BIST 10.182
DOLAR 32,23
EURO 35,14
ALTIN 2.471,11
HABER /  GÜNCEL

En muhteşem ABD ziyareti

ABD ziyareti köşe yazarlarının gündemindeydi. Radikal yazarı Yetkin, ziyaretin renkli anlarını ve perde arkasını yazdı.

Abone ol

Radikal yazarı Murat Yetkin'e göre Erdoğan’ın Obama ile buluşması, şimdiye dek bir Türk başbakanının Amerikan başkentine yaptığı en muhteşem, en hatırlanmaya değer ziyaret oldu.

BÜTÜN AİLE EFRADI ERDOĞAN'I YALNIZ BIRAKMADI

Bugünük görüşmelerden izlenimler aktaran Murat Yetkin, ziyaret için övgü dolu sözler söyledi. Renkli ev sahipliğini anlatan yazar, yazısına şöyle devam etti:

"Heyetteki bütün üyeler Başbakan gibi tercüme desteği alamadığı halde, görüşmelerden duydukları memnuniyet yüzlerinden okunuyordu. Görüşmeler başladığında masadaki bazı bakanların, parti yetkililerinin sandalyelere ya da ikram odasına geçip yerlerini asıl işi yapmakta olan devlet memurlarına bırakıp bırakmadıkları fotoğraflardan belli olmuyordu. Ama belli ki Obama ve ekibi, Türkiye’nin birbiri peşi sıra üç seçime hazırlandığı bir dönemde bu fotoğrafların ve inanılmaz renkli ev sahipliği örneğinin Erdoğan ve ekibine verilmiş en kıymetli hediye olduğunun farkındaydı. Türk Başbakanı’nın Amerikan Başkanı’na hediyesi ise üzerinde Arap harfleriyle isminin yazılı olduğu nefis bir hat sanatı örneği oldu.
Neredeyse bütün aile efradı Erdoğan’ı bu önemli gezide yalnız bırakmadı. Obama kibar bir şakayla, kızlarını yetiştirme hususunda Erdoğan’ın tecrübesinden yararlanabileceğini söyledi. Bayan Erdoğan’a Georgetown Üniversitesi’nde özel bir tören düzenlendi, İran asıllı bir profesör kendisine ‘Diktatörlüğün Psikolojisi’ başlıklı kitabını armağan etti; Bayan Obama’nın ev sahipliğinin de, yine fotoğraflardan görüldüğü kadarıyla uzun süre konuşulacak türden olduğu anlaşılıyor"

ENERJİ VE İSRAİL

Ziyaretin perde arkasına dair bazı konu başlıklarını veren Yetkin, önümüzdeki dönemde enerji politikalarında yeni gelişmelerin olacağını yazdı.

(...)Enerji konusunda yeni adımlar atılabilir. Hem Irak hem de Doğu Akdeniz konusunda Türk tutumunun Amerikan tutumuyla yakınlaştığı bir süreç yaşanıyor. Bunun sonucu Ankara’nın birkaç ay öncesinde olduğu gibi Irak Kürt bölgesindeki petrol ve gaz yatakları konusunda Amerikan ortaklıkları dışında adım atmasının beklenemeyeceği söylenebilir. Nitekim Enerji Bakanı Taner Yıldız’ın katılmayacağı belli olunca 30 Mayıs’ta Erbil’de yapılması planlanan konferans, Erdoğan-Obama görüşmesi günü iptal edildi. Doğu Akdeniz ise hem Kıbrıs hem İsrail’in gaz yataklarını kapsıyor.
İsrail deyince, başa dönelim. Netanyahu özür dileyince, Erdoğan nisan ayında Gazze’yi ziyaret etme niyetini söylemişti. ABD ve Filistin yönetimi Erdoğan’a sadece Gazze değil, Ramallah’a da gitmesini önerdi. Ankara bir süre Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas’ı da (Hamas lideri Halid Meşal’in arzusu hilafına) Gazze’ye getirerek, Erdoğan’ın İsrail kara ve hava sahasına girmeden, Mısır’la Refah kapısından Gazze’yi ziyaret edip geri dönmesi üzerine çalıştı. Obama görüşmesinin ardından Erdoğan, haziran ayında Gazze yanı sıra Ramallah’a da gideceğini ilan etti. Bu durumda muhtemelen İsrail’in Ben Gurion Havalimanı’nı kullanacak. Yani o zamana dek tazminat görüşmelerinin sonuçlanması ve Türk-İsrail ilişkilerinin yeniden büyükelçilik düzeyine yükseltilmesi, büyükelçiler atanması sürpriz olmamalı.