BIST 9.981
DOLAR 32,38
EURO 34,72
ALTIN 2.428,25
HABER /  GÜNCEL  /  YEREL

Ordu'da tarihi binalar ayağa kalkacak

Ordu Valiliği il genelindeki 25 tarihi binanın restorasyonu için Kültür Bakanlığına proje sundu.

Abone ol

Ordu Valisi Orhan Düzgün, Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü'ne yaklaşık 25 bina için proje sunduklarını, bunların 5'inin uygulamaya yönelik olduğunu söyledi.

Ordu
valiliği, il genelinde tarihi yapıları restore etmek için kolları sıvadı.

Valisi Orhan Düzgün, il merkezinde şu ana kadar tescili yapılan yapıların, mevcut yapıların binde ikisine tekabul ettiğini belirtti. "Ordu'da 126 civarında binamız tescillidir. Dolayısıyla Ordu merkezinin bir Safranbolu ya da Beypazarı olması mümkün değildir" diyen Vali Düzgün, "Ordu'da da bu avantajları elde edecek yerlerimiz var. Küçük ölçekli de olsa bunlardan birisi Fatsa'nın Kabakdağı Köyü. 6 Mayıs'ta Fatsa'nın Kabakdağı köyünde arkadaşlarımızla beraber bir inceleme yapıp buradaki tescilli binaların korunması, restorasyonu, projelendirilmesi konusunda Tarihi Kentler Birliği'nin ve Çekül Vakfı'nın Başkanı Metin Sözen'le birlikte inceleme yapacağız." diye konuştu.

Ayrıca, merkezdeki 100 civarında olan tescilli binaların restorasyonu ve desteklenmesi konusunda da çalışmaların devam ettiğini ifade eden Vali Düzgün, bu yıl Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü'ne yaklaşık 25 tane bina projesi sunulduğunu, bunların 5'inin uygulamaya yönelik olduğunun altını çizdi.

BAKANLIK PARASI YETMEZ

Bir binanın restorasyonun büyüklüğü ve özelliğine göre 100-300 bin lira tuttuğunu aktaran Düzgün, "Bakanlığın verdiği destek ise 30-40 bin lira. Geri kalanını bina sahiplerinin tamamlaması gerekiyor. İnşallah bina sahipleri de Ordu merkezde İkizevler'de olduğu gibi binalarının restorasyonu yaparak buraların bir konut olmaktan öte umuma açık yerler olması gerekir. Güzel bir sivil mimarlık örneği binayı restore etmişsiniz, kendi eviniz olarak kullanıyorsunuz. Tabi bunu dışarıdan bakınca göze hoş gözüken bir kısmı var ama buranın bir otel restoran ya da kafeterya bir kültür merkezi olarak umuma açık kullanılması Ordu'da turizmin gelişmesine katkı sağlar" şeklinde konuştu.