BIST 10.166
DOLAR 32,36
EURO 34,70
ALTIN 2.389,86
HABER /  SEÇİM

Erdoğan mazbatayı alacağı 28 Ağustos'a kadar...

AK Parti'ye yakınlığı ile bilinen Star gazetesi yazarı Mustafa Karaalioğlu, bugünkü yazısında Erdoğan sonrası Ak Parti'nin nasıl şekilleneceğini yazdı

Abone ol

Cumhurbaşkanlığı seçimi için geri sayım başladı. 10 Ağustos'ta sandığa gidecek olan seçmenin kafasında ise 'cumhurbaşkanlığı seçimini kim kazanır?' sorusu var.

Ancak Star si yazarı na bu sorunu yanıtını cumhurbaşkanlığı seçim anketleri çoktan verdi.

Karaalioğlu'na cumhurbaşkanlığı seçim sonucu ilk turda belli olacak ve Erdoğan yüksek bir oyla Türkiye'nin 12'nci cumhurbaşkanı olacak.

Peki ya sonra?

Karaalioğlu'na göre seçmen Erdoğan'a "Beni sen yönet" mesajı veriyor. Dolayısıyla Erdoğan'dan sonra Ak Parti'nin başına kimin geçeceği çok önemli değil.

"Peki şimdi temel ve can alıcı soruyu soralım" diye Karaalioğlu şöyle devam etti:

"...Halk, bu sorunları kimin çözmesini istiyor?

Soruyu açalım... Bu sorunların üstesinden kimin geleceğine inanıyor?

Erdoğan Çankaya’ya çıktıktan sonra AK Parti’nin nasıl şekilleneceği ve yeni Başbakan’ın kim olacağı meselesi de bu sorunun cevabında gizlidir.

Seçmen, Erdoğan’ı Çankaya’ya emeklilik yaşamaya göndermiyor, bunu biliyoruz. Bilakis omzuna daha ağır sorumluluklar yükleyerek, en zor olanları yapmaya yolcu ediyor. Açık ki halk, başında Erdoğan’ın olmadığı bir yönetim tablosu düşünmüyor.

Mazbatayı alacağı 28 Ağustos’a kadar

Bütün bu çözüm bekleyen meseleler sarpa saracak olsa, demokrasi gerilese, ekonomi zayıflasa ve mesela paralel yapı yeniden baş gösterecek olsa sorumlu tutulacak kişi Erdoğan olacaktır. Ne partisi, ne de yerine bırakacağı kişi...

Toplumun verdiği ve önümüzdeki Pazar günü muhtemelen daha yüksek bir oranla yeniden vereceği “Beni sen yönet” mesajı böylesine kritik ve ağır sorumluluk taşıyan bir mesajdır. Dün Maltepe miting alanını dolduran milyonlar da bu mesajın en somut verilerinden birini oluşturdu.

Karıştırmayalım, bugünkü tablo ne Özal ne de Demirel’in Çankaya’ya çıkışına benziyor. Eski ve tatsız siyasi şablonları bugüne uydurmaya çalışmak veya meseleye böyle bakmak mümkün değildir.

Dolayısıyla...

Erdoğan’ın 11 Ağustos’tan mazbatayı alıp başbakanlığı ve genel başkanlığı bırakacağı 28 Ağustos’a kadar geçen süre içinde, geride bırakacağı pozisyonları tanzim etmesi sorumluluğu alanına girmektedir. Aksi takdirde hem 3 Kasım 2002’den beri yapılan sekiz seçimin, hem de 10 Ağustos’un ürettiği sonuç karşılığını bulamamış olur.

Bir başka isme tek başına Türkiye’nin 2023 vizyonunu yönetme yetkisini verebilmek de zaten imkansızdır. Arkasında yüzde 50’den fazla destek bulunan lider varken böyle bir arayış da zaten beyhudedir.