BIST 10.541
DOLAR 32,28
EURO 35,01
ALTIN 2.476,10
HABER /  POLİTİKA

Erdoğan masasındaki anketi açıkladı!

Erdoğan, Baykal'ın Anayasa Mahkemesi'ne gideriz sözlerini değerlendirdi. Erken seçim iddialarına ise bakın ne dedi;

Abone ol

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan seçimlerdeki iddiasını daha da yükseltti. Erdoğan Ak Parti'nin son yapılan anketlere göre   yerel seçimlerden daha fazla oy alacağını söyledi. Yani Erdoğan yüzde 39'un üzerine çıkmayı hedefliyor.

Başbakan Erdoğan, TGRT Haber'de yayımlanan ''Ankara'nın Gündemi'' programına katılarak, soruları yanıtladı.

ANAYASA DEĞİŞİKLİĞİ BİR DAYATMA MI?

''Anayasa değişikliği teklifi görüşmelerinde uzlaşma konusu var. Uzlaşma konusunda gerek partiniz gerekse şahsınız sürekli uzlaşmaz taraf olarak ifade ediliyor, öyle algılanıyor. 'Değişiklik AK Parti Anayasası'dır, bir dayatmadır' gibi ifadeler kullanılıyor. Uzlaşma ile ilgili tüm yolları denediniz mi? Bugün hala böyle bir kapı açık mı? Samimi bir el size uzatılsa teknik olarak yine olur mu?'' sorusu üzerine Başbakan Erdoğan, süreç başlamadan parlamentodaki ve parlamento dışındaki tüm siyasi partilerle, tüm sivil toplum kuruluşları, akademisyenlerle, medyanın Ankara ve İstanbul temsilcileri ile görüşmek istediklerini, bunun için bir heyet oluşturduklarını belirtti.

Yaptıkları davete, başta ana muhalefet partisi olmak üzere hiçbir zaman olumlu yaklaşılmadığını dile getiren Erdoğan, şunları söyledi:

''Hiçbir şey yokken 'Böyle bir şey yapılacak olursa biz bunu Anayasa Mahkemesine götürürüz' ifadelerini kullanmaya başladılar. Diğer muhalefet partisince, 'Bu, seçimden sonraya bırakılmalıdır. Şimdi bir çalışma yapılacaksa bile yapılsın ama parlamentoya gelmesin, seçimden sonra yapılsın' dendi. Durum böyle olunca dedik o zaman 'Biz bir çalışma yapalım.' Fakat sivil toplum kuruluşlarından bu işe destek verenler yok muydu? Vardı. Parlamento dışından destek verenler yok muydu? Vardı. Geçmişten bu yana ana muhalefet başta olmak üzere siyasi partilerin birçoğunun zaten Anayasa çalışmaları var. Türkiye Barolar Birliği gibi, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği gibi, TÜSİAD gibi bu tür STK'ların yapmış olduğu çalışmalar var. Parlamento dışında örneğin Saadet Partisinin yapmış olduğu çalışmalar var. Tüm bu çalışmaların hepsi elimizde var. Bunları da biz masaya yatırdık. Milletvekili arkadaşlarımda bol miktarda hukukçu arkadaşlarımız, anayasacı arkadaşlarımız var. Çalışmalar yaptık, bu çalışmaları yaptırdıktan sonra da çıkan taslağı bizler olumsuz yaklaşmalarına rağmen ana muhalefet başta olmak üzere bütün parlamento içi ve parlamento dışı partilere götürdük.''

Türkiye'nin AB ile müzakere yapan bir ülke olduğunu anımsatan Başbakan Erdoğan, AB'nin, Venedik Komisyonu'nun önerilerini de çalışmalarında göz önünde buldurduklarını belirtti.

Erdoğan, şöyle devam etti:

''Arkadaşlarımız bu taslağı kendilerine götürüp takdim ettiklerinde daha kapağı açıp bakmadan 'Biz bunu Anayasa Mahkemesine götürürüz' ifadeleri ile karşılaştık. Bir diğerinde 'Buyurun çay için' gibi bu tür ifadelerle ne yazık ki arkadaşlarım karşılaştı ama biz ümitsiz olmadık. Tüm katkısı olabilecek olan başta siyasi partiler olmak üzere sivil toplum örgütleri, bunun yanında akademisyenler, medyanın Ankara temsilcileri ve İstanbul'daki genel yayın yönetmenleri, yabancı medyanın da Türkiye'deki temsilcileri ile görüşmeler yaptık. Bu görüşmelerden sonra 264 milletvekilimiz önergesini hazırladı.''

MUHALEFET ÜSLUBUNU 1950'DEN BERİ DEĞİŞTİRMEDİ


Önerge hazırlanması sırasında başta AB üyesi ülkeler olmak üzere ABD, Japonya, Rusya Federasyonu, Çin'deki uygulamaları, yüksek mahkemelerin yapısal durumunu, seçimlerin nasıl yapıldığını, temsilcilerin nasıl tespit edildiğini, parti kapatmayı, toplu sözleşme, ombudsmanlık konularına varıncaya kadar, hepsinin üzerine gidildiğini, bu konuların da masaya yatırıldığını vurgulayan Başbakan Erdoğan, bu şekilde hazırlanan önergenin Meclis Başkanlığına sunulduğunu anımsattı.

