BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  GÜNCEL

Erdoğan DTP ve Baykala fena çattı

Başbakan Erdoğan, ABD ziyareti öncesi İstanbul'da açıklama yaptı. Erdoğan'ın hedefinde yine Baykal ve DTP vardı.

Abone ol

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Ekonomiden Sorumlu Devlet Bakanı Ali Babacan, Devlet Bakanı Egemen Bağış, Bayındırlık ve İskan Bakanı Mustafa Demir, Genelkurmay 2. Başkanı Orgeneral Aslan Güner, AK Parti Dış İlişkilerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Kürşat Tüzmen'in de aralarında bulunduğu bir heyetle ABD'ye gitmek üzere uçakla Türkiye'den ayrıldı.

Başbakan Erdoğan, Türkiye'den ayrılmadan önce İstanbul Atatürk Havalimanı'nda basın toplantısı düzenledi. Beraberindeki heyetle önce Amerika Birleşik Devletleri'ne ardından da Meksika'ya gideceklerini söyleyen Erdoğan, ABD Başkanı Obama'nın davetlisi olarak 6-8 Aralık tarihlerinde bu ülkede olacaklarını söyledi. ABD ve Meksika ziyaretleriyle ilgili bilgi veren Erdoğan, ABD Başkanı Obama ile önce kısıtlı katılımlı bir görüşme yapacaklarını ardından da çalışma yemeğinde bir araya geleceklerini belirtti. ABD Kongresi'nin önde gelen heyetleriyle de görüşmeyi planladıklarını anlatan Erdoğan, "Washington'da yapacağımız temaslarda iki yakın müttefik ve Başkan Obama'nın deyimiyle, model ortak olan Türkiye ile ABD arasındaki ilişkilerin geleceğine yönelik görüş alışverişinde bulunacağız." dedi.

Erdoğan, görüşmelerde iki ülkenin ortak gündeminde yer alan ve yakın işbirliği sürdürülen ikili, bölgesel ve uluslar arası birlikte atılan adımların gündeme geleceğini vurguladı. Erdoğan, "İki ülkenin ortak gündeminde yer alan Irak, Afganistan, Pakistan, Ortadoğu, Doğu Akdeniz, Balkanlar ve Kafkasya'yı kapsayan geniş coğrafyadaki bölgelerde terörizmle mücadele ve kitle imha silahlarının yayılmasının önlenmesi, küresel mali kriz, iklim değişikliği ve enerji arz güvenliği gibi çeşitli güncel konularda görüş teatisinde bulunacağız." şeklinde konuştu.

Türkiye, ABD arasında son dönemde ikili ilişkilerde ciddi bir ivme yakalandığını da vurgulayan Başbakan Erdoğan, ziyaretin bu ivmenin sürdürülmesi ve iki ülke ilişkilerinin daha da güçlendirilmesi, Türkiye ABD ilişkilerinin geliştirilerek çeşitlendirilmesi, siyasi ve askeri ilişkilerin atılacak adımlarla iktisadi ve ticari ilişkilerimize de yansıtılması açısından faydalı olacağına inandığını söyledi. ABD Ziyaretinin ardından Meksika Devlet Başkanı Felipe Calderon'un davetlisi olarak bu ülkeye geçeceklerini belirten Erdoğan, ziyaretin yaklaşık 10 yıldan sonra bu ülkeyle Başbakan düzeyinde yapılan ilk ziyaret olacağına dikkat çekti.

"SİNE-İ MİLLET HALKIN TASARRUFUNDADIR"

Başbakan Erdoğan, açıklamasının ardından basın mensuplarının sorularını cevapladı. Gazetecilerin, DTP Genel Başkanı Ahmet Türk'ün kapatma davası ile ilgili olarak "Gerekirse sineyimillete döneriz" açıklamasını hatırlatılmaları üzerine Erdoğan şu cevabı verdi: "Her şeyden önce doğmamış bir çocuğa don biçilmez. Bu kararı verecek olan merci Anayasa Mahkemesi ve şu anda Anayasa Mahkemesi'nin bu konudaki kararı nedir? Ne değildir? ben bilemem. Fakat parti kapatılmalarıyla ilgili düşüncelerimiz bellidir. Daha önce de defaatle açıkladık. Temenni ederim ki verilecek karar Türkiye'miz için hayırlı olur. Siney-i Millet deyince, Siney-i Millet hiçbir siyasinin tasarrufu altında değildir. Siney-i Millet kimleri kabul eder, kimleri kabul etmez, bunun ölçüsü seçimden seçime sandıklarda görülür. Onun için de tabi sineyimillete dönmek, sineyimilletin göstereceği kabul halkımıza ait olan bir tasarruftur. Onun üzerinde de hiçbir siyasi liderin irade beyanı söz konusu olamaz."

"BAYKAL YARGIYA MÜDAHALE EDİYOR"

Basın mensuplarının emekli Kuvvet Komutanları Orgeneral Aytaç Yalman, Orgeneral İbrahim Fırtına ve Oramiral Özden Örnek'in Ergenekon Savcıları'na ifade vermesi üzerine CHP Lideri Deniz Baykal'ın "Hükümetin Ordu'ya karşı asimetrik psikolojik harekât içinde olduğundan en ufak bir şüphem yoktur." açıklamasını hatırlatması üzerine Erdoğan, "Tabi bu yargıda olan bir süreç yargı süreci üzerinde Sayın Baykal çok rahat tasarruflarda bulunabiliyor. Maalesef medya bu tür tasarruflarda çok rahat bulunabiliyor. Defaatle bu konuda açıklama yaptık. "Lütfen kimse, ne siyasetçi ne medya mensupları yargıya müdahale etmiş bu konularda bırakılım yargıyı kendi haline, yargı nasıl tasarrufta bulunacak ise bu tasarrufu hukuk kuralları içinde yargı yapsın. Bu konuları artık hiçbirimiz konuşmayalım. Anayasa'nın bu konuda belirleyici hükümleri var. Ancak buna rağmen gördüğünüz gibi kalkıp ana muhalefet lideri her zaman yaptığı bu tür açıklamaları, bu tür müdahaleleri aynı şekilde müdahaleleri yapıyor ve ben bunları doğru bulmuyorum, çirkin buluyorum. Özellikle kuvvetler ayrılığı prensibinin egemen olduğu demokratik bir toplumda yargı erkine müdahale olarak görüyorum." Cevabını verdi.

"DEMOKRATİK AÇILIM BAZILARININ ETEKLERİNDEKİ BAZILARININ PAÇALARINDAKİ TAŞLARI DÖKTÜ"

Basın mensuplarının "DTP'nin yaptığı 'Açılım bitti' açıklaması, demokratik açılım sürecine özellikle bölgede desteği azaltır mı?" sorusu üzerine Erdoğan, Milli Birlik ve Beraberlik projesi olarak gördükleri Demokratik Açılım Süreci'nde herkesin taşlarını eteğinden döktüğünü söyledi. "Kiminin taşları da paçalarından dökülüyor" diyen Başbakan Erdoğan, "Biz böyle bir durumu görüyoruz. Biz bunun bir devlet projesi olduğunu, muhatabının 72 milyon vatandaşımız olduğunu daha önce söyledik. Bu konudaki çalışmalarımızı yoğunlaştırarak, bizler gerek hükümetimiz olarak, gerek partimiz gerek Sivil Toplum Örgütleri olarak yazılı ve görsel medyadan bu sürece destek verecek olan, sözü olan herkesin bu sürece katkı vermesi temennisini ifade ettik. Bundan sonraki süreçte re bizler yollara döküleceğiz ve 780 bin kilometrekarelik vatan toprağında bunları 72 milyon vatandaşımıza anlatmanın gayretin içresinde olacağız." cevabını verdi.

ABD yönetiminin Afganistan için Türkiye'den ek asker talebinin hatırlatılması üzerine Başbakan Erdoğan, Türk ordusun daha talep gelmeden kendi isteğiyle bölgedeki asker sayısını 700 civarından bin 750'ye çıkardığını aktaran Erdoğan, Türkiye Ordusu'nun Afgan halkıyla arasındaki birliktelik ve hoşgörüyü sürdüreceğini sözlerine ekledi.