BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  POLİTİKA

Erdoğan Sarkozy'e sert çıktı

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan AK Parti grup toplantısında konuştu.

Abone ol

İNTERNETHABER.COM- Başbakan Erdoğan'ın hedefinde Türkiye'ye soykırımı tanıması için süren veren Fransa Cumhurbaşkanı Nicholas Sarkozy vardı. Ermenistan'da yaptığı açıklamalarda Türkiye'nin tepkisini çeken Fransız lidere, Erdoğan çok sert çıktı.

"Türkiye kolay yutulacak lokma değil" diyen Başbakan, Sarkozy'i böyle uyardı: "Önce sen kendine tavsiyede bulun. Önce sen kendine çeki düzen var."

FOTOĞRAFLAR İÇİN TIKLAYIN

Başbakan Erdoğan Meclis'te partisinin grup toplantısında milletvekillerine hitap etti. Erdoğan, AK Parti Elazığ Milletvekili Zülfi Demirbağ ve Kilis Milletvekili Fuat Karakuş'un da annelerinin vefat ettiğini belirterek, milletvekillerine başsağlığı ve sabır diledi. Annesinin ölümüyle ilgili duygularını kamuoyu ile paylaştı:

Sarkozy ne demişti?
Sarkozy Ermenistan ziyaretinde Türkiye'yi kızdıracak hangi açıklamaları yaptı? TIKLAYIN

HAYAT BÖYLE İŞTE

"Dün Karacaahmet’te Hüvelbaki yazılı bir mezar taşının başındaydık. Bugün burada sizlerin yanındayız. Zor bir durum ama siz de bilirsiniz ki hayat böyle işte. Annemizin vefatı dolayısıyla acımızı paylaşan başta  Cumhurbaşkanımız olmak üzere tüm milletimize şahsım, ailemiz adına teşekkür ediyorum.

KUL HAKKI OLMADAN İNŞALLAH HUZURA VARIRIZ

Dostlar sağolsun, merhameti sonsuz olan Allah herkesin geçmişlerine rahmet eylesin. Annelerimiz babalarımız bizi hayata hazırladılar. Hayatla nasıl başa çıkacağımızı bize onlar öğrettiler. Ama aynı zamanda kulaklarımıza şu hakikati de fısıldadılar, dediler ki; bir değirmendir bu dünya. El hak öyledir. Bir değirmendir dünya ve baki olan sadece O'dur. Ölüm haktır, hesap haktır, ebedi hayat haktır. Musalla taşının arkasında bize şahitlik edecek olanların haklarını helal etmelerini her şeyden önemli görüyoruz. Üzerimizde kul hakkı kalmadan inşallah huzura varırız."

Erdoğan'ın gündeminde yeni anayasa süreci de vardı. Diyalog kapılarını açan siyasi partilere teşekkür ettiği konuşmasında herkesi tarih yazmaya çağırdı:

TARİHE FARKLI KAYDOLALIM

"Bütün partilere yeni anayasa sürecinde diyalog kapılarını açtıkları için teşekkür ediyorum. Milletin kumaşında mayasında bizi biz kılan güçlü bir irademiz zaten var. Bize düşen milletimizin rızasını alan metin üzerinde mutabakat sağlamaktır. İnanıyorum ki bu Meclis, milletimizle birlikte yapacağı yeni bir anayasa ile adını tarihe farklı kaydettirecektir. Halkımız ilk defa kendi eliyle, iradesiyle bir anayasa yapacaktır. Bu tarihi fırsatı milletimizin kazanç hanesine kaydetmek, büyük onurdur. TBMM'de temsil edilen bütün partilerimizin, ön şart olmaksızın uzlaşma komisyonunda masaya oturmaları kanaatimce en önemli eşiğin aşılması anlamına gelir. 

İŞİ SIKI TUTALIM

Yeni ayayasa için süre verdiği için muhalefetin eleştirisine uğrayan Erdoğan, görüşünü grup toplantısında bir kez daha yineledi. Erdoğan, bu nedenle bu işin muhakkak bir sınırı olması gerektiğini vurgulayarak, ''Gelin işi sıkı tutalım, 1 yıl içinde en geç bu işi bitirmiş olalım'' çağrısında bulundu.

''Bunu asla, kimse yanlış bir yorumlamaya sokarak engellemeye çalışmasın'' diyen Erdoğan, sözlerine şöyle devma etti: 

''Türkiye gibi bir ülke, başka ülkelerden 3-6 ayda, 1 yılda anayasa yapmasını beklerken, Cumhuriyet tarihi içerisinde bir çok deneyimleri geçirmiş, güçlü bir altyapıya sahipken, kalkıp da eğer en geç 1 yıl içinde bir anayasa hazırlayamayız gibi bir yanlışın içine girersek, bizim geçmişimize ve geleceğimize doğru yorum yapmamız mümkün değil. Onun için bu parlamento 1 yıl içinde bu işi Allah'ın izniyle rahatlıkla bitirir, ben buna inanıyorum.''

BASKI VE ŞİDDET ASLA MEŞRU OLAMAZ

Türkiye'nin dünyada artan itibarına dikkat çeken Erdoğan, yardıma gittikleri Somali, Haiti ve Pakistan örneğini verdi. Libya ve Tunus’ta bize gösterilen ilgiyi anlatan Erdoğan, üstü kapalı Beşar Esad yönetimine mesaj verdi:

"Bu teveccühe rağmen ülkemiz ve hükümetimizin zaman zaman haksız eleştirilere maruz kaldığını görüyor ve üzülüyoruz. Türkiye bölge üzerinde gizli gündemi olan bir ülke değildir. Kitabımızda kaynağını halktan almayan şiddet ve baskı yoluyla korunan yönetim asla meşru olamaz. Milli menfaatler neyi gerektiriyorsa, o istikamette yoluna devam edecektir."

RUANDA SOYKIRIMINI HATIRLATTI

Afrika kıtasında 24 olan büyükelçilik sayısını 33'e çıkarmayı hedeflediklerini açıklayan Erdoğan, sözü batılı ülkelere ve Fransa Cumhurbaşkanı Sarkozy'e getirdi:

"Afrika denince gözünün önünce pırlanta ışığı olanlar bugün yaşananların da bir numaralı müsebbibleridir. Daha adil bir uluslararası düzen inancımızı paylaşmayanlar insanlık adına atılan adımları görmezden gelmektedir.  Ruanda'da nelerin olduğunu herkes iyi bilir. Orada hangi batılı ülkelerle beraber zulmedildiğini çok iyi bilirler. Ama şimdi çıkıyor Fransa'nın Cumhurbaşkanı Ermenistan'a gidiyor seçimi yatırımı olacak şekilde kendine göre Türkiye'ye tavsiyelerde bulunuyor.

ÖNCE SEN KENDİNE ÇEKİ DÜZEN VER

Önce sen kendine tavsiyede bulun. Önce sen kendine çeki düzen var. Fransa'da başka Ermenistan'da başka, Türkiye'de bambaşka. İki yanlı üç yanlı siyaset olmaz. Siyaset dürüstlük istiyor.

TÜRKİYE KOLAY LOKMA DEĞİL

Ülkende 600 bin Ermeni, 500 bin Türk var. Bir taraftan Türkiye ile her türlü ilişkiniz var. Ama siz büyük düşünmüyor da daracık bir şeyle sadece ekonomik imkanlarının farklı olduğu için böyle bir tavır içine giriyorsan kusura bakma Türkiye kolay yutulacak bir lokma değildir.

FRANSIZ KALANLAR

Devlet adamlığı unvanını taşımak, gelecek nesilleri düşünerek hareket etmeyi gerektirir. Bunun idrakinde olmayanlar, Fransız kalanlar gerçeği anladıklarında çok geç kalacaklardır."

FİLİSTİN'E KİMLER ENGEL OLUYOR?

Filistin davasına kimlerin nasıl inandığını, çok açık ve net gördüğünü ifade eden Erdoğan, şöyle konuştu:

''Yıllarca Filistin'in devlet olması gerektiğini söyleyenler, iş BM Genel Kurulunda veya Güvenlik Konseyinde oylama aşamasına gelince şimdi yan çizmeye başladılar. Ama yıllarca... Hani siz Ortadoğu'da iki devletli bir yapılanmadan bahsediyordunuz Filistin'de. Hem İsrail diyordunuz hem Filistin.  Şimdi ne oldu? Söylediklerimizin hepsi kayıtlarda mevcut. Bir yıl önce söylediklerimiz kayıtlarda mevcut. Şimdi ne yapacaksınız? Artık şunu söyleyemezsiniz; 'kendileri bir araya gelsin ve anlaşsın' diyemezsiniz. On yıllardır bir araya geliyorlar. Anlaşabildiler mi? Anlaşamadılar. Niye?

EGEMEN GÜÇLER VAR

Anlaşamamalarının arkasında da yine egemen güçler var. Bugün yine anlaşamıyorlarsa yine aynı şey var. Eğer anlaşmaları isteniyorsa, Sudan'da ne yaptınız? Aynı şekilde İran'da ne yaptınız, diğer ülkelerde neler yapıyorsunuz? Burada da aynısını yapmanız lazım. BM'de de söyledim; nedir? BM Güvelik Konseyi, İsrail ile ilgili 89 yaptırım kararı aldı. İsrail hiçbirine uydumu, uymadı. 247 BM Genel Kurulundan aynı şekilde karar çıktı. Uydu mu uymadı. Peki uyguladınız mı yaptırım, baskı. Hayır. Bu şekilde şımartılmış olan bir ülke, kalkar da barış masasına yönelir mi? yönelmez. Her masaya oturuşta daha çok şey istiyorlar ve bunun sınırı yok. O sınırın ne olduğunu biz de biliyoruz, Filistin'in evlatları da çok iyi biliyor.''

ERDOĞAN KONUŞTU O UYUDU

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan grup toplantısında konuşurken arka sıralarda bir kişi uykusuna yenik düştü.