Erdoğan, şunları kaydetti:

''Şu anda Mecliste görüşülen budur. Bu önergeyi bu şekilde 264 milletvekili olarak hazırladık, Meclis Başkanlığına sunduk. Şunu bir defa bilmemiz lazım: Parlamenter demokraside parlamento, seçime gidinceye kadar yasa ve anayasa yapma, değiştirme yetkisine sahip midir? Hukuken sahiptir. Bunun önünde bir mani var mı? Yok. Peki ne kadar zamanımız var? Bu çalışmalar yeni değil. Kendilerine taslakları sunduğumuzda yaklaşık 1.5 yıl vardı. Yani 1.5 yılda bir parlamento eğer yasa değişikliği yapamıyorsa, Anayasa çalışması yapamıyorsa ne yapacak? Var mı sizin bir alternatifiniz, bir somut önergeniz var mı? Verin bize katkıda bulunun. Katkıda bulunmak yok. Ne var? Sadece hakaret var. Hiçbir şey bırakmadılar. Hakaret adına söylenebilecek ne varsa söylediler, söylüyorlar. Herhalde şu parlamentonun çatısı, şu Genel Kurul bu hakaretleri pek yaşamamıştır. Diktatörlüğümüzden tutun aile yapımıza varıncaya kadar, arkadaşlarıma, başta şahsıma her şeyi söylediler.

Bu ülke birçok şeyi değiştirdi de bu CHP, bu muhalefet üslubunu çok partili yaşama geçtiği 1950'den bu yana değiştirememiştir. Genlerine işlemiş çünkü. O günden bugüne bu hep aynıdır, hiç değişmemiştir, şu anda da yine hep aynıdır. Değişen hiçbir şey yok ve hep çelişkiler dünyasında yaşıyorlar.''

Oylamada ''ret'', ''kabul'' ve ''çekimser'' olmak üzere kullanılan üç tür oy olduğunu belirten Başbakan Erdoğan, ''Şu anda ana muhalefet partisi ne yazık ki kabulü bırak, demokratik bir hakkını, iradesini yani 'Hayır' deme iradesini dahi kullanamıyor. Bunun milletvekili olarak bir anlamı var mı? Geliyorsun orada konuşuyorsun, konuştuklarınla hep 'Hayır' diyorsun ama oy kullanmaya gelince 'Hayır' diyemiyorsun 'Benim grup kararım var...' Böyle grup kararı yok zaten. olmaz böyle bir şey. Sizin iradeniz ipotek altına alınmış. Kim tarafından alınmış onu da zaten siz gayet iyi biliyorsunuz'' diye konuştu.

ERDOĞAN AK PARTİ'NİN OY
ORANINI AÇIKLADI (Diğer sayfada)

[PAGE]

''BİZİM PARTİMİZDE BÖYLE BİR ŞEY YOK''

Bir milletvekilinin iradesinin ipotek altına alınmasını, onu oraya gönderen aslına da yapılan saygısızlık olarak nitelendiren Başbakan Erdoğan, şunları söyledi:

''Çünkü millet ne diye gönderiyor bizi buraya? 'Gel, beni burada temsil et.' İktidarın söylediklerini kabul etmeye mecbur değilsin. Hayır ise 'Hayır' de. Evet ise 'Evet' de. Burada üç tane hakkın var, bundan birini kullan. Enteresan olan bir şey, bunları yapamadığımız gibi, bir de bu ne demek biliyor musunuz, yani liderin size güvenmediği anlamına geliyor. Bu bir güvensizlik. Bana genel başkanım güvenmeyecek... Ben burada neyim? Dama taşı mıyım? Ben buraya geleceğim, çıkacağız, konuşacağız ama güven diye bir şey yok. Kulübeye gidip en doğal olan hakkı kullanmayacağız. Niye? Olur ki bunların içinden birileri aklıselim sahibi olarak kalkar orada belki kabul oyu kullanabilir. Herhalde bundan korkuluyor. Bundan korkulduğu için de diyorlar ki 'Yok, gitmeyeceksiniz' ama bunu bundan önce bir başka parti de yaptı biliyorsunuz ama o parti şimdi dikkat edin parlamentoda değil, yok oldu.

Bu bakımdan uzlaşma dendiği zaman, burada uzlaşmazlığın kim tarafından geldiği ortaya çıkıyor ve kulübede, parlamenter demokratik sistemin mensubu durumunda olan milletvekilleri kendi vicdanıyla baş başa bırakılmıyor çünkü ipotek altında ama bizim partimizde böyle bir şey yok. Biz de aksine diyoruz ki 'Hepiniz burada olmalısınız, olacaksınız ve iradenizi de o kulübenin içine girip kullanacaksınız'. Kulübenin içinde birisi onunla beraber değil. Orada herkes vicdanıyla baş başa. Ne kullanıyor, ne yapıyor o artık kendi kabulüdür, kendi vicdanının sesidir.''

ERDOĞAN OY ORANINI AÇIKLADI

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, medyada yer alan bir seçim anketinde AK Parti'nin oylarının yüzde 28 olarak gösterildiğinin hatırlatılması ve kendisinin yaptırdığı anket sonuçlarının sorulması üzerine, "Son yerel seçimlerin üzerindeyiz" dedi.

AK Parti son yerel seçimde yüzde yüzde 39, CHP, yüzde 23, MHP yüzde 16, kapatılan DTP yüzde 5,7 oranında oy almıştı..

TGRT Haber'de canlı yayınlanan Ankara'nın Gündemi adlı programa konuk olan Başbakan Erdoğan, medyada yer alan ve partisinin oylarının yüzde 28 olarak gösterildiği seçim anketinin "ısmarlama" olduğunu savundu. Bu konuda CHP'yi eleştiren Erdoğan, "Ismarlama anketler yaptırabilirsiniz ama gerçek anketler sandıkta" diye konuştu.

AK Parti iktidarının halkın teveccühünü kazanmış bir iktidar olduğunu söyleyen Başbakan Erdoğan, kendilerinin yaptırdığı seçim anketleri ile ilgili ısrarlı sorular üzerine, "Son yerel seçimlerin üzerindeyiz" ifadelerini kullandı.