BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
HABER /  GÜNCEL  /  YEREL

Erciyes'e özgü bitkiler koruma altında

Erciyes'e özgü bitkiler, Kayseri Büyükşehir Belediyesi'nin desteğiyle gerçekleştirilen çalışmalarla yok olmaktan kurtuluyor.

Abone ol

Erciyes Dağı'ndaki bitki türlerini araştırmak ve buraya özgü bitki türlerini korumak amacıyla Erciyes Üniversitesi Biyoloji Bölümü'nden Doç.Dr. Cem Vural ve Öğretim Elemanı Uzman Nihat Karakaya başkanlığında 5 kişiden oluşan bir ekip kuruldu.

Çalışmalar hakkında bilgi veren Kayseri Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Kemalettin Cengiz Tekinsoy, Büyükşehir Belediyesi olarak doğaya ve çevreye saygılı bir yönetim anlayışıyla hareket ettiklerini belirterek, Erciyes'e özgü bitkilerin yok olmasını önlemek amacıyla Erciyes Üniversitesi ile ortak bir çalışma yürüttüklerini söyledi.

Tekinsoy, "Erciyes Master Planı çerçevesinde Erciyes Dağı'nın birçok noktasında başlattığımız çalışmalar devam ediyor. Bu çalışmaların aynı zamanda çevreye ve doğaya saygılı bir şekilde devam etmesini temin etmek amacıyla Erciyes'e özgü bitkilerin korunması için bir ekip oluşturduk. Belirlenen bu bitkileri inşaat sahasının dışında farklı alanlara naklederek türlerinin devamını sağlamayı amaçlıyoruz" dedi.

Erciyes Üniversitesi Biyoloji Bölümü Öğretim Elemanı Uzman Nihat Karakaya inşaat alanında kalan dördü endemik -Erciyes'e özgü- olmak üzere 20 bitki türünü belirledikleri alana taşıdıklarını söyledi.

Naklettikleri bitkiler arasındaki 'Erciyes Karanfili' ve 'Erciyes Geveni' adlı bitkilerin yok olma tehdidiyle karşı karşıya olduğunu ifade eden Karakaya, "Bu bitkiler, naklettiğimiz yerlerde tuttu. Önümüzdeki yılardan itibaren tohumlarını almayı amaçlıyoruz" dedi.

Karakaya, Erciyes'te botanik park tarzı çalışma yapacaklarını belirterek, "Türkiye yok olmakta olan bitki türlerinin korunmasını amaçlayan uluslararası sözleşmeye imza atmıştır. Bu bitkilerin korunmasında en büyük görev yerel yönetimlere düşüyor. Büyükşehir Belediyesi ile ortaklaşa yürüttüğümüz çalışmalarla bir nevi bu sözleşmenin gereğini yerine getiriyoruz" şeklinde konuştu.

Bir dönem Erciyes Master Planı Projesi'ne karşı çıktığını kaydeden Karakaya, gelinen noktada fikirlerinin değiştiğini ve projeyi yerinde gördüğünü de sözlerine ekledi.