BIST 9.722
DOLAR 32,57
EURO 35,02
ALTIN 2.428,21
HABER /  POLİTİKA

Erdoğan, 'Durmuş Bey kendi işine baksın'

Merkez Bankası eski başkanının faiz açıklamaları, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı kızdırdı, "Durmuş Bey kendi işine baksın" dedi.

Abone ol

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, eski Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz'ın faiz açıklamalarına sert tepki göstererek, "Durmuş Bey kendi işine baksın" dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Merkez Bankası'ndan faiz indirimi yapmasını talep etmesine "Sürdürülebilir ekonomik büyüme için düşük faiz tek başına yeterli değil" diye karşılık veren Merkez Bankası eski Başkanı Durmuş Yılmaz, Erdoğan'dan sert bir yanıt aldı.

KENDİ İŞİNE BAKSIN

Cumhurbaşkanı Erdoğan Mali Cumhurbaşkanı Kitta ile ortak basın açıklaması yaptı. Erdoğan açıklamanın ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Merkez Bankası Eski Başkanı Durmuş Yılmaz'ı da sert sözlerle eleştirdi:

"Merkez Bankası eski Başkanı Durmuş Yılmaz'ın faiz konusundaki eleştirileri hakkında görüşü sorulan Erdoğan, "Durmuş Bey kendi işine baksın. Onu muhatap alıp da burada herhangi bir şey söyleyecek halim yok. Kendisinin barışı grafiğini agyet iyi bilen birisiyim. Onların dönemi bizim faizle mücadelemizde çok farklı bir mücadeleyi sürdürdüğümüz dönem olmuştur. Kendi maharetleri değildir. Bizim özel gayretlerimizdir. Düşük faiz, büyüme oradaki tespitleri de çok çok yanlış. Gerek ABD 'yi bu şekilde değerlendirmesi ayrı bir yanlış. Şu anda ABD'yi az büyüyen bir ülke olarak nitelemek bir insanın bakar kör olmasıdır. Şunu sormak lazım. Şu anda ABD'de faiz oranı nedir, enflasyon nedir? Bunu bir öğrensin. Acaba büyüme oranları bize göre nedir? Buna bakmak lazım"

DURMUŞ YILMAZ NE DEMİŞTİ?

BBC Türkçe'ye konuşan eski Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz, faiz indirimi tartışmalarına değindi ve düşük faizin ekonominin iyileşmesi için tek başına yeterli olmadığını söyledi. Türkiye ekonomisinin potansiyel büyüme oranının yüzde 5 civarında olduğunu hatırlatan Durmuş, son birkaç yılda büyümenin yüzde 3-3,5 düzeyinde kalmasının siyasi otoriteyi rahatsız etmesinin anlaşılabilir bir durum olduğunu ifade etti. Ekonomideki tüm sorunların çözümünün de para politikasında aranmaması gerektiğini söyleyen Yılmaz, "Düşük faiz ekonomik büyümenin yegane sebebi olsaydı bugün Avrupa'da ekonominin hızlı büyümesi gerekirdi, Amerika'nın hızlı büyümesi gerekirdi" dedi.

MERKEZ BANKASININ GÜCÜ ABARTILIYOR

Sürdürülebilir ekonomik büyüme için düşük faizin tek başına yeterli olmadığını vurgulayan Yılmaz, "Merkez Bankası'nın gücü kuvveti biraz fazla abartılıyor... elindeki aygıt belli. Kısa vadeli faiz ve makro ihtiyati tedbir dışında bir şey yok. Merkez Bankası kısa vadeli faiz politikasıyla ülkenin verimliliğini artıracak eğitim reformunu gerçekleştiremez" diye konuştu.