BIST 9.792
DOLAR 32,51
EURO 34,94
ALTIN 2.434,94
HABER /  POLİTİKA

Erdoğan Papa ile görüştü 59 yıl sonra bir ilk

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Papa Franciscus'un davetlisi olarak Vatikan'a gitti. Erdoğan törenle karşılandı. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, Vatikan'da Katoliklerin ruhani lideri Papa Franciscus ile baş başa görüşmesi başladı.

Abone ol

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan 59 yıl aradan sonra ilk kez Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı olarak Papa Franciscus'la görüştü. Vatikan ziyaretinde Papa Erdoğan'ı görüşmenin yapılacağı salonun kapısında karşıladı. İtalyanca 'Günaydın' diyen Papa'ya Erdoğan İngilizce 'Nasılsın' diye yanıt verdi. 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ,için, Katoliklerin ruhani lideri Papa Franciscus ile baş başa  görüşmek üzere geldiği Apostol Sarayı önünde tören düzenlendi.

KAPIDA KARŞILADI

59 YIL ÖNCE CELAL BAYAR GİTMİŞTİ
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ziyareti, 59 yıl aradan sonra Türkiye'den Vatikan'a Cumhurbaşkanlığı düzeyinde gerçekleşecek ilk ziyaret olma özelliğini taşıyor. Vatikan'a Türkiye'den Cumhurbaşkanı düzeyinde ilk ziyaret 1959 yılında Cumhurbaşkanlığı görevini yürüten Celal Bayar tarafından yapılmıştı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, Vatikan'da Katoliklerin ruhani lideri Papa Franciscus ile baş başa görüşmesi başladı. Papa, Apostol Sarayı'nda, konuklarını ağırladığı Kütüphane Salonu'ndaki görüşme öncesinde Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı kapıda karşıladı.

İLK DİYALOG

İtalyanca 'Günaydın' anlamına gelen "Buongiorno" diyen Papa'ya, Cumhurbaşkanı Erdoğan da "How are you" 'Nasılsınız' sözleriyle karşılık verdi.

"Gösterdiğiniz ilgi için çok teşekkür ederim." ifadesini kullanan Cumhurbaşkanı Erdoğan'a, Papa da ziyaretinden dolayı teşekkürlerini iletti.

Daha sonra Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Papa Franciscus, basın mensupları önünde el sıkışarak, baş başa görüşmenin yapıldığı Kütüphane Salonu'na geçti.

Gazetecilerin görüntü almasının ardından, baş başa görüşme basına kapalı şekilde devam etti. Yaklaşık 1 saat süren görüşme sona erdi.

Erdoğan-Papa görüşmesinden ilk görüntülerErdoğan-Papa görüşmesinden ilk görüntülerErdoğan-Papa görüşmesinden ilk görüntülerErdoğan-Papa görüşmesinden ilk görüntülerHABERİN FOTOĞRAFLARI İÇİN TIKLAYIN

BARIŞ MELEKLİ MADALYON HEDİYE ETTİ

Görüşmenin sonunda Erdoğan Papa'ya, İstanbul panoramasının resmedildiği bir çini tablo ile ayrıca Mevlana'nın Mesnevisi ve Mevlana'yla ilgili birkaç kitap da hediye etti.

Papa ise Erdoğan'a, üzerinde "barış meleğinin şeytanı boğarken görüldüğü" bir madalyon hediye etti. Papa'nın bu sırada "Bu madalyon, barış ve adalete dayalı bir dünyayı temsil ediyor" dediği duyuldu.

Erdoğan ise bu hediyeyi teşekkür ederek kabul etti. Papa'nın diğer hediyeleri arasında Vatikan'daki San Pietro Bazilikası'nın gravürü, kendi yazdığı ekonomik adaletsizlik ve çevre sorunları hakkındaki genelgesi "Laudato Si" ve Dünya Barış Günü için yayımladığı "göçmenler ve mülteciler" konulu mesajı da yer aldı.

"BİZ DE DUA BEKLİYORUZ"

Papa ile Erdoğan'ın tercümanlar eşliğinde başbaşa yaptığı görüşmenin ardından Papa Türk heyetini de selamladı. Papa, heyetin ayrılmasının ardından Erdoğan ve eşine salonun kapısına kadar eşlik etti. Bu sırada Emine Erdoğan'ın İngilizce olarak "Nice to meet you" (Sizinle tanıştığıma memnun oldum) dediği duyuldu. Papa'nın cevabı duyulamazken Erdoğan da Türkçe olarak "Biz de dua bekliyoruz" dedikten sonra salondan ayrıldı. Papa hemen her görüşmesinin sonunda konuklarına "Lütfen benim için dua edin" diyor.

NE KONUŞTULAR?

Cumhurbaşkanlığı kaynaklarından edinilen bilgiye göre, Vatikan'daki gelenek doğrultusunda Apostolik Kütüphene'de gerçekleşen ve son derece dostane bir havada geçtiği öğrenilen baş başa görüşmede, Kudüs, mülteciler, başta Suriye olmak üzere Ortadoğu'daki gelişmeler, terör, farklı dinlerin mensupları arasındaki ilişkiler hakkında görüş alışverişinde bulunuldu.

Erdoğan ve Papa, Müslümanlar, Hristiyanlar ve Yahudiler tarafından kutsal addedilen Kudüs'ün BM kararları ve uluslararası hukuk tarafından belirlenmiş statüsünün muhafaza edilmesi gerektiğini vurguladı.

Görüşmede, ABD yönetimine, Kudüs'le ilgili kararın sakıncaları ve uygulamaya geçirilmemesi yönünde telkinleri sürdürmenin önemine değinildi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Kudüs" konusunda verdiği mesajlarından dolayı Papa'ya teşekkür etti.

- Yabancı düşmanlığı ve İslamofobi ile ortak mücadeleye değinildi

Papa Franciscus da Cumhurbaşkanı Erdoğan'a, "Kudüs" meselesiyle ilgili çabalarından ve mültecilere yönelik yardımlardan dolayı takdirlerini iletti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye'nin terörle mücadele kapsamında Suriye'de yaptığı operasyonlar hakkında da bilgi paylaşımında bulundu.

Yabancı düşmanlığı ve İslamofobi ile ortak mücadeleye değinilen görüşmede, dinleri terörle ilintilendirmenin yanlış olduğu da vurgulandı. Bu çerçevede, İslam'ı terörle özdeşleştirmeye yönelik kışkırtıcı söylemlerden uzak durulması gerektiği belirtildi.

- Bölgede barış ve istikrarın tesis edilmesine işaret edildi

Türkiye'de Katolikler dahil farklı inançlara mensup herkesin barış içerisinde bir arada yaşamalarına önem verdiklerini anlatan Cumhurbaşkanı Erdoğan, bu iradeyi somut olarak ortaya koyma adına son dönemde 14 kilise ve bir sinagogu onardıklarına dikkati çekti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Papa Franciscus, bölgede barış ve istikrarın tesis edilmesi, yaşanan insani dramlara seyirci kalınmaması için uluslararası toplumu harekete geçirmesi hususlarında ortak adımlar atmanın mümkün olduğuna işaret etti ve gelecekte de temasları sürdürme konusunda mutabık kaldı.

BİR AÇIKLAMA DA VATİKAN'DAN: SAMİMİ BİR ORTAMDA GEÇTİ

Görüşme sonrası Vatikan Şehir Devleti’nden resmi açıklama yapıldı. Vatikan Basın Ofisi’nin açıklamasında, “samimi” bir ortamda geçtiği belirtilen görüşmede, iki liderin, ikili görüşmelerinde, "Türkiye’nin durumu ve bu ülkedeki Katolik azınlığın koşulları ve çok sayıda sığınmacıyı ağırlaması ve bunun getirdiği zorluklar"ın ele alındığı vurgulandı.

Ortadoğu’da yaşanan gelişmelerin de liderlerin konuştuğu konular arasında yer aldığına işaret edilen açıklamada, "özellikle Kudüs üzerinde durulduğu, barışı desteklemenin ve insan haklarına saygı duyarak ve uluslararası meşruiyet çerçevesinde diyalog ve müzakere ile bölgede istikrarın sağlanması gerektiğinin altının çizildiği" de belirtildi.

Erdoğan, Papa’nın ardından Vatikan Devlet Sekreteri Kardinal Pietro Parolin ve Vatikan Dışilişkiler Sekreteri Monsenyör Paul Richard Gallagher ile de görüştü.

İTALYA CUMHURBAŞKANI'YLA BİR ARAYA GELECEK

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Vatikan ziyaretinin ardından Roma'da İtalya Cumhurbaşkanı Sergio Mattarella ile çalışma yemeğinde bir araya gelecek ve İtalya Başbakanı Paolo Gentiloni'yi kabul edecek. Türkiye ile İtalya arasında siyasi, ekonomik, savunma sanayi alanlarında ikili iş birliği konularının ele alınacağı söz konusu görüşmelerde Suriye, Irak ve Libya'daki son gelişmeler, Kudüs, terörle ve düzensiz göçle mücadele konularında iş birliği, Türkiye-AB ilişkileri gibi her iki ülkenin ortak gündeminde yer alan konular hakkında görüş alışverişinde bulunulacak.

YOĞUN GÜVENLİK ÖNLEMİ ALINDI 

Cumhurbaşkanı  Erdoğan'ın Vatikan'a  iki günlük resmi ziyareti dolayısıyla  İtalya'nın başkenti Roma'da olağanüstü güvenlik önlemleri alındı. Cumhurbaşkanı Erdoğan şehirden ayrılana kadar Roma'da  yaklaşık 3 bin 500 kolluk kuvveti görev yapıyor. Şehirde en yüksek  seviyeye çıkarılan güvenlik önlemleri çerçevesinde Roma'da bazı yollar trafiğe kapatıldı. 

ROMA'DA 'YEŞİL BÖLGE'

Roma'da "yeşil bölge"  oluşturuldu.  İlan edilen "yeşil bölge" kapsamında Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ziyareti  boyunca şehirde hiçbir gösteriye izin verilmiyor.