BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  GÜNCEL

Erdoğan: PYD, Özgür Suriye Ordusu'nun desteğini kabul etti

Özgür Suriye Ordusu ÖSO Kobani'ye güç göndermek için harekete geçti. Cumhurbaşkanı Erdoğan, PYD'nin bu desteği kabul ettiğini söyledi.

Abone ol

Yaklaşık 150 Iraklı peşmergenin Türkiye üzerinden geçerek Kobani kentinin IŞİD'e karşı savunmasına katılması beklenirken, Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) da 1300 kişi civarında bir güç göndereceğini açıkladı.

Peşmerge sayısı 200 olarak açıklanmıştı fakat Estonya'da temaslarda bulunan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan bu sayının 150'ye indiğini söyledi.

Erdoğan, Özgür Suriye Ordusu'ndan Kobani'ye gidecek 1.300 kişinin Suriyeli Kürt grup PYD tarafından kabul edildiğini öğrendiğini de açıkladı.

ÖSO komutanlarından Abdülcabber Akidi, Al Jazeera'ye verdiği mülakatta, bu gücün 36 saat içinde Kobani'ye varmasını hedeflediklerini söyledi.

ÖSO sözcüsü, konuyla ilgili olarak Ankara'yı ve ABD önderliğindeki koalisyonu bilgilendirdiklerini belirtti.

6 bin sorti

Öte yandan Amerikalı yetkililer, 500'ü aşkın cihatçının ölümüne yol açtığı bildirilen hava saldırılarının Suriye'nin Türkiye sınırı yakınındaki Kobani kentinin IŞİD'e karşı savunmasında etkili olduğunu söylüyor.

Pentagon, ABD önderliğindeki koalisyonun İslamcı militanların ilerleyişini durdurmak amacıyla hava saldırılarını Irak'ın yanısıra Suriye'ye de kaydırması üzerinden geçen bir ay süresince savaş uçaklarının 6 bin sorti yaptığını ve 1.700'ün üzerinde bomba atıldığını açıkladı.

Fakat açık uçlu bir hava kampanyasının ne kadar etkin olduğu tartışma konusu. Beyaz Saray, militanlara zarar verildiğini vurguluyor. Eleştiren çevrelerse bombardımana rağmen IŞİD'in elde ettiği kazanımlara dikkat çekiyorlar.

Savunma Bakanı Chuck Hagel, şu ana kadar bombardımandan ''karışık sonuçlar'' alındığını itiraf etmekle birlikte, ''stratejimizin doğru olduğuna inanıyoruz.'' dedi.

En zengin örgüt

ABD Merkez Komutanlığı'ndan ismini vermemek kaydıyla AFP'ye konuşan bir yetkili, Kürt kuvvetlerin Kobani'de tutunacağına inandıklarını söyledi.

Amerikan Hazine Bakanlığı yetkilisi David Cohen ise IŞİD'in karaborsada petrol satışından ayda on milyonlarca dolar gelir elde ettiğini söyledi.

Amerikalı yetkililer, bölgede çok yaygın ve uzun bir geçmişe dayanan kaçak petrol ağının tüccarları vasıtasıyla İslamcı militanların Iraklı Kürtlere ve buradan Türkiye'ye satış yapabildiğini, hatta Suriye'de Beşar Esad hükümetinin dahi bu ticarete dahil olduğunu belirtiyor.

Düşünce kuruluşu Carnegie Endowment'tan Marwan Muasher, IŞİD'in günümüzde dünyanın ''en zengin ve finans yapısı en sofistike terör örgütü olarak görüldüğünü'' söylüyor.