BIST 9.722
DOLAR 32,57
EURO 34,97
ALTIN 2.426,72
HABER /  POLİTİKA

Erdoğan Musul için ilk kez konuştu

Rize'de toplu açılış töreninde konuşan Başbakan Erdoğan, Musul krizi hakkında ilk kez açıklamalarda bulundu.

Abone ol

İNTERNET HABER - IŞİD'in Musul'u işgali ile başlayan ve Türk konsolosluk çalışanlarının rehin alınmasına varan sıcak olayların ardından Başbakan Erdoğan ilk kez konuştu.

Rize'de toplu açılış töreninde halka hitap ederken Musul konusuna değinen Erdoğan, beklenenin aksine hayli yumuşak bir üslup kullandı. Zehir zemberek açıklama bekleyenleri ters köşeye yatıran Erdoğan, "diplomasi ile sorunu çözeceğiz" dedi.

Başbakan Erdoğan, Musul'a askeri müdahale isteyen Bahçeli'yi de rehinelerin hayatını riske atmakla eleştirdi.

MHP liderini "Biz şimdi tereyağından kıl çeker gibi acaba bunu başarabilir miyiz, bunun gayreti içerisindeyiz." sözleriyle eleştiren Erdoğan, Işid'in elinde rehine olan Musul Başkonsolosu ile görüştüğünü açıkladı.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Rize'de vilayet önünde toplu açılış töreninde konuşma yaptı. Erdoğan'ın gündeminde Musul krizi ve bayrak indirme olayı tartışmaları vardı. İşte öne çıkan satır başları:

BAŞKONSOLOS İLE GÖRÜŞMEM OLDU

"Irak'taki güvenlik sorunları nedeniyle başkonsolosluğumuzu IŞİD unsurları işgal etti, personelimizi alarak şehrin bir başka bölgesine götürdü. Başkonsolosluğumuzda 49 personelimiz ve bazı aile fertleri bulunuyordu, orada tır taşımacılığı yapan şoförlerimiz, fabrikalardan çalışan vatandaşlarımız var.

BİRE BİR HER AN TAKİP EDİYORUZ

Bütün bunları yakın takipteyiz, başta şahsım, Dışişleri, Milli İstihbarat, silahlı kuvvetlerimiz takip ediyoruz, bire bir her an. Şahsen kendim olmak üzere başkonsolosumuzla görüşmem oldu. Bu personelimizin ve aile fertlerinin geri dönmeleri için girişimlerimiz devam ediyor.

İNŞALLAH HAYIRLI BİR NETİCE ALACAĞIZ

Irak nezdinde görüşmelerimiz devam ediyor. BM Nato gibi kuruluşlar nezdinde uluslararası hukuk alt yapısını oluşturuyoruz. Sağ salim içinde evlerine ulaştırmak için çalışmalar devam ediyor. Musul'daki gelişmeleri an be an takip ediyoruz. İnşallah hayırlı bir netice alacağız

ONLAR KURU SIKI ATIYOR

Türkiye büyük bir ülkedir. Bu büyük ülkeye yakışır şekilde davranacak, soğukkanlı şekilde gerekli adımları atacağız. Bundan kimsenin şüphesi olmasın. Şu anda birinci önceliğimiz Musul'daki vatandaşlarımızın can güvenliğidir. Bu yüzden muhalefet partileri gibi davranamayız. Çünkü onların sırtında yük küfesi yok. Onlar rahatlar. Onlar kuru sıkı atıyor. Birinci önceliğimiz onların can güvenliğidir. Biz muhalefet partileri gibi olamayız. Onların sırtında yük küfesi yok. Kuru sıkı atıyor.

SEN ESAD İLE EL ELESİN

CHP Dışişleri Bakanıma ‘Bunun siyasi sorumluluğu vardır.’ Neymiş? Cevap yok. O siyasi sorumluluğun hesabını 30 Mart’ta milletim sana verdi. 30 Mart’ta milletim kuru sıkıya pabuç bırakmayız dedi. ‘Biz sizin Ortadoğu’daki siyasetinizi kabul etmiyorum’ diyor.

Biz zaten senin Ortadoğu'daki siyasetimizi kabul edeceğini bekleyemeyiz ki, böyle bir şey yok ki. Sen Beşşar Esed ile el elesin, biz ise karşı karşıyayız, aramızdaki fark bu. Sen katillerle el tutuyorsun, biz ise katillerle karşı karşıya duruyoruz farkımız bu. Biz mazlumların yanındayız, mağdurların yanındayız.

