BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
HABER /  GÜNCEL  /  EMLAK

Engellilere göre konut

(TÜM-ÖZ-DER) Başkanı Mehmet Ali Bakıcı, engellilere yönelik konut yapılacağını bildirdi.

Abone ol

Tüm Özürlüler ve Aileleri Sosyal Yardımlaşma, Dayanışma, Eğitim, Rehabilitasyon ve Kültür Derneği (TÜM-ÖZ-DER) Başkanı Mehmet Ali Bakıcı, engellilere uygun mimari düzenlemelere sahip konutların inşası için yapı kooperatifi kurduklarını bildirdi.

Bakıcı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'deki hemen hemen tüm konutların, mimari düzenlemeleri ve fiziki koşulları itibariyle engelliler göz önünde bulundurulmadan yapıldığını belirterek, ''Sokakta huzuru bulamayan özürlü, evinde de sıkıntı içindedir'' dedi. Dernek olarak özürlülere uygun mimari düzenlemelere sahip konutlar inşa etmek için kooperatif kurduklarını ifade eden Bakıcı, diğer özürlü derneklerini harekete geçirmek ve konut sorununu, özürlü vatandaşların kendilerinin çözmesini sağlamak amacında olduklarını kaydetti.

Ankara'nın Sincan ilçesine bağlı Yenikent beldesinde bir arazi seçtiklerini, ancak burasının mera statüsünde olduğunu öğrendiklerini anlatan Bakıcı, ''Sadece TOKİ ile kamu kuruluşları müracaat ettiğinde arazinin mera vasfından çıkarılması mümkün olabiliyor. Biz özürlü derneği olarak bu alandan yararlanmak istiyoruz ve yetkililerden bize yardımcı olmalarını rica ediyoruz'' diye konuştu.

KONUŞAN ASANSÖR, IŞIKLI ZİL SİSTEMİ

Evlerin asansöründen mutfak ve banyosuna kadar özürlülerin hareket kabiliyetine uygun olarak düzenleneceğini belirten Bakıcı, şunları anlattı: ''Görme engeliler için tasarladığımız konuşan asansör, kaçıncı katta durduğunu söylüyor, ayrıca kat numaraları kabartmalı yapılacak. İleri derecede kas hastalığı bulunan engelliler için apartmanlar bodrum katına ambulans girebilecek şekilde inşa edilecek. Böylece özürlü, direkt asansörden ambulansa alınacak. Tuvaletler, ortopedik engellilerin rahat hareket edebileceği şekilde düzenlenecek. Görme engellerin bastonla giriş kapısını rahat bulabilmeleri için bahçede özel oyuklar oluşturacağız, ayrıca kapıya sesli sistem koyacağız. İşitme engeller için de ışıklı zil sistemi tasarladık.'' Sponsor kullanarak evleri oldukça uygun fiyata mal edeceklerini belirten Bakıcı, ''Böylece engellileri düşük fiyatla ev sahibi yapacağız'' dedi. Bakıcı, engellilerin toplumla kaynaşması için 100 konuttan 25'inin engelli olmayan kişilere ayrılacağını kaydetti.