BIST 10.219
DOLAR 32,24
EURO 34,74
ALTIN 2.449,10
HABER /  GÜNCEL

Engellilerin inanılmaz yaşam azmi

Her ikisi de görme engelli. Dünyaları kararan çiftlerden Saniye Gündoğdu'nun verdiği destek inanılmaz..

Abone ol

İzmir'de, kanserli karaciğeri kardeşi Murat Pekbay´dan alınan (19) karaciğer parçasıyla değiştirilip sağlığına kavuşan görme engelli Saniye Gündoğdu´nun (32) refakatçiliğini kendisi gibi görme engelli eşi Fatih Gündoğdu (32) üstlendi.

Fatih Gündoğdu zorlu ameliyat sonrası görmeyen gözleriyle karısının ışığı, eli ayağı olup, her türlü ihtiyacını karşılarken, Saniye Gündoğdu, kocasının `Hemşire'liğinden memnun kaldığını belirtti, ``Kardeşim hayatımı kurtardı, eşim üzerime titriyor, çok şanslıyım'' dedi.

Fatih Gündoğdu 3 yaşında kör oldu

Doğuştan görme özürlü olan Saniye Gündoğdu ile üç yaşındayken geçirdiği menenjit sonrası dünyası kararan Fatih Gündoğdu´nun yolları Ankara´da Görme Engelliler Rehabilitasyon Merkezi´nde kesişti. Saniye Gündoğdu İngilizce, Fatih Gündoğdu bilgisayar öğrenmek için geldiği merkezde tanıştı. Arkadaşlıkları aşka dönüşen çift, 2003´te evlendi. Milli Piyango Genel Müdürlüğü´nde çalışan Fatih Gündoğdu ile evhanımı Saniye Gündoğdu 6 yıl önce oğulları Ahmet´in dünyaya gelmesiyle büyük mutluluk yaşadı.

Saniye Gündoğdu'ya kötü haber

Gündoğdu çifti oğullarıyla birlikte mutlu bir yaşam sürerken, kötü haber geçtiğimiz Ekim´de, her yıl yaptırılan rutin sağlık kontrolünde geldi. 12 yıl önce hepatit B taşıyıcısı olduğu ortaya çıkan ve periyodik tetkiklerle hastalığı izleyen Saniye Gündoğdu´nun karaciğerinde kitle olduğu ortaya çıktı. Genç anneye kemoterapi başlandı, ancak kitlede küçülme olmadı.

Kitlenin küçülmemesi üzerine karaciğer naklinin gündeme geldiğini ve kadavradan bağış beklemeye başladıklarını belirten Saniye Gündoğdu, ``Eşimle ikimiz de görme engelliyiz. Ben doğduğumdan beri böyleyim. Yüzde 10 ışığı fark ediyorum. Eşim çok küçükken gözlerini kaybetmiş. Mutlu bir aileyiz. Bu hastalık nedeniyle zor günler geçirdik. Eşim hep en büyük yardımcım oldu. Kadavradan bağış organ şansım olmadı. Hastalık ilerleyeceği için canlıdan nakil için İzmir´e Özel Kent hastanesi´ne sevk edildik.

Kardeşinden karaciğer parcası nakledildi

Ege Üniversitesi Makine Bölümü öğrencisi kardeşim Murat bana can aşısı oldu. Ondan alınan karaciğer parçasıyla kanserli karaciğerim değiştirildi. Doç. Dr. Murat Kılıç başkanlığındaki ekip bayarılı bir operasyonla beni sağlığıma kavuşturdu. Tüm ekibe çok teşekkür ediyorum. Kardeşim bana hayat verdi, nasıl teşekkür edeceğimi bilemiyorum. Eşim ise benim elim ayağım oldu, bir an yanımdan ayrılmadı güç, moral verdi, her ihtiyacımı karşıladı. Bu illet hastalıktan kurtulmuş olarak yuvamıza dönüp oğlumuza kavuşacağım için çok heyecanlıyım'' dedi.

Fatih Gündoğdu, görme engeline karşın refakatçilik görevini en iyi şekilde yerine getirirken, sıkıntı yaşadınız mı sorusuna, ``Görmeme dışında sorun yok'' diye esprili yanıt verirken, eşine bakabilmenin mutluluğunu yaşadığını söyledi. Çift, taburcu olup babaannesinin yanına Çorum´a bıraktıkları oğulları Ahmet´e bir an önce kavuşmanın heyecanını yaşarken, Doç. Dr. Kılıç şunları söyledi:

``Hastamızda Hepatit B´ye bağlı kronik karaciğer yetmezliği zeminde karaciğer kanseri gelişmişti. Karaciğer nakli, karaciğerin kendi kanserinde kesin ve başarılı bir tedavi yöntemi. Hastaya kanserden tamamen kurtulma şansı veriyor. Hastamızın da vericisinin de sağlık durumu nakil sonrasında çok iyi. Sağlıkla taburcu edeceğiz.''