BIST 10.083
DOLAR 32,40
EURO 34,80
ALTIN 2.434,88
HABER /  POLİTİKA  /  AK PARTİ

Erdoğan başka Davutoğlu başka konuştu

Başbakan Erdoğan Obama'nın konuşması için 'Hassasiyetimiz dikkate alındı' derken Dışişleri Bakanı Davutoğlu başka konuştu.

Abone ol

İNTERNETHABER.COM - Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, ABD Başkanı Barack Obama'nın 24 Nisan başkanlık açıklamasında 1915 olayları için "büyük felaket" ifadesini kullanmasına ilişkin, "Sayın Obama'nın açıklamasını doğru bulmuyoruz, kabul edilebilir değildir" dedi.

Davutoğlu, yaptığı açıklamada, Obama'nın açıklamalarını dikkatlice okuduklarını söyledi.

Bakan Davutoğlu, şunları kaydetti:

"Hep vurguladığımız bir husus, biz tarihin herhangi bir şekilde siyasallaştırılarak değerlendirilmesine karşıyız. Tarihin ancak ve ancak tarihçiler tarafından araştırılabileceğine ve bu tür tarihi olayların, o tarihi olaylarla doğrudan ilgili ülkeler, toplumlar arasında konuşulabileceğine inanıyoruz. Bunun siyasi boyutu olmamalı. Bu açıdan Sayın Obama'nın açıklamasını doğru bulmuyoruz, kabul edilebilir değildir. Hiçbir şekilde ne yürütme, ne de parlamentoların bu tür açıklamalarla tarihi yargılarda bulunması kabul edilebilir bir durum değildir ve tarihi tek taraflı okuma çabaları da bir tür başka bir adaletsizlik doğurmaktadır."

DIŞİŞLERİ'NDEN
AÇIKLAMA
Açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

"Tarihsel gerçeklerin en büyük düşmanı öznel hafıza kayıtlarıdır. Hiçbir ulus bir diğerine kendi hafıza kayıtlarını dayatamaz.

Üçüncü ülkelerin de Türk-Ermeni ilişkilerinin tarihi konusunda siyasi saiklerle hüküm verme hak ve yetkileri yoktur."

Türkiye-Ermenistan ilişkilerinin normalleşmesi için imzaların atıldığı gün kendisinin "adil hafıza" çağrısında bulunduğunu ifade eden Davutoğlu, "Eğer acıları paylaşacaksak hepimizin acılarını paylaşmalıyız" dedi.

Davutoğlu, 1915'in Türkiye için aynı zamanda Çanakkale Savaşları, yüz binlerce Türk'ün öldürüldüğü, büyük göçlerin yaşandığı yıllar olduğunu belirterek, şöyle devam etti:

"Yine bugün 24 Nisan, Ermeniler için kendi açılarından önemli bir gün olabilir. Ancak 25 Nisan bizim için de Anzak günüdür. Bu acıları eğer paylaşacaksak hep beraber paylaşmalıyız. Biz başkalarının acılarına saygı duyuyoruz, ama bizim acılarımıza saygı duyulması lazım. Türk-Amerikan ilişkilerinin artık bu tür ipoteklerden kurtarılması gerekmektedir. Tarihi yargılarda bulunmak doğru değil."