BIST 10.269
DOLAR 32,24
EURO 34,83
ALTIN 2.431,10
HABER /  POLİTİKA

Erdoğan gurbetçilere seslendi

Erdoğan Avrupa'da gurbetçilerle buluştu. Gurbetçilerin sorunları AB müzakereleri ve Gazze soruna değindi.

Abone ol Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, yurt dışındaki Türk vatandaşlarının alnının açık ve dik olmasını çok önemsediklerini söyledi.

GURBETÇİLER SINIF ATLAMALI

Belçika'daki Türk sivil toplum örgütü temsilcilerine hitap eden Erdoğan, 1960'lı yıllardan bu yana Belçika ve diğer Avrupa ülkelerine yerleşerek ''ekmek mücadelesi veren'' Türk vatandaşlarının, bugün ''Artık bir gün ülkelerine geri dönerler'' dönemini geride bıraktığını belirtti.

Erdoğan, Belçika'da önemli sayıda Türk esnafı bulunduğunu öğrenmekten memnuniyet duyduğunu da belirterek, ''Artık sınıf atlamak lazım. Hep esnaf olarak kalamayız. Sanayici ve uluslararası ticaret yapar noktaya gelmeliyiz'' dedi.

SEÇİMLERDE EL BİRLİĞİ

Başbakan Erdoğan, Belçika'da 100 bin civarında Türk kökenli seçmen bulunduğuna dikkati çekerek, birlik ve beraberlikle hareket edilmesi halinde bu yıl içinde gerçekleştirilecek yerel ve Avrupa Parlamentosu seçimlerinde ''el birliğiyle'' hareket edilmesi halinde Türk kökenli adayların seçilmesi konusunda önemli başarılar sağlanabileceğine işaret etti.

Geçen yıl Almanya'da yaptığı bir konuşmada kullandığı ''asimilasyona hayır, entegrasyona evet'' ifadesinin Alman basını tarafından başka yönlere çekildiğini belirten Erdoğan, ''Ben ülkemdeki insana asimilasyon hakkını kendimde bulmuyorum ki, yurt dışında bulayım. Benim ülkemde yaşayan azınlıklar da inançlarını, kültürlerini aynen koruma hakkına sahip olacak. Ona müdahale hakkını ve yetkisini kendimde bulamıyorum. Ben açık söylüyorum, bu insanlık suçudur. Bunu kabul edemem'' dedi.

AB MÜZAKERELERİ

AB'de bir süredir her dönem başkanının 2 fasılda müzakereleri başlattığını ve bu uygulamanın adeta ''rutine bağlanmasından'' duyduğu rahatsızlığa değinen Başbakan Erdoğan, bu yılın ilk yarısındaki Çek Cumhuriyeti dönem başkanlığında 3 ya da 4 faslın açılmasını sağlayarak bu döngüyü kırmak istediklerini dile getirdi.

''Malesef Batı bu ayrımcılığı yapıyor'' diyen Erdoğan, Batı Şeria ve Gazze'nin adeta bir ''açık hava hapishanesi'' ve'' tecrit kampı'' haline geldiğini belirtti.

JENERATÖRLERİ GAZZE'YE SOKMUYORLAR

İsrail'in Gazze'ye daha operasyonu başlatmadan elektrikleri kestiğini ve gıda yardımlarını engellemeye başladığını anlatan Erdoğan, hastaneler için gereken jeneratörlerin başka amaçlarla kullanılır gerekçesiyle Gazze'ye sokulmamasını ''enteresan'' bulduğunu söyledi.

Hamas'ın başka ad altında da olsa Filistin'deki son seçimleri büyük bir oy farkıyla kazandığını fakat dünya ve Avrupa tarafından köşeye sıkıştırılarak iktidarının elinden alındığını ifade eden Erdoğan, ''Dünyada demokrasiyi savunanlar, bu yaptığınız ne? İkircikli demokrasi olmaz. Sen Filistin halkının iradesine saygı duymuyorsun'' diye konuştu.

Bu tavrın sürdürülmesi halinde Filistin'deki yeni seçimlerin ''dostlar alışverişte görsün'' yaklaşımıyla gerçekleşeceğini söyleyen Erdoğan, Türkiye'nin demokrasiyi savunmaya devam edeceğini kaydetti.