BIST 10.740
DOLAR 32,22
EURO 35,02
ALTIN 2.502,19
HABER /  GÜNCEL

En acı beraat kararı

"Türklüğü hakaret etti" iddiası ile suikaste gurban giden Dink, suçsuz bulundu.

Abone ol Ölümü nedeniyle hakkında açılan davalar düşürülen gazeteci Hrant Dink ile birlikte yargılanan diğer sanıklar, “adil yargılamayı etkilemeye teşebbüs” ile “Türklüğü neşren tahkir ve tezyif etmek” suçlarından beraat ettiler.

Şişli 2. Asliye Ceza Mahkemesinde görülen ilk davanın duruşmasına, tutuksuz sanıklar Arat Dink ile Serkis Seropyan katıldı.

Duruşmada, daha önce verilen kararın Yargıtaydan bozularak geldiği ve sanık Karin Karakaşlı'nın beraatına, diğer sanık Hrant Dink'in de ölümü nedeniyle hakkındaki davanın düşürülmesine karar verildiğinin anlaşıldığı kaydedildi.

Daha sonra esas hakkındaki görüşünü açıklayan Şişli Cumhuriyet Savcısı Mücahit Ercan, sanıklar hakkında “yayın yolu ile adil yargılamayı etkilemeye teşebbüs” suçundan dava açıldığını hatırlatarak, yargılama sonucu toplanan tüm deliller birlikte değerlendirildiğinde sanıklarda yargılamayı etkilemek amaçlı yayın yapıldığı konusunda manevi unsurun bulunduğu yönünde kesin ve inandırıcı delil bulunmadığını belirtti.

Bu nedenle suçun unsurlarının oluşmadığını ifade eden Savcı Ercan, sanıkların beraatına karar verilmesini istedi.

Davayı karara bağlayan hakim, her ne kadar “adil yargılamayı etkilemeye teşebbüs etmek” suçundan kamu davası açılmış olsa da yapılan yargılamaya göre suçun unsurları oluşmadığından sanıklar Serkis Seropyan, Arat Dink, Aydın Engin ile Karin Karakaşlı'nın beraatına karar verildiğini açıkladı.

Hakim, sanık Aydın Engin hakkında, yazdığı “Yargıya dokunmak gerek” başlıklı yazıda “mahkeme heyetine hakaret ettiği” gerekçesiyle cumhuriyet savcılığına suç duyurusunda bulunulmasını kararlaştırdı.

İDDİANAME

İddianamede, Arat Dink'in Sorumlu Yazı İşleri Müdürü, Serkis Seropyan'ın da sorumlu müdürün bağlı bulunduğu yetkili olduğu Agos gazetesinde 14 Ekim 2005 tarihinde yazarı belli olmayan “Bu ceza maddesiyle mi demokrasi sağlanacak?” başlıklı bir yazı yayınlandığı, bu yazıda Hrant Dink'in Şişli 2. Asliye Ceza Mahkemesince cezalandırılması nedeniyle yaptığı basın açıklamasındaki bazı sözleri ile “Dink'e hemen her kesimden geniş destek yağıyor” ifadesine yer verildiği kaydediliyordu.

Gazetenin 1. sayfasında yayınlanan bu yazının 13. sayfadaki devamında da Avrupa Parlamentosu üyeleri ile değişik kişiler ve kuruluşların yetkililerinin beyanlarının yayınlandığı belirtilen iddianamede, 9. sayfada da Aydın Engin tarafından “Haftalık” isimli köşede yazılan “Yargıya dokunmak gerek” başlıklı yazıdaki bazı ifadelere yer veriliyordu.
İddianamede, “böylece 2. Asliye Ceza Mahkemesi tarafından verilen ve henüz kesinleşmemiş bir kararın, Yargıtay safhasında da olsa adil yargılamayı etkilemeye teşebbüs derecesinde yayın yaparak suç işlendiği” ileri sürülüyordu.

TAHKİR DAVASI

Bu arada, aynı mahkemede Hrant Dink ile Agos Gazetesi Sorumlu Yazı işleri Müdürü Karin Karakaşlı'nın “Türklüğü neşren tahkir ve tezyif etmek” suçundan 3'er yıl hapis cezası istemiyle yargılandıkları davaya da davem edildi.
Esas hakkındaki görüşünü açıklayan Cumhuriyet Savcısı Mücahit Eren, sanıkların daha önce mahkemelerinde yargılandığını ve verilen kararın Yargıtayca bozularak iade edildiğini ve önceki kararda sanık Karakaşlı'nın beraat ettiğini, Dink'in ise ölümü nedeniyle hakkındaki davanın düştüğünü hatırlattı.

Savcı Eren, Karakaşlı'nın üzerine atılı suçun unsurları oluşmadığı için tekrar beraatını istedi.

Davayı karara bağlayan hakim, sanık Karin Karakaşlı'nın beraat ettiğini açıkladı.