BIST 9.054
DOLAR 32,32
EURO 35,13
ALTIN 2.298,59
HABER /  POLİTİKA

Erdoğan Fethullah Gülen ile ne zaman kaç kez görüştü?

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Habertürk canlı yayınında Fethullah Gülen ile ilgili Muharrem İnce'nin iddialarına yanıt verdi. Erdoğan Gülen ile belediye başkanlığı döneminde 2-3 kez görüştüğünü söyledi.

Abone ol

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, CHP'nin cumhurbaşkanı adayı Muharrem İnce'nin "Parti kurmak için Gülen'den izin aldılar" iddiasına sert tepki gösterdi. "İnce ispatlayamazsa namerttir" diye konuşan Erdoğan, 24 Haziran'da elinin güçlü olabilmesi için parlamentoda 300'ün üzerinde bir sayıya ihtiyaç olduğunu ifade etti.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, dün Habertürk TV, Show TV ve Bloomberg HT ortak canlı yayınında Habertürk TV Genel Müdürü Veyis Ateş'in sorularını yanıtladı.

Erdoğan ''Ben ekonomi tahsili gördüm o günden bugüne hocalarımız bize özellikle 'ekonomi cesaret ister' derlerdi. Daha sonra ben siyasi hayatımda ona şunu ilave ederdim; hayatta siyasette cesaret işidir. Bunu göze alamayan buna hiç girmesin. Belli bir bedeli ödemeyi göze alacaksın'' şeklinde konuştu. Muharrem İnce'nin "Erdoğan parti kurmak için Gülen'den izin aldı!" iddiasına ise Erdoğan'dan bir tepki daha geldi.

FETHULLAH GÜLEN İLE 2-3 KEZ GÖRÜŞTÜM

İşte Erdoğan'ın İnce'nin iddiasıyla ilgili sözleri: -Çok açık net konuşuyorum. Açık net İnce'den cevap bekliyorum. Onun genel başkanının dürüstlüğü ortada. Dürüstlükle yakından uzaktan alakası yok. Ben Pensilvanya'dan parti kurmaya izin almaya yönelecek kadar düşük bir siyasetçi değilim. Ben Gülen'i belediye başkanlığı dönemimde tanıdım. Ve yüz yüze kendisiyle hayatımda 2 veya 3 kere görüştüm. Parti kurmak için neden Pensilvanya'dan izin alacağım ki?

"AÇIKLAMAZSA ÇEKİP GİTSİN!"

Eğer bunu ispat etmezse Muharrem İnce namerttir! Ben madem ki Pensilvanya'ya gittim; kiminle gittim? Bunu ispat etmesi lazım. Böyle hayal meyal şeyler istemem. Çıkıp bunu açıklayacak. Açıklamazsa namerttir. Veyahutta çekilip gitsin! Böyle bir şey söz konusu değildir. Tayyip Erdoğan bir şeyi bir kere söyler. Altında da ezilip bükülmez. Bunlar kabadayılık işi değildir. Onun da dersini almak istiyorsa bizim yanımızda biraz eğitimini alması lazım.

KABİNE VE PARLAMENTO DENGESİ

Kendisine Beyanneme ve bakanların durumu sorulan Erdoğan ''Bu biraz da arkadaşlarımızn kendi tercihleri. Onlar farklı düşünceler içinde de olmuş olabilirler. Siz aday olmayın diye böyle bir şey söz konusu değil.'' yanıtını verdi.

''Parlamentodan kabineye alınacak olan arkadaşlar sebebiyle o sayı azalıyor.'' diyen Cumhurbaşkanı, ''Parlamentodan istifa ederek kabineye bakan alırsanız onu parlamentoda kaybediyorsunuz. Ağırlıklı olarak kabineyi dışarıdan oluşturacaksınız. Parlamentodaki sayı çok önemli. Güçlü hükümet diyorsak güçlü meclis ile oluşturacaksınız. Burdaki sayı bu bakımdan çok öenmli.'' ifadelerini kullandı.

''300'ÜN ÜZERİNDE BİR SAYI LAZIM''

Erdoğan ''AK Parti'yi de Cumhur İttifakı'nı da güçlü kılmanız lazım. Artık cumhurbaşkanının kanun yapma yetkisi yok artık sadece karaname çıkarabilir. Kararname ile her şeyi çözemiyorsunuz. Güçlü parlamento aritmatiği içinde yasal düzenlemyi çok daha seri yapalım. 300'ün üzerinde  bir rakamı yakalaması lazım.'' dedi.

Erdoğan ''Kabinede yer alacak isimlere dair soru üzerine ''İsimler şu anda açıklanamaz. Mümkün de değil. Biz dersimizi iyi çalıştık. Kaç kişiden oluşan bir kabine olacak bunun üzerinde çalışıyoruz. Kabinenin dışında bakanların dışında neler olacak; Yardımcı bakanlar olacak. Yeni sistemde ofis sistemini de oluşturacağız.'' dedi.

1 VEYA 2 BAŞKAN YARDIMCISI

İnce'ye söyledi : ‘Kabadayılık eğitimini yanımızda alsın’
Erdoğan ayrıca İnce için “Öyle kalkıp sahnede el vurup savurmak, bunlar kabadayılık işi değildir. Onun da dersini almak istiyorsa, onun da yeri bellidir. Bizim yanımızda biraz eğitim alması lazım” diye konuştu.

Görünmeyen ama cumhurbaşkanı ile ilintili olan birimler olacağını ifade eden Erdoğan, ''Bunların detaylarını son düze çıktığımız anda, bunların hepsini açıklamaya başlayacağız. Başkan yardımcısı sayısı 2 olabilir, daha fazla olabilir. Hedef bir veya iki'' bilgisini paylaştı.

Bakanlık sayısına dair ''Bu noktada kesinlikle bir defa 20'nin altında olacağı malum. Bunlar hem devletin işlerini ciddi manada ağırlaştırıyor.'' değerlendirmesinde bulunan Erdoğan '' Bunların yanında bakan yardımcıları ve ofisler olacak. Cumhurbaşkanı istediği anda bunalara delege edeceği iş ile onları çok daha aktif hale  getirecek.'' şeklinde konuştu.

BÜROKRATİK OLİGARŞİ VE FETÖ

Erdoğan ''Bürokratik oligarşinin dünyada köşeye sıkıştırmadığı ülke yok. Dünyada en kıdemli liderlerden biri benim. Bu süreç içerisinde tanıdıklarımın hepsi bürokratik olirgaşiden yakınmışlardır. Bizde de sadece yargı olayı değil yürütme de de bu sıkıntılar yaşandı. Yargıda o kadar yaşandıki geldi yürütmeyi de aldı.

FETÖ'nün yargı mensupları nerede neden bu ülkeyi terk edip gittiler. Gittikleri ülkede Türkiye'yi onlara şikayet  ediyorlar. Bürokratik olirgaşi böyle bir şey. Bunlarda vatanseverlik söz konusu değil. Bunlar hain, ihanet içersindeler. Yoksa burada kalırlardı. Yargı, hepsi çalışmalarını sürdürüyor.''

DEVLET HASTANELERİ

Erdoğan ''Eskiden devlet hastaneleri vardı, devletin kurumlarının hastaneleri, vardı. Bir çok hastaneler vardı. Bunun dışında bakıyorsun vakıfların da hastaneleri vardı. Biz bunları birleştireceğiz dedik. Kabul etmiyoruz dediler. Tek çatı. Bu tek çatı altında vatandaşım istediği hastaneye girecek.'' şeklinde konuştu.

Erdoğan ''Hastanelerin kendi eczaneleri vardı. Kendi parası ile alıyordu. Ey CHP bunlar sizin döneminizden kalma. Hastam istediği eczaneden gidip ilacını alacak, yoksa eczacı 3-5 dakika oturun diyecek ve alıp getirecek.'' dedi.

SEÇİLME YAŞI

Erdoğan ''Biz siyasi, partimizi kurduğumuzda Türkiye'de seçilme yaşı 30 seçme yaşı 18'di. Seçilme yaşını 18'e indiren kim biz. 30'dan 18'e indirdik. Bu gence güvenme işidir biz güvendik. 18 yaşa mademki seçme yaşını veriyoruz neden seçilmeyi 18'e indirmiyoruz. Onu da yapalım dedik.

YASSIADA: DEMOKRASİ VE ÖZGÜRLÜKLER ADASI

Kendisine Yassıada'da yapılan çalışma sorulan Erdoğan, ''Demokrasi ve Özgürlükler Adası olacak, gerçekten çocukluğum ile özellikle Adnan Menderes'in idama gidişi esnasındaki resmi unutmam mümkün değil. Yassıada'nın üzerinine çok şeyler yazıldı. Üsteki resimler eski Yassıada, bu animasyondaki şu an ortaya koyduğumuz Yassıada. Bu idamın olduğu dönemdeki binalar, hal bu. Bizim bunu getirmekte olduğumuz hal bu . Hızla devam ediyor. Devam ediyor kısa sürede bunlar bitiyor. Fazla sürmeyeceğini tahmin ediyorum. 2019'un başlarında bunu bitiririz. '' yanıtını verdi. 

AVRUPA'DAKİ MİTİNG YASAKLARI

Erdoğan ''Şu an itibari ile gerçekten Avrupa bazı ülkeler dışında bir akıl tutunması geçiriyor. Hele hele Almanya başka şeyler konuşuyorlar. Darbe yapıldı ne oldu ne elde ettiniz. Nasıl bir kontak içinde olduğunuzu biliyoruz. Bunu size söyleyince de rahatsız olutyorsunuz. Seçim yakalşıyor, bahaneler uydrumaya başladılar. Sizden PKK 3 ay önceden izin mi alıyor.'' dedi.