BIST 10.918
DOLAR 32,21
EURO 35,01
ALTIN 2.502,52
HABER /  GÜNCEL

Erdoğan bu davanın tanığı olmalıymış

CHP İstanbul Milletvekili Umut Oran, Eski Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ'un amiri konumunda olan Başbakan Erdoğan'ın da tanık olarak dinlenmesini istedi

Abone ol

CHP İstanbul Milletvekili Umut Oran, Generkurmay eski Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ'un tutuklanmasının gündem değiştirmeye yönelik olduğunu ileri sürerek, "Sayın Başbakan'a sormak gerek. Genelkurmay Başkanı sana bağlı değilmiydi? Kim atadı? Kimin sorumluluğu altında görev yaptı? Başbakan Erdoğan'ın da soruşturmayla ilgili tanık olarak çağrılıp bilgisine başvurulmalı" dedi.

CHP'nin Van'ın ekonomisinin tekrar canlanması için hazırladığı raporu da açıklayan Oran, Van'da hayvancılığın geliştirilmesi için özel teşvik verilmesi, kredilerin de 2014 yılına kadar ertelenmesi gerektiğini söyledi. CHP İstanbul Milletvekili Umut Oran, depremin vurduğu Van'da şehrin yeniden canlanması, vatandaşların yaşamlarının normale dönmesi için alınması gereken sosyal-ekonomik önlemlere ilişkin raporu açıkladı.

Van'da Basın Çadırı'nda basın toplantısı düzenleyen Oran, Van'da yaptıkları çalışmalarda 3 noktada sıkıntı gördüklerini belirterek, "Bunlardan birincisi barınma ve konut sorunu. İnsanlar daha da çadırlarda kalıyor. Barınma sorunları bir an önce giderilmesi gerek. İkinci sıkıntı ise eğitim. 2.5 aylık bir aranın ardından eğitime yeniden başlandı. Ancak sorunlar devam ediyor, öğretmenlerin, öğrencilerin birçok sorunu var. Milli Eğitim Bakanlığı ile ilgili yazılı soru önergesi verdik. Binlerce öğrenci Van'dan göç etti. Milli Eğitim Bakanlığı bu öğrencilere gittikleri yerlerde bütün eğitim masraflarını karşılamalı. Eğitim Fonu kurularak burada toplanacak parayla bu ihtiyaçlar karşılanmalı. Özel destek programı uygulanmalı. 2.5 aylık gecikmeyi telafi edecek hızlandırılmış program hayata geçirilmelidir. Van'da üçüncü ve en önemli sıkıntı ise ekonomik" dedi.

KREDİLER 2014'E KADAR ERTELENMELİ, ÖZEL TEŞVİK UYGULANMALI

Van'da hayatın normale dönmesi için ekonominin bir an önce canlanması gerektiğini dile getiren Oran şunları söyledi:

"İş-aş sosyal barış açısından çok önemli. Eğer bölgenin ekonomisini canlandırırsan insanlar bir bidon mazot için kurşuna, bombaya kurban gitmez. Van sadece Türkiye'nin değil Ortadoğu Bölgesi'nin en önemli hayvancılık merkezlerinden biri. Çayır ve meralar bakımından Türkiye'nin en zengin iki ilinden biri konumunda. Van'a sadece bir sektörü yani hayvancılığı kapsayacak bir özel teşvik verilmesi gerekir. Van'a balık vermiyeceksin. Van kendi balığını tutar. Burada balık var, tutacak adam var sadece teşvik vereceksin. Gereken altyapı ortamı oluşturulmalı. Yatrım ortamı oluşturulmalı. Üretim üzerindeki kamu maliyeti düşürülmeli."

Van'da finans akışının tekrar sağlanması gerektiğine de dikkat çeken Oran, esnafın, KOBİ'nin, depremzede vatandaşın bankalara olan kredi borcunun 2014 yılına kadar ertelenmesi gerektiğini söyledi.

Oran, Van hakkında araştırma komisyonu kurulmasına ilişkin araştırma önergesini TBMM'ye sunduğunu kaydetti.

BAŞBAKAN TANIK OLARAK DİNLENMELİ

Genelkurmay eski Başkanı İlker Başbuğ'un tutuklanmasıyla ilgili olarak ise Oran şunları söyledi:

"Yaşanan olaylar dikkatle incelendiğinde şöyle bir algı ortaya çıkıyor. Ne zaman hükümet ile ilgili olumsuz bir durum söz konusu oluyorsa, ne zaman hükümet sıkıntıya giriyorsa yargı hemen devreye girip, imdada yetişiyor. Operasyonlarla, tutuklamalarla gündem değiştiriliyor. Şimdi yine bakıyorsunuz 35 yurttaşımız çok üzücü bir olayla hayatını kaybediyor, hemen yargı devreye giriyor 2 sene önce başlayan bir soruşturma ile ilgili eski Genelkurmay Başkanı tutuklanıyor. O zaman sormak gerek bugüne kadar niye beklediniz?."

Özel Yetkili Mahkemelerin Devlet Güvenlik Mahkemeleri'nin yerini aldığını üzülerek gördüklerini de kaydeden Oran, "Sayın Başbakan o dönem yaptığı açıklamalarda 'Genelkurmay Başkanı bana bağlı' diyordu. Sayın başbakana sormak gerek. Genelkurmay Başkanı sana bağlı değil mi? Kim atadı?, Kimin sorumluluğu altında görev yaptı?. Başbakan'a bağlı, onun sorumluluğu altında olan Genelkurmay Başkanı tutuklandığına göre o zaman Özel Yetkili Savcılar Başbakan'ı davet edip bilgisine başvurmalı, tanık olarak kendisini dinlemelidirler" diye konuştu.