleriniz gösterildi ve 9.75 puan götürdüğü öne sürüldü. Bu arada halkın yüzde 56.6’sının da sizin davranışlarınızı fazla sert bulduğu şeklinde bir değerlendirme yapıldı. Siz oy kaybınızı neye bağlıyorsunuz? Ayrıca şehit ailelerine birer şükran plaketi gönderdiğiniz de basında yer aldı. Acaba bu davranışınız şehit ailelerin gönlünü alma, o sözden duyduğunuz üzüntüyü dolaylı yoldan da olsa ifade etme anlamında değerlendirilebilir mi?

Kamuoyu araştırmasında, siyasette hep inişler çıkışlar olur. Ben "Kararsızlar zirve yaptı" ifadesini kullandım.

Ama sizden kopmaları da gösteren bir tablo tabii.

Biz 34,4 almışız. Şimdi 27’ye yakın bir noktaya gelmişiz. Bu arada kararsızlar araya girmiş. Başka bir partiye kayma yok yalnız. Burası çok önemli. Çünkü diğer partilerde de aynı şekilde eksilme var.


BİZİMLE KONUŞAN ŞEHİT ANALARI VAR

Yine de söylememeyi tercih eder miydiniz?

Askerlik ocağına ben orada bir tanımlama yapıyorum. Şehidimize yönelik bir ifade değildi o ifade. Benim söylediğim şuydu: Bizim kültürümüzde kına iki yerde yakılır dedim. Bir evlenirken nikáhta, ikincisi de evladını askere gönderirken... Ve bizim kültürümüzde biliyorsunuz "git oğlum git, ya gazi ol ya şehit" der, analarımız böyle uğurlardı vatan görevine. Biz bu kültürle yetiştik. Dolayısıyla askerlik dedim, yan gelip yatma yeri değildir. Şimdi bu ifade yanlış anlaşıldıysa eğer, şehitlerimize hakaret olarak telakki edilmişse bundan üzülürüm. Böyle bir şeyi kabul etmem mümkün değil. Bundan dolayı üzülenler olmuşsa, ben o annelerden, o babalardan kesinlikle özür dilerim. Ama bu konuda gelip bizimle oturup konuşan şehit anaları da olmuştur.