BIST 9.562
DOLAR 32,50
EURO 34,80
ALTIN 2.488,98
HABER /  DÜNYA

Erbil Kalesi UNESCO Kültür Mirası Listesinde

Tarihi Erbil Kalesi, UNESCO Kültür Mirası Listesi'ne kabul edildi.

Abone ol

Kabul dolayısıyla Erbil Kalesi önünde Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başbakanı Neçirvan Barzani, UNESCO Genel Müdürü İrina Bokova ve diğer yetkililerin katılımıyla tören düzenlendi.

Bokova, kalenin Kültür Mirası Listesi'ne alındığına dair belgeyi Barzani’ye teslim etti. 

Barzani, burada yaptığı konuşmada, 6 bin yıllık tarihe sahip Erbil Kalesi’nin UNESCO Kültür Mirası Listesi'ne alınmasıyla dünyanın ortak değeri haline geldiğini belirterek "Kalenin, bu listeye alınması, Kürdistan bölgesi ve tüm Irak için gurur vesilesidir. Aynı zamanda Ortadoğu için de önemli ve tarihi bir gelişmedir" dedi.

Erbil Kalesi’nin adını tarihe kazıdığını ifade eden Barzani,  şöyle konuştu:

"Bu tarihi kale, onlarca medeniyete, kültüre, imparatorluğa ve yönetime ev sahipliği yapmıştır. Bütün çağlarda ve dönemlerde Erbil'in korunması için bir kalkan görevi görmüştür. İşgalcilerin ve istilacıların yenilmesine vesile olmuştur. Kale, binlerce aydın ve ilim adamı yetiştirerek bölgenin vazgeçilmez bir merkezi özelliği kazanmıştır. Kürt edebiyatı ve müziğine katkıları çok büyüktür."

-IŞİD sorunu-

Barzani, Irak’ın içinden geçtiği duruma da değindiği konuşmasında, "karanlık ve yırtıcı terörist bir düşmanla" karşı karşıya olduklarını belirtti. 

Kürt bölgesinin teröre karşı verdiği mücadeleyle koalisyon güçlerinin, IŞİD'le yürüteceği savaşın merkezi haline geldiğine işaret eden Barzani, "Peşmerge güçleri, kahramanca savaşıyor ve vahşi düşmana karşı büyük zaferler elde ediyor. Silahlı güçlerimiz tüm özgür dünya adına terörizmle mücadele diyor. Peşmerge, insanlık değerleri adına her gün şehit veriyor ve yaralanıyor" diye konuştu.

-"Sürekli ilerliyoruz"-

Barzani, “Peşmergenin aynı zamanda kardeşleri ve bacılarıyla Kobani'nin savunması için omuz omuza çarpıştığını” ifade ederek şunları söyledi:

"Topraklarımızı, vatanımızı ve halkımızı korumak için cephelerde mücadele eden bütün kahraman savaşçılarımızı selamlıyorum. İçimizde sağladığımız birlik ve bütünlük ruhuyla her zaman olduğu gibi teröristlere karşı verdiğimiz mücadelede zafer üstüne zafer elde ettik. Bütün cephelerde teröristleri hezimete uğrattık ve sürekli ilerliyoruz."

Elde ettikleri başarılarda koalisyon güçlerinin verdiği desteğin önemli olduğunu vurgulayan Barzani, düşmanın bozguna uğratılması için ağır silah desteğinin ve Peşmergeye askeri eğitimin devam etmesini istedi.