BIST 10.046
DOLAR 32,47
EURO 34,67
ALTIN 2.395,39
HABER /  GÜNCEL

Erdoğan: Osmanlıca öğrenilecek ve öğretilecek

Cumhurbaşkanı, Osmanlıcanın liselerde zorunlu ders olmasının yolunun açılmasıyla ilgili eleştirilere tepki gösterdi. Erdoğan, "Osmanlıcanın öğrenilmesini, öğretilmesini istemeyenler var. Bu çok büyük bir tehlike" dedi.

Abone ol

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Osmanlıcanın liselerde zorunlu ders olmasının yolunun açılmasıyla ilgili eleştirilere tepki gösterdi. Erdoğan, Türkiye'de Osmanlıcanın öğrenileceğini ve öğretileceğini söyledi.

Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından düzenlenen 5. Din Şurası'na katılan Erdoğan, "Osmanlıcanın öğrenilmesini, öğretilmesini istemeyenler var. Bu çok büyük bir tehlike. İsteseler de istemeseler de bu ülkede Osmanlıca da öğrenilecek ve öğretilecek" dedi.

"Osmanlıcayı bu ülkenin evlatlarının öğrenmesinden rahatsız olanlar var" diyen Erdoğan sözlerini şöyle sürdürdü:

"Alman Hans gelip (Osmanlıca) öğreniyor, inceleyip araştırıyor. Ama maalesef bunlarda böyle bir durum yok. Özgüvenimizi sarsmaya, bizi devamlı defansta bırakmaya yönelik çabalara rağmen her zaman ilim ve bilim dünyamız canlıdır."

Osmanlıcanın "eskimez Türkçe" olduğunu söyleyen Erdoğan, Türkiye'de bazı çevrelerin "Mezar taşlarının okunmasını mı öğreteceğiz?" şeklinde eleştiler yönelttiğini belirterek, "Zaten sıkıntı burada. O mezar taşlarında tarih yatıyor. Bir neslin o mezarlarda kimlerin yattığını bilmemesinden daha büyük bir cahillik olabilir mi?" diye konuştu.

Erdoğan, 200 yıldır sorulamayan soruları sordukları için hedef alındıklarını, "Zorunlu din dersini tartışıyorsunuz da zorunlu fizik dersini neden tartışmıyorsunuz dediği için yurt içinde ve dışında saldırıya maruz kaldığını söyledi.

İmam hatip ve sosyal bilimlerde zorunlu

Antalya'da yapılan 19. Milli Eğitim Şurası'nda tartışma yaratan konulardan biri de Osmanlıca dersinin tüm liselerde zorunlu olmasıydı.

Şuranın son gününde yapılan Genel Kurul'da, Osmanlıcanın imam hatip ve sosyal bilimler liselerinde zorunlu, diğer liselerde ise seçmeli ders olarak okutulması yönünde .

Milli Eğitim Şurası’nda alınan kararlar Milli Eğitim Bakanlığı açısından tavsiye karar niteliği taşıyor. Ancak eğitim sisteminde köklü bir değişikliğin önünü açan 4+4+4 sisteminin şurada kabul edilmesi nedeniyle, burada alınan kararların uygulanacağına yönelik beklenti yüksek.