BIST 9.891
DOLAR 32,51
EURO 34,90
ALTIN 2.454,71
HABER /  GÜNCEL

Endonezya'da uçak çakılırken pilotlar kılavuz arıyormuş

ENDONEZYA açıklarında 29 Ekim'de düşen Lion Air'e ait Boeing 737 Max 8 tipi uçağına dair dehşet verici gerçek gün yüzüne çıktı

Abone ol

ENDONEZYA'da 29 Ekim'de Boeing 737 Max 8 tipi uçak kalkışından 12 dakika sonra Cava Denizi'ne çakılmıştı. Kazada 189 kişi hayatını kaybetmişti. Aynı uçak tipinin 10 Mart'ta Etiyopya'da da düşmesi ve 157 kişinin ölmesi ile gözler bu uçak tipine çevrilmişti.

Reuters'ın adı açıklanmayan uzmanlara dayandırdığı habere göre Lion Air uçağının kara kutusundaki ses kayıtları pilotların son ana kadar arızayı gidermeye çalıştığını gösteriyor. Henüz açıklanmayan kayıtlara göre, kalkıştan hemen sonra uçağı kontrol etmekte zorlanan pilot, yardımcı pilottan kullanma kılavuzuna bakmasını istiyor.

Sorun 2 dakka sonra ortaya çıktı
Yardımcı pilot kalkıştan iki dakika sonra kuleye "uçuş kontrolü sorunu" yaşadıklarını bildiriyor. Sadece kaptanın göstergelerinin arıza verdiği, yardımcı pilotun göstergelerinin normal olduğu öne sürülüyor.

Pilotlar bilgisayarı engelleyemedi
Bilgisayarın, hızın düşük olduğu verisini temel alıp anti-stall sistemini devreye soktuğu ve 20'den fazla uçağın burnunu aşağı çektiği, pilotların bunu engelleyemediği belirtiliyor.

Yardımcı pilot Allahu Ekber diye bağırdı
Ses kayıtlarına göre uçağın 31 yaşındaki Hindistan doğumlu kaptanı son ana kadar sükunetini korudu. 41 yaşındaki Endonezyalı yardımcı pilot da uçak denize çakılırken "Allahu Ekber" diye bağırdı. Etiyopya Havayolları uçağının kara kutusu hâlâ Fransa'da inceleniyor. Uçuşun düşüş nedeniyle ilgili rapor henüz yayımlanmadı.