BIST 10.740
DOLAR 32,20
EURO 35,02
ALTIN 2.512,84
HABER /  POLİTİKA

Erdoğan barış güvercini olacak

Egemen Bağış, Türkiye'nin rolünü anlattı. Arabulucu Türkiye'nin ve Başbakanın girişimlerini açıkladı...

Abone ol

ZÜBEYİR KINDIRA
İNTERNETHABER

ANKARA- Başbakan Erdoğan’ın barış elçisi ve arabuluculuk girişimleri genel bir politika haline geliyor. İsrail ve Suriye arasındaki dolaylı görüşmeler, Lübnan'daki Cumhurbaşkanlığı seçimleri, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Irak ziyareti, İran Cumhurbaşkanı Ahmedinejad'ın İstanbul ziyareti, Türkiye'nin Medeniyetler İttifakı çalışmaları, İstanbul'da düzenlenen Türkiye-Afrika İşbirliği Zirvesi ve en son Kafkaslar’daki gerilimi dindirmek için Rusya ve Gürcistan’a yapılan ziyaretler, Türkiye’nin Ortadoğu ve Kafkaslar başta bölgesinde bir arabulucu ülke olması için atılan adımlar olarak gösterildi.

Bu örnekleri uluslar arası bir toplantıda dile getiren AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Egemen Bağış, “Türkiye, sahip olduğu tarihi, kültürel ve coğrafi zenginliği ile dünya barışına öncülük etmeye çağrılıyor. Biz, bu çağrılara cevap vermekte, dünyada yaşanan çatışmalara son vermek için katkı yapmakta kararlıyız” dedi.

AK Parti Dış İlişkiler Başkanı Egemen Bağış, İsviçre'nin Zürih kentinde düzenlenen ''Orta Doğu'da Çatışmanın Maliyeti'' konulu uluslararası toplantıda çarpıcı açıklamalar yaptı. Bağış, 15–17 Mart 2008 tarihleri arasında AK Parti'nin ev sahipliğinde Antalya'da düzenlenen toplantıda, Orta Doğu ülkelerinden devlet adamlarını ve önemli kanaat önderlerini bir araya getirildiğini hatırlattığı konuşmasında, ''Türkiye, sahip olduğu tarihi, kültürel ve coğrafi zenginliği ile dünya barışına öncülük etmeye çağrılıyor. Biz, bu çağrılara cevap vermekte, dünyada yaşanan çatışmalara son vermek için katkı yapmakta kararlıyız. Dünyada çatışma içinde olan tarafların hepsiyle iyi ilişkiler kurabilen Türkiye, üzerindeki sorumluluğun farkındadır. Orta Doğu'da çözüm diyalogdan geçmektedir. Orta Doğu'da çözüm, silahların değil fikirlerin yarışması; kavganın değil diyaloğun hakim olmasından geçmektedir. Orta Doğu'dan diyalog, diplomasi ve müzakerenin çıkarılması durumunda, savaş, çatışma ve kargaşa olacaktır. Orta Doğu ülkeleri artık barış, hoşgörü, diyalog ve tolerans istemektedir ve bunları hak etmiştir. Türkiye ve AK Parti iktidarı da her zaman bölgenin ve dünyanın barışı için çalışmaya devam edecektir” dedi. 

Ortadoğu’da barış ve istikrar için yapılan bu çalışmaların son adımının da Nisan 2009'da Türkiye'de düzenlenecek Medeniyetler İttifakı II. Forum'u sırasında atılacağı ve bu çalışmaların raporunun; bu toplantı sırasında yayımlanacağı da belirtildi.