BIST 10.277
DOLAR 32,28
EURO 34,71
ALTIN 2.381,49
HABER /  GÜNCEL

Endonezyalı din adamı Ebubekir Beşir'e 15 yıl hapis cezası

Radikal İslamcı gruplarla ilişkilendirilen Endonezyalı din adamı, İslamcı militanlar için kamp kurmakla suçlandığı davada 15 yıl hapis cezasına çarptırıldı.

Abone ol

Endonezya'da radikal islamcı hareketin en önde gelen liderlerinden biri olarak gösterilen Ebubekir Beşir 15 yıl hapis cezasına çarptırıldı.

Beşir, Cakarta'da görülen davada ülkenin batısındaki Açe bölgesinde militan yetiştiren bir kamp kurup finansmanını sağlamakla suçlanıyordu.

Beşir mahkemeye girişinde kendisine destek vermek için çeşitli kentlerden gelen taraftarları ile dua ederek "Bana kafirlerle İslam düşmanları ile savaşma gücü ver" dedi.

Beşir mahkemede de kampla bir ilgisi olmadığını savundu; ancak bu gibi kampların şeriata uygun olduğunu savundu.

72 yaşındaki din adamı davanın ABD ve Avustralya'nın kendisini safdışı etme girişimi olduğunu da öne sürdü.

Mahkeme Beşir'i kampı kurup desteklemekten suçlu buldu. Terör saldırıları için plan yapma suçlaması için ise beraat kararı verildi.

Binlerce polis seferber oldu

Duruşma dolayısıyla başkent Cakarta'da çok sıkı güvenlik önlemleri alındı.

Ebubekir Beşir'in yandaşları mahkemeden ağır bir ceza kararı çıkması halinde öfkelerinin bir toplumsal patlamaya dönüşebileceği uyarısında bulunmuşlardı.

Karar açıklandığı anda ülkede 36 bomba patlayacağı yolunda bir tehdit ise asılsız çıktı.

Endonezyalı yetkilile mahkeme çevresine 2.900 güvenlik görevlisi konuşlandırdı; binanın çevresini maskeli özel timler sardı.

72 yaşındaki Ebubekir Beşir daha önce de 2002 yılında Bali'de düzenlenen ve 200 kadar kişinin öldüğü bombalı saldırılarla ilgili olarak iki yıl hapis cezasına çarptırılmıştı.

Fakat bu karar daha sonra temyiz mahkemesince bozuldu.

Cemaat-i İslamiye (İslami Cemaat) örgütünün kurucusu olarak gösterilen Ebu Bekir Beşir geçen yıl Ağustos ayında gözaltına alındı.

Ancak Beşir, Cemaat-i İslamiye diye bir örgütün var olmadığını söylüyor.

Endonezyalı din adamı Cava'da El Mümin adında bir İslami medreseyi yönetiyor. Bu okulun mezunlarının çoğu daha sonra militan örgütlerle ilişkilendirildi.

Bunlar arasında Bali saldırısının planlayıcısı olarak gösterilen kişiler de var.