BIST 10.248
DOLAR 32,26
EURO 34,71
ALTIN 2.404,50
HABER /  DÜNYA

Erdoğan, ABD’ye hareketi öncesi konuştu

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Reyhanlı’daki saldırılarla ilgili, “Emniyet Teşkilatı ile MİT arasında bir kopukluk söz konusu olabilir, ben ...

Abone ol

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Reyhanlı’daki saldırılarla ilgili, “Emniyet Teşkilatı ile MİT arasında bir kopukluk söz konusu olabilir, ben yazılı talimatımı Başbakanlık Teftiş Kurulu’na vermiş bulunuyorum” dedi.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, ABD ziyareti öncesi Esenboğa Havalimanı’nda basın toplantısı düzenledi. Toplantıda gazetecilerin sorularını cevaplayan Erdoğan, Reyhanlı’daki patlamalarda istihbarat zafiyeti olduğu iddialarına ilişkin, “İstihbarat zaafı olduğu kanaatinde değilim. Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) ve Emniyet İstihbaratı bu tür hareketliliğin olduğunu yakalama noktasında olduğuna göre demek ki burada bir ön bilgi alma söz konusu. Ama burada Emniyet Teşkilatı ile MİT arasında bir kopukluk söz konusu olabilir. Buna yönelik olarak ifade ettiğim gibi, Başbakanlık Teftiş Kurulu’nu bu konuları araştırmak üzere nerede bir zaaf varsa bunun gereğini tereddütsüz yerine getiririz. Konuyla ilgili olarak İçişleri Bakanlığıma da söyledi. İçişleri Bakanlığı Teftiş Kurulu da hemen gereken adımları atmalı. Başbakanlık Teftiş Kurulu da gerekli adımı atacaktır. Ben yazılı talimatımı Başbakanlık Teftiş Kurulu’na vermiş bulunuyorum” diye konuştu.

ABD ziyareti
Erdoğan, Dışişleri Bakanları ve istihbarat sorumluları ile birlikte 6 kişilik dar kapsamlı bir görüşmenin ABD başkanı Obama ile yapılacağını kaydederek, “Bu arada yine Amerika’da Cuma günü SETA Vakfı’nda yapacağımız konuşmalar var. Ardından California’ya geçip oradaki programı icra edeceğiz. Ve bütün bu kapsamda işadamlarımızın orada yapacakları ikili görüşmeler, bu ikili görüşmelerle birlikte önümüzdeki dönme çok daha farklı bir heyecanla zıplayalım istiyoruz. Zira ABD ve Avrupa Birliği arasındaki ilişkiler ve bizim Başkan’a yazdığımız mektup ile birlikte yeni bir dönemi birlikte organize etmeye yönelik adımlar, bunların hepsini görüşebileceğimiz bir ziyaret olacak” diye konuştu.
Amerika ziyareti sonrası yeni yol haritasının bölge ülkeleriyle ve AB üyesi ülkeleriyle sürdürüleceğini belirten Erdoğan, “Bu arada Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi, buna yönelik de çalışmalarımızı bu ziyaret sonrası tekrar bir gözden geçirerek, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nde neler yapabiliriz, nasıl adımlar atabiliriz? Bölgedeki gelişmeleri değerlendirme açısından. Tabi ki son Reyhanlı olayı da değerlendirmede masada olacak olan konulardan bir tanesi olacaktır” ifadesini kullandı.
(İHA)