BIST 10.159
DOLAR 32,21
EURO 35,09
ALTIN 2.470,94
HABER /  GÜNCEL

Erdoğan Şaron'dan ne istedi?

Başbakan Erdoğan'ın İsrail ziyareti ilginç diyolaglara sahne oldu. Erdoğan Şaron'dan neye dikkat etmesini istedi? Mescid-i Aksa'da neler yaşandı? İşte ayrıntılar..

Abone ol

Başbakan Erdoğan, İsrail gezisinde Başbakan Ariel Şaron’la 1.5 saat süren uzun bir görüşme yaptı. Erdoğan ile Şaron arasında ilginç bir sohbet yaşandı.

Başbakan Tayyip Erdoğan ile İsrail Başbakanı Ariel Şaron görüşmesi, Ortadoğu barışı konusunda ilginç bir sohbete sahne oldu. 1.5 saatlik görüşmede şu diyaloglar geçti:

ERDOĞAN Barış için ne yapabiliriz, bunu size sormaya geldik. Artık barışı sağlayalım. Bu konuda bize de ne görev düşüyorsa yapmaya hazırız.

ŞARON Sizin Meclis’teki çoğunluğunuza gıpta ediyorum. Çünkü bizim işimiz o kadar kolay değil. Güçlü parlamento desteği oluşturmanın sırrı ne, bunu bize de söyleyin.

ERDOĞAN Biz de geçmişte bu konuda çok sıkıntı çektik. Ancak şimdi bunları aştık. Artık iddialı bir istikrar var. Siyasi istikrar önemli, kıymetini bilmek lazım.

ŞARON Bölge barışı için yeterli güven karşılıklı tesis edilemedi. İsrail halkının güvenliği bizim için en önemli konudur. Mahmut Abbas da terörü bütünüyle durduracak güce sahip değil. Zaten bu konuda kendisinden beklenen adımları da henüz atamadı.

ABBAS İYİ BİR ŞANS

ERDOĞAN Çok katısınız. Bu kadar ümitsiz olmayın. Çünkü böyle ümitsiz bir yaklaşımla barış sağlanmaz. Barış için ümitli olmak gerekir, mücadele etmek gerekir. Barış konusunda ümidiniz olsun. Ümidin kalktığı yerde terör yeşerir. Bu konuda güçlü bir mutabakat ortaya koymak gerekir. Çünkü terörü karamsar hava besler.

ŞARON Katı olduğumu sanmıyorum, ümitsiz de değilim. Ancak, bizim için İsrail’in güvenliği çok önemli. Filistin tarafında terör tam anlamıyla durdurulamadı. Ben, bugün siyasi hayatımı riske ettim. Gazze’den geri çekilme kararı alarak bunu yapıyorum. Bugün İsrail’de bu kararı alabilecek benden başka kimse de yok. Aslında ben barış için son şansım. Barışın benden başka bir şansı da yok.

ELİNİZ GÜÇLENSİN

ERDOĞAN Mahmut Abbas barış için iyi bir şans. Bunu iyi değerlendirin. Elini güçlendirin ki o da gerekli adımları atabilsin, kendi tarafında gerekli reformları yapabilsin. Çünkü güçsüz siyasetçi problem çözemez. Barış, Filistinliler için de, dünya barışı için de önemli.

ŞARON Sizin liderliğiniz burada çok önemli rol oynayabilir. İnsanlar üzerinde bir etkiniz var, bunu burada da hissediyorum. Liderliğiniz, tecrübeniz ve yeteneklerinizle bu konuda önemli roller oynayabilirsiniz.

BARIŞ ASKERLERİN İŞİ

ERDOĞAN Asıl tecrübe sizde. Onbaşılıktan gelip general oldunuz. Bu deneyiminizi barış için kullanmalısınız.

ŞARON Evet, ben bu ülkenin en seçkin birliklerine kumanda ettim. Eski bir askerim ve barışın kıymetini, savaşın yüzünü, acılarını biliyorum.

ERDOĞAN Zaten dünyada kalıcı barışları askerler yapmıştır. Çünkü savaşın acısını en iyi askerler bilir. 8 Şubat’ta Şarm el Şeyh’te bir araya gelip attığınız adım önemliydi. Ancak aradan üç ay geçti, fazla bir şey yapılamadı. Önemli olan bu ivmeyi kaybetmemektir.

İLGİLENMEYE DEVAM

ŞARON Orada barış için gerekli yol haritası için bir başlangıç yapıldı. Oradaki, yol haritasından önceki aşamaydı. Yol haritasına ulaşabilmek için gerekli şartların oluşması lazım. Bunun en önemli şartı da terörün, şiddetin ve kışkırtmaların bütünüyle sona erdirilmesidir. O zaman hızla gerekli adımlar atılır ve yol haritasına ulaşılır.

ERDOĞAN (Aşırı dinci Yahudilerin, İsrail’in Gazze’den çekilme kararını protesto amacıyla Haremi Şerif’e yürüme tehditleri üzerine ortaya çıkan krizi kastederek) Haremi Şerif’te yeni olaylar yaşanmaması konusunda hassasız. Buna önem veriyoruz. Siz bu konuda doğru tedbirler aldınız. Biz de ilgileniyoruz, ilgilenmeye de devam edeceğiz.

Camide koruma kavgası

BAŞBAKAN Tayyip Erdoğan, İsrail gezisinin son gününde Haremi Şerif’e gitti. Erdoğan, Mescid-i Aksa ve Kubbet-ül Sahra’yı gezip namaz kıldı. Filistinliler ise kutsal mekanlarında gördükleri Erdoğan’a büyük ilgi gösterdi. Yaşlı bir Arap, boynuna sarıldığı Erdoğan’ı yanaklarından öptü. Erdoğan da, selamlaştığı Arap çocuklarını sevdi. İlk günden beri İsraillilerin Türk korumaları dışlamak istemesi yüzünden çıkan kriz sonunda dün patladı. Mescid-i Aksa’da korumalar arasında yumruklaşmaya varan tartışma yaşandı. Erdoğan, gözünün önündeki tartışma ve itiş kakışa müdahale etti. Aynı kriz Filistin’de de yaşandı ve Filistinli korumalarla yumruklaşma oldu.

Karargah karşılaması

ERDOĞAN’ın İsrail temaslarının uzaması nedeniyle programının iki saat sarkması, Filistin’de rahatsızlık yarattı. Bu nedenle Erdoğan’ın Başbakan Ahmet Kurey’le görüşmesi iptal oldu. Erdoğan, Arafat’ın karargahı ve mezarının bulunduğu Mukata’da, Filistin Ulusal Yönetimi Başkanı Abbas tarafından.

Haber: Turan YILMAZ - Hasan TÜFEKÇİ
Kaynak:
www.hurriyetim.com.tr