BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
HABER /  DÜNYA

Endonezya’da İslami güzellik yarışması

Endonezya’nın başkenti Cakarta’da Müslüman Dünya (Muslimah World) güzellik yarışması düzenlendi. Ülkenin Bali adasında düzenlenen Miss World...

Abone ol

Endonezya’nın başkenti Cakarta’da Müslüman Dünya (Muslimah World) güzellik yarışması düzenlendi. Ülkenin Bali adasında düzenlenen Miss World yarışmasına tepki olarak düzenlenen yarışmada başörtülü kadınlar yarıştı.
Başörtüsü takan, Endonezyalı moda tasarımcılarının ürünü işlemeli ve vücudu baştan aşağı örten kıyafetler giyen 20 finalist, Cakarta’da yarıştı. Altı ülkeden yarışmaya katılan genç kızlar, güzelliklerinin yanı sıra, Kur’an-ı Kerim okuma ve İslam bilgileri konusunda da, İslam bilginlerinden oluşan bir jüri tarafından değerlendirmeye tabii tutuldu. Yarışmanın galibi 21 yaşındaki Ajibola, kazandığını duyunca diz çöktü ve dua etti. Sevincini, “Elhamdülillah kazandım” diyerek belirten Ajibola’nın ödülü ise 25 milyon rupi (4.400 TL) ile Mekke ve Hindistan seyahati oldu.
Finallerden önce konuşan Ajibola, yarışmanın bir rekabet ortamı değil, İslam’ın güzelliğini dünyaya göstermeyi amaçlayan bir etkinlik olduğunu söylemişti. Yarışmanın organizatörleri, Miss World yarışmasının “güzellik” konseptine bir tepki olarak bu etkinliği düzenlediklerini belirtiyor.

BAŞÖRTÜSÜNÜ ÇIKARMADIĞI İÇİN KOVULAN SPİKER DE KATILDI
Üç yıl önce başlayan yarışmanın organizatörleri arasında, başörtüsünü çıkarmadığı için çalıştığı televizyondan kovulan haber sunucusu Eka Shanti de var. Shanti, yarışmayı, “İslam’ın Miss World’e cevabı” olarak tanımlıyor. Shanti, yarışmayla ilgili şunları söyledi: “Bu yıl, bilinçli olarak, yarışmayı Miss World’ten önce düzenledik ve bununla Müslüman kadınlar için alternatif rol modelleri de olduğunu göstermeyi amaçlıyoruz. Eğlence sektöründe, cinselliği ön plana çıkaran Müslüman kadınların sayısı artıyor ve bu kadınlar rol model olması bizim için endişe verici.”

TESETTÜRE GİREN ÜNLÜ AKTRİST SUNDU
Yarışmanın sunuculuğunu, geçtiğimiz günlerde tesettüre giren Endonezyalı aktris ve pop yıldızı Devi Sandra yaptı. Yarışmada ayrıca, pop müzik ve dini müziklerden oluşan bir mini konser verildi. 500’den fazla aday, finallere kalabilmek için internet üzerinden mülakat ve testlere katıldı. Testlerden birinde, adaylara, tesettüre nasıl girdiklerini anlatmaları istendi.
Yarışma, ilk olarak, 2011’de farklı bir isimle düzenlenmiş ve sadece Endonezyalı adaylara açıktı. Medyaya, etkinliği Miss World’le karşılaştıran haberlerin çıkmasının ardından, bu uluslararası güzellik yarışmasına “İslami bir alternatif” olarak lanse edilmeye başlandı. Yarışmanın büyük ilgi görmesi üzerine, organizatörler yarışmayı bu yıl yabancı adaylara da açtı. Güzellik yarışmasına katılanlar arasında, İran, Malezya, Bangladeş, Brunei ve Nijeryalı genç kızlar bulunuyor.

MISS WORLD’E TEPKİ
Bu arada ülkedeki radikal gruplar, Bali adasında düzenlenen Miss World yarışmasını protesto ediyor. Geçtiğimiz haftalarda sokaklara dökülen binlerce gösterici “pornografi” olarak nitelendirdikleri yarışmayı protesto etmiş ve yarışma organizatörlerinin kuklalarını yakmıştı.
Miss World organizatörleri tepkiler üzerine yarışmacıların bikiniyle podyuma çıktığı bölümü kaldırmaya karar vermiş fakat protestolar dinmemişti. Endonezya hükümeti, yoğun tepkiler üzerine, yarışmanın, Hinduların çoğunlukta olduğu Bali adasında yapılmasını emretmişti. Yarışmanın 28 Eylül’deki finali ise Cakarta’da düzenlenecek.
Aşırı grupların Miss World’ün düzenlendiği mekana saldıracakları yönündeki endişeler üzerine, Endonezya’daki ABD, İngiliz ve Avustralya büyükelçilikleri vatandaşlarını saldırı tehdidine karşı uyardı.
(İHA)