BAHÇELİ SENİN DÜNYADAN HABERİN YOK

Bahçeli çıkıyor ne diyor, 'hemen asker müdahale etmeli, hemen orada gereken silahlı girişim neyse bunu da yapmalı'. Bahçeli senin dünyadan haberin yok galiba, burada 100'e yakın vatandaşım şu anda bunların elinde. Onların başına bir şey geldiğinde bunu neyle izah edeceksin? Biz şimdi tereyağından kıl çeker gibi acaba bunu başarabilir miyiz, bunun gayreti içerisindeyiz. Diyoruz ki; 'geç olsun, ama inşallah hayırlı olsun.' Onun için sabırla diplomatik yollarla bu işi yürütmenin gayreti içindeyiz. Biz sabırlıyız.

ELLERİNE DİKEN BATSA HÜKÜMETİ SUÇLAR HALE GELDİLER

Bunların derdi problemi çözmek değli problemi büyütmek. Muhafelet artık dengeyi tamamen yitirdi. Yağmur kar yağsa hükümet sorumlu. Ellerine diken batsa hükümeti suçlar hale geldiler.

Musul'daki personelimizi emniyet içinde evlerine ulaştırmanın mücadelesini yürütüyoruz. Muhalefet 12 yıl boyunca iş üretemediler sürekli yıkmanın engellemenin peşinde oldular.

YATSINLAR KALKSINLAR TAYYİP ERDOĞAN'A KÜFRETSİNLER

Şu son bir haftada iki büyük projeyi hem Türkiye hem dünya gündemine taşıdık. Bizim gündemimizde başarılı şekilde büyüyen Türkiye ekonomisi var. Muhalefetin gündemi farklı. Yatsınlar kalksınlar Tayyip Erdoğan’a küfretsinler.

Türkiye'deki tüm kardeşlerimden bir ricam var. Lütfen, bu muhalefetin tahriklerine karşı son derece dikkatli olun. Zira artık ateşle oynamaya başladılar. Artık, en kutsal değerlerimizi dahi siyasi istismar, siyasi fırsatçılık malzemesi yapmaya başladılar. En kutsal değerlerimizi kullanarak, nefreti, öfkeyi, kutuplaştırmayı körüklemeye başladılar.

ÇATI ADAYI

Bahçeli ve Kılıçdaroğlu, Cumhurbaşkanlığı için çatı aday arıyorlarmış, çatı kuracaklarmış. Temeli olmayan binanın çatısı olur mu? Bunlar temelden başlamıyor, çatıdan başlıyor. Sadece turistik ziyaret yapıyorlar. İnşallah bu oyunları 10 Ağustos’ta hep birlikte bozacağınıza inanıyorum. Ak Parti’nin adayı kim olursa olsun bu yürüyüş devam edecektir

ÇÖZÜM SÜRECİ TAVİZ VERME SÜRECİ ASLA DEĞİLDİR

Çözüm Süreci, birilerinin iddia ettiği gibi bir boyun eğme, taviz verme süreci asla değildir, olmamıştır. Bunu böyle zannedenler varsa büyük yanılgı içindedir. Türkiye Cumhuriyeti devleti hiç kimse karşısında boyun eğmez, hiç kimseye taviz vermez. Biz, birliği, dirliği, kardeşliği daha da yüceltmenin peşindeyiz. Bu ülkeyi huzur ve emniyete kavuşturmak için ne yapmak gerekiyorsa sadece onu yaptık ve onu yapıyoruz. Ne yapıyorsak 77 milyon için, ülkemiz için yapıyoruz, bunu istismar etmeye, bunu şımarıkça fırsatcılığa çevirmeye çalışanlar da karşılarında bizi bulurlar. Onun için sağduyulu olacağız, ama vakur olacağız, büyük bir devlet, millete yakışan neyse onu yapacağız.

HAİNİN TESPİTİ YAPILDI

Bir hainin Diyarbakır’da yaptığı hareket bir defa Türkiye’de bir birlikteliğin işaret fişeği olmuştur. İlgili kesimlere söylenmesi gerekenleri söyledik. Hainin de tespiti yapıldı. Çok hassas şekilde araştırıyoruz. Karşılıksız kalmayacak.

SAĞDUYU ÇAĞRISI

Şu anda bazı kişiler gözaltına alındı, haince hadiseler üzerinden tehlikeli oyunlar oynanmak isteniyor, sizlerden sağduyu davranmanızı rica ediyorum. CHP'nin, MHP'nin, BDP'nin tuzaklarına asla gelmeyin. Endişeniz olmasın bayrağa saldıranlara onların arkasındaki efendilere de büyük devlet refleksiyle cevap veriyoruz.

BAŞKANINI SEÇECEK

Türkiye 10 Ağustos’ta yapılacak önemli seçime böyle hazırlanıyor. 10 Ağustos’ta bir kez daha sandığa gidecek, tarihimizde ilk kez cumhurbaşkanını halkın oylarıyla belirleyeceğiz
Şimdi egemenliğin gerçek sahibi başkanını seçecek.