BIST 10.046
DOLAR 32,38
EURO 34,57
ALTIN 2.385,89
HABER /  GÜNCEL

Erdoğan bastırıyor cemaat ise tedirgin

Erdoğan ile Gülen Cemaati arasındaki bilek güreşi sürüyor. Erdoğan'ın kapatacağı dediği dershaneler konusunda, cemaate yakın yayın kuruluşları kamuoyu oluşturmaya çalışıyor.

Abone ol

Başbakan Erdoğan, dershanelerin kapatılacağını yönündeki açıklamaları Gülen Cemaati'ni rahatsız etti! Zaman gazetesi dershanelerin kapatılacağı yönündeki açıklamaların hemen ardından, dershane sahiplerinin yaptığı ortak açıklamaya geniş yer verirken, cemaate yakın yayın kuruluşları dershanelerin kapatılmaması için kamuoyu oluşturmaya çalışıyor.

Dershaneler konusundaki tartışmalar sürüyor. Başbakan Erdoğan, dershanelerin kapatılacağı tarihi açıklayınca, dershane sahiplerinden büyük tepki geldi. Çeşitli isimler adı altında yurt genelinde çok sayıda dershaneye sahip Gülen Cemaati ise kendi yayın kuruluşlarında dershanelerin kapatılmaması için kampanya başlatmış durumda. Samanyolu TV, sık sık dershanelerde eğitim görüp, üniversite kazanan dar gelirli gençlerin hayat hikayelerine yer verirken, üstü kapayı Erdoğan'ın açıklamalarından duyulan rahatsızlığı gündeme getiriyor.

GÜLEN TARAFTARLARI VE ULUSALCILAR

MİT'in Fethullan Gülen Cemaati'yle ilgili raporu ilk olarak Aydınlık gazetesi tarafından gündeme getirilmiş ve bu iddia hem MİT hem de cemaat tarafından sert bir dille yalanlanmıştı. Bu raporda Gülen'in kontrolündeki dershane ve okullara değinilmiş, kontrol ettiği sermaye hakkında çeşitli iddialara yer verilmişti.

Türkiye'deki Ulusalcı kanat ise Ergenekon ve Balyoz davaları gibi konularda, cemaatin kontrolündeki medya kuruluşlarının yayınları nedeniyle, bu kesime karşı cephe almış durumda. İşte bu grup, dershaneler konusundaki tartışmayı sürekli gündeme taşıyarak, Erdoğan ile cemaat arasında kavga havasını körüklemeye çalışıyor.

İSTANBUL'DA FEM, EGE'DE KÖRFEZ KONYA'DA SABAH

28 Şubat sürecinde cemaatler ve irticanın birlikte anılması,
Fethullah Gülen ve çevresini bu yeni bir arayışa soktu. Gülen taraftarları, cemaat yerine daha çok kendilerinin "Hizmet Hareketi" olarak adlandırılmasını istiyor.

Gülen taraftarları için dershaneler çok önemli. Zira "Hizmet Hareketi" 90'lı yıllarda yurt genelinde, önce öğrenci yurtları ardından da dershaneler aracılığıyla örgütlendi. Grubun, Anadolu'nun en ücra köşelerinde bile dershaneleri bulunuyor ve bu hem büyük bir istihtam hem de büyük bir maddi güç anlamı taşıyor. İddialara göre Hizmet Hareketi'nin yurt genelinde çeşitli adlarda 500'e yakın dershanesi bulunuyor ve bu kurumlarda onbinlerle ifade edilen personel bulunuyor. Dershanelerin tamamında kendi yayın gruplarının kitapları okutuluyor ve aynı zamanda bunların piyasa satışları bulunuyor.

ERDOĞAN'IN AÇIKLAMALARI ULUSALCILARI SEVİNDİRDİ

Başbakan Erdoğan'ın dershanelerin kapatılacağı yönündeki açıklamaları Türkiye'de en çok ulusalcıları sevindirmişe benziyor. Cemaat ile AK Parti'nin arasının, dershaneler nedeniyle açılacağını düşünen bu grup, dershaneler konusundaki bu çatlağı her fırsatta gündeme getiriyor. Cemaate yakın yayın kuruluşları ise dershaneler konusunda oldukça hassas. Samanyolu TV, dershanelerin dar gelirli ailelerin çocukları için gerekli bir eğitim kurumu olduğunu dile getirirken, okullardaki eğitimin üniversiteye giriş sınavları için yeterli olmadığı eleştirisini getiriyor.