BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  POLİTİKA

Emrullah İşler'den o annelere destek

Başbakan Yardımcısı Emrullah İşler, Diyarbakır’daki BDP binası önünde eylem yapan annelere destek verdi.

Abone ol

Başbakan Yardımcısı Emrullah İşler, Diyarbakır’daki BDP binası önünde eylem yapan annelere destek vererek, “Artık olaya anneler el koymuştur. Onların bu davranışını milat olarak görüyorum” dedi.

Her yıl geleneksel olarak düzenlenen ve bu yıl 5’incisi organize edilen “Vuslat Platformu 2014 Sempozyumu” Abant’ta başladı. Abant Palace Otel’de düzenlenen ve üç gün sürecek olan toplantıda “Kimlik Krizi ve Kültürel Değişim” konuları ele alınacak. Düzce, Bolu, Kırşehir ve Konya başta olmak üzere çeşitli illerden üst düzey bürokratların katıldığı Vuslat Platformu’na Başbakan Yardımcısı Emrullah İşler de katıldı. Diyarbakır’da BDP binası önünde eylem yapan annelere ilişkin olarak İşler, “Bildiğiniz gibi Cumhuriyet döneminde maalesef tek parti döneminde insanlar pek çoğu ötekileştirildi. Kimlikleri yok sayıldı. Hepimiz acılar ve sıkıntılar yaşadık. Büyük kitleler en büyük acıları yaşadı. Küçük kitleler de başta türlü acıları yaşadı. Herkes maalesef ötekileştirildi. Bunların başında elbette ki Kürt kimliği meselesi yıllarca sıkıntı oluşturdu. Bu sıkıntılardan yararlanan PKK terör örgütü de 30 senedir milletimize kan kusturuyor. Acı çektiriyor. Çok şükür son 12 yılda almış olduğumuz demokratik atılımlarla, açılımlarla ve çözüm süreciyle bugün bu sorunu da halletmiş bulunuyoruz. Dolayısıyla inşallah bu çatışma ortamı da son bulmuştur. Özellikle Diyarbakır’da BDP’nin önünde gösteri yapan annelerin dün ve bugünkü duruşları doğrusu yeni bir başlangıç, yeni bir milat olarak değerlendiriyorum. Artık bu olaya anneler el koymuştur. Bundan sonra bu ülke coğrafyasında kan ve gözyaşı olmayacak” diye konuştu.

Oturumlarda Alevi kimliği konusunda tartışmalar olacağını da belirten İşler, “Doğrusu bunu da gururla söyleyebiliriz ki ilk defa Alevi kardeşlerimiz AK Parti döneminde muhatap alınmıştır. Geçtiğimiz yıllarda 7 defa Alevi kardeşlerimizle çalıştaylar yapıldı. Onların talepleri dikkatle kaydedildi. Bu çalıştayla rapor haline getirildi. Daha atılması gereken elbette ki adımlar var. Bu çalışmaları da sürdürüyoruz. Ama ilk defa şunu çok rahatlıkla söyleyebilirim ki biz Alevi kardeşlerimizi devlet olarak muhatap aldık. Bildiğiniz gibi 1937’de yaşanan Dersim hadisesi, bu ülkenin topraklarında yaşanan büyük acılardan birisidir. Türkiye Cumhuriyeti’nin Başbakan’ı çıktı, bu konuda Meclis’te ve grupta yaptığı konuşmada özür diledi. Bu bir erdemdir. Ama bizim üzerine cesaretle gidebildiğimiz bu konuda kendisi de Dersimli olan ana muhalefet partisi liderinin hiç söz etmemesini doğrusu çok manidar buluyorum” şeklinde konuştu.

Alevi konusunu okul müfredatına koyduklarını ve Alevi dedelerin Avrupa’ya gönderildiğini söyleyen İşler, şöyle konuştu:

“Aleviler konusunda önemli adımlar atıldı. Alevi konusunu okul müfredatına soktuk. Din kültürü ve ahlak bilgisi derslerinde alevi kardeşlerimizin dile getirdiği konular çocuklarımıza okutulmaktadır. Bunun önemli bir adım olduğunu düşünüyorum. Son yıllarda cemevlerinin sayısı 8-9 kat artış gösterdi. Belediyelerimiz de onlara gerekli yardım ve desteği yapıyorlar. Aynı şekilde alevi dedeleri Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından Avrupa’daki Alevilere hitap etmeleri için Avrupa’ya gönderdik